İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
HAC İBADETİ

HAC

Hac ibadetini birkaç acıdan degerlendirelim, isterseniz. Birinci acımız, Kuran da hac ibadeti,  ikinci acımız mevcut durum, üçüncü ise peygamberimiz zamanın da nasıl yapılırdı, dördüncüsü ise günümüz de nasıl olması gerekiyor ki ümmet arasın da birliğin barışın kardeşliğin tesisine hac ibadeti vesile olsun. İbadetlerimizin hepsinin amacları vardır, nasıl namaz bizi ahlaka ve adalete sonuc olarak da Allah'a yönlediriyorsa, hac ibadeti de ümmetin birliğinin yanı sıra Allah'a yönelmemize vesile olmalıdır… Bütün bu açıları gelin hep beraber degerlendirelim. Bu degerlendirmelerimizi her şeyden önce inananların her ibadeti Allahın emrettiği, onun rızasını kazanmak için yaptığını, yaptığımızı unutmadan yapmaya çalışalım…

Hac için, Kurana başvurduğumuz da hac konusun da bazı öneri ve emirler içermektedir, fazla yoruma girmeden ayetlere bakalım ve kurana göre hac konusun da düşüncelerimiz olsun. Bu düşünceleri inanca, inaçlarımızı da davranışa dönüştürmeliyiz diyerek, başlayalım ne dersiniz…

"""Bakara- 158.Şüphesiz Safa ile Merve, Allah’ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac ve umre niyetiyle Kâbe’yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse, bunda bir günah yoktur.  Her kim de gönlünden koparak bir hayır işlerse, şüphesiz Allah onu bilir, karşılığını verir.

Bakara -189 Sana, hilâlleri soruyorlar. De ki: “Onlar, insanlar ve hac için vakit ölçüleridir.  İyilik, evlere arkalarından girmeniz değildir. Ama iyi davranış, takva sahibi (Allah’a karşı gelmekten sakınan) insanın davranışıdır. Evlere kapılarından girin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.

Bakara -196.Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır)sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin.

Bakara 197.Hac (ayları), bilinen aylardır.  Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız, Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının. (Hac ayları, Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on günüdür.)

Bakara -200. Hac ibadetinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye döneminde) atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anışla Allah’ı anın. İnsanlardan, “Ey Rabbimiz! Bize (vereceğini) bu dünyada ver” diyenler vardır. Bunların ahirette bir nasibi yoktur.

Ali İmran -97.    Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse, güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey O’na muhtaçtır.)

Maide- 2. Ey iman edenler! Allah’ın (koyduğu din) nişanelerine, haram aya, hac kurbanına, (bu kurbanlıklara takılı) gerdanlıklara ve de Rab’lerinden bol nimet ve hoşnutluk isteyerek Kâ’be’ye gelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan çıktığınızda (isterseniz) avlanın. Sizi Mescid-i Haram’dan alıkoydular diye birtakımlarına beslediğiniz kin, sakın ha sizi, haddi aşmaya sürüklemesin. İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah’ın cezası çok şiddetlidir.

Maide - 97. Allah; Ka’be’yi, o saygıdeğer evi, haram ayı, hac kurbanını ve (bu kurbanlara takılı) gerdanlıkları insanlar(ın din ve dünyaları) için ayakta kalma (ve canlanma) sebebi kıldı. Bunlar, göklerde ve yerde ne varsa hepsini Allah’ın bildiğini ve Allah’ın (zaten) her şeyi hakkıyla bilmekte olduğunu bilmeniz içindir.

Tevbe - 3. Hacc-ı ekber gününde, Allah ve Resûlünden bütün insanlara bir bildiridir: Allah ve Resûlü, Allah’a ortak koşanlardan uzaktır. Eğer tövbe ederseniz, bu sizin için hayırlıdır. Ama yüz çevirirseniz, şunu iyi bilin ki, siz Allah’ı âciz bırakabilecek değilsiniz. İnkârcılara, elem dolu bir azabı müjdele!(Hacc-ı Ekber günü, İslâm bilginlerinin çoğunluğuna göre, hac günlerinden arefe günü ya da bayramın birinci günüdür. Ancak arefe günü olması ihtimali daha kuvvetlidir.)

Tevbe -19. Siz hacılara su dağıtmayı ve Mescid-i Haram’ın bakım ve onarımını, Allah’a ve âhiret gününe iman edip Allah yolunda cihad eden kimse(lerin amelleri) gibi mi tuttunuz? Bunlar Allah katında eşit olmazlar. Allah, zâlim topluluğu doğru yola erdirmez."""

Biraz fazla ayet paşlaştım farkındayım ama bizim temel anayasamız ayetlerdir, bu kişisel anayasamız ne derse sorumluyuz, bunun için hepimiz Kuranı iyi okumalı anlamalıyız ki anaysamıza göre davranabilelim…

Kuran daki ayetler bunlar bunlarla beraber başka hacca işaret eden ayetler de vardır. Biz, bu ibadetin üzerinde öyle durmalıyız ki, bizim yan yana getirilmede, bu oran da büyük toplanma daki maksadın için de başka me olabilir, olması gerektiğini düşünmeli degilmiyiz? Allah Ümmeti kabeye yöneltirken bir birlik işareti vermiş olmaz mı? Kıblemiz Kâbe hac da ziyaretimiz Kabeye bütün ümmet oraya davetli neden acaba?

Birbirinizle tanışın, ümetdaşlarınızın sorunlarını öğrenin, imkanı olan, olmayanlara yardımcı olsun. Ümmetdaşlar arasın da istişareler, meşveretler yapılarak müminlerin aralarında ki savaşlardan kaç tanesi hac da çözülerek barışa kavuşturulmuştur? Hac, savaşan Ümmetin barışmasına hizmet etse kötümü olur?

Peygamberimiz zamanı yapılan hacca baktığımız da ise şunları görüyoruz.

Peygamberimizin veda Haccın da yapdığı veda hutbesini okuduğumuz da hangi konularda mesajlar verdiğini görebilirz. Veda haccı da denilen bu hac hac'ın nasıl yapılması gerektiği konusunda da bize örnek olmuştur

Peygamberimizin, veda hutbesi diye evlerimizre astığımız o çok önemli mesajları içeren konuşmasını incelersek içeriğin de nasıl çeşitli konulara degindiğini, ümmeti bir çok konuda uyararak, İslam Ümmetinin nasıl bir ümmet olması gerektiğine işaret etmiştir… İşte veda hutbesinden bazı bölümler.

“Ey İnsanlar!

Kanlarınız, mallarınız ve namuslarınız, tıpkı şu içinde bulunduğunuz gün gibi, bu ay gibi, şu belde gibi dokunulmaz ve mukaddestir.

Bu mesaj üzerin de düşündüğümüz de insanların güven için de yaşaması ve bunun kutsal olduğu mesajını hacca gelenlere vermesi, bu mesajı alanların dünyanın çeşitli bölgelerine yayılarak bu mesaj daki gibi malları ve canları, namusları kutsal bilerek yaşama sorumluluğu alması demektir zaten bu iman etmek demek degilmidir?

Peygamberimiz devam ediyor: Biliniz ki, cahiliyyenin her şeyi ayaklarımın altındadır.

Cahiliyye döneminden kalan kan davaları hükümsüzdür. İptal ettiğim ilk kan davası bizim kanlarımızdan İbn Rebia b. Haris'in kanıdır.

Bu ne demektir, toplumsal sorunun çözümü demek degilmidir? Kan davası gibi toplumsal sorunları besleyen barışı bozan bir olayı haccın gündemine taşıyarak ve bunun kaldırılmasının toplumsal barışa katkısı olacağı belli degilmidir? Şimdi hacca gelenlerin bu mesajı alarak ülkelerine döndüklerin de savaşanları, kan davası güdenleri engelleyecek bilinci toplumlarına taşıyarak barış elcisi olmaları gerekmez mi?

Bunun için bu tip mesajlardan oluşan 8-10 hutbeyle hacca gelenleere kendi dillerinden, anlayacakları bir şekil de hac boyunca İslam birliğinin hazırladığı hutbelerle karşılaşmaları, dinlemeleri gerektiğini düşünüyor, bu hutbelerin ümmette ortak bilinc geliştirerek ümmetdaş bilinci geliştirmeye yardımcı olacaktır kanatindeyim.

Cahiliyyeden kalma faizler de hükümsüzdür. İptal ettiğim ilk faiz, bizimkilerden Abbas b. Abdulmuttalib'in faizidir. Bundan böyle faizlerin tümü hükümsüzdür.

Faiz gibi üretime dayanmayan, yatırımı engellediği için ekonomik sıkıntılara neden olan bir belayı kaldırdığını söyleyerek ekonomik bir mesaj vermesi… Haccın her alan da mesaj içermesi gerektiğini peygamberimizin veda hutbesinden öğreniyoruz, günümüz hacları bu özleliğini taşıyor diye sormadan gecemiyorum...

Kadınlarınız hakkında Allah'tan korkun Allah'tan. Onları Allah'ın emaneti olarak aldınız. Yine Allah adına onları kendinize helal kıldınız. İstemediğiniz kimseleri hanenize almamaları sizin onların üzerindeki hakkınızdır. Onların da sizin üzerinizde (karşılıklı hak ve sorumluluk esasına) uygun hakları vardır. Nafakalarını, giysilerini temin bunlardandır.

İslam ülkelerine baktığımız,Kadınların çok ezildiği bir kültürel yapının hüküm sürdüğü bir dönem de, ne yazık ki hale hüküm sürmekte, Ümmeti kadınların haklarına saygıya davet eden mesajı, dikkate alanların kadınları mağdur etmeyecekleri beklenir…

Size sımsıkı sarıldığınız takdirde bundan böyle dalalete sapmayacağınız bir şeyi, yani Allah'ın kitabını bırakıyorum. Ahirette beni sizden soracaklar. Buna ne cevap vereceksiniz?

Hep bir ağızdan “Şehadet ederiz ki, sen Risaletini tebliğ ettin, görevini yaptın ve bize hayır öğüt verdin!” Ora da toplananlara kendisinin görevini yapıp yapmadığını sorarak ümmetin tanıklığına başvurması, toplumun kanatının, tanıklığının Allah kantın da önemini vurgulayan bir mesaj… İlkelerimizi nereden alarak gelecekte İslami kuralları yaşayacağımıza dair mesajlardır bu mesajlar.

Bunun üzerine Rasulullah işaret parmağını kaldırıp şöyle dedi:

Şahit ol ya Rab!

Şahit ol ya Rab!

Şahit ol ya Rab! Ümmetin liderliğini yaptığı dönem de görevini layıkıyla yaptığını hem toplumuna gösteriyor, onların onayını alıyor, sonra da Allah'ın rızasına, şahitliğine sığınıyor… İşte örnek hac, işte her konu da mesaj alış verişin de bulunulan bir yan yana geliş… Haccın için de ekonomi, sosyoloji tanışma sorun çözme, dertleşme, yani hayata dair her şey var. Biz de bu ibadetimizi karşılıklı dayaşnışma ve paylaşmanın örnekleriyle hac ibadetini yaptığımız da, Allahın rızasını kazanırız ümüdi ve düşüncesiyle…

Günümüz de ümmetin tanışıp kaynaşması da saglanması gerektiği artık zaruridir. Ümmet'i Muhammed tanışıp kaynaşmalı, birbirin den haberdar olabilmesi için hac büyük bir fırsattır. Şu bölgede ki Müminlerin bu derdi var, şu müslüman kabile ile bu müslüman kabile çatışıyor. Bu bölgede ki Müminler şu gelişmeye neden olmuşlar gibi görüş alışverişlerin de bulunmak. Bilgi gelişme paylaşmanın yanı sıra, Hac'ın bir dayanışma ve yardımlaşmaya dönüştürülmesi gerektiğini, bu nedenle Zekat fonlarının oluşturulması, bu fondan kimin ne kadar yararlanacağı meşveretlerinin de yapılarak dünyanın neresinde yokluk yoksulluk çeken ümmet varsa bu zekat fonlarıyla yoksulluklarının kaldırılması sağlanabilir düşüncesindeyim… Günümüzde de haccın haber, bilgi alışverişinde de bulunma, Ümmet'in yaşadığı sorunlara çözüm arama toplantısına vesile olmasını temenni ediyorum… Hemen şunun düşünülmesi ne toplantısı derken ümmet kaynaşma toplantısı haccın şuandaki yapılış şekli korunarak yapılacak bir konferanslar,  tanışma kaynaşma toplantıları, gelecek yıllarda hac ibadetinin yapılışın da çıkacak sorunları çözme komisyonları, haccın uluslararsı boyutu düşünülünce artık gerekli hale gelmiştir diye düşünüyorum…

Yan yana gelmede ki masadımızı yeniden degerlendirmeliyiz, bu ölcüde büyük bir toplantının, ibadetin hac'ın ibadet yanın da birçok içerikte taşıyabilir.  İbadet maksadının yanın da yüzlerce mecazi, sembolik davranışların üzerine daha derin düşünerek şeytan taşlama daki asıl amaçın oradaki sembolik olarak dikilmiş bir nesneyi taşlamak olmadığını, asıl amacın bizi İslam dan uzaklaştıran, para, şöhret, güç, otorite, mal, mülk gibi putlaştırdıklarımız olması geregini kaç hacı adayı düşünüyor acaba… Bu şeytan taşlanın yanı sıra, Ümmetin birliğine hizmet edecek bir konferanslar, seminerler, istişareler, komisyonlar, kanaat öderlerinin karşılıklı tartışmaları, raporları, içtihatlar, karşılık görüş alış verişleriyle hac büyük bir >Kültür alış verişine erişecektir kanati taşıyorum. Bütün bu görüş alışverişleri, H.z. Muhammed'in ümmetinin birliğini bozan, dini algılamanın, yorumlamanın sonucu araya giren ayrılıkların çatışmaların, kısacası Mümin kanının dökülmesinin engellenmesi, savaşların barışa dönüştürülmesine dönük çalışmaların yapıldığı bir Hac ibadetine acilen ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacın artık zorunlu hale geldiğini anlamak istiyorsak bugün haberleri izleyin, nerede hangi Ümmet, Alllahın adını anarak, rızasını kazanıyorum yanılgısıyla kardeşini kesmiş, vurmuş, bombalamış mutlaka bir tanesine tanık olacaksınız.. Bunun için hac öyle bir ibadet haline getirilmelidir ki, sanki Ümmetin aralarında ki sorunları çözen, dayanışmaya ve birliğe hizmet eden bir ibadet haline gelmesi haccın ruhuna daha uygun olacak kanatini taşımaktayım. Yoksa birliği, barışı dayanışmayı, sevgiyi, saygıyı ibadetlerimiz aracılığıyla başaramazsak, ibadetin iman ederek iyi, güzel ve faydalı işler yapmak için emredildiğini düşünmemek, biraz Haccın o büyük ruhunu es geçmek demek degilmidir?

Hac bugünden sonra İslam dini denilince Adalet, Ahlak, Barış, Huzur, Mutluluk, Başarı, Sevgi, Saygı, Merhamet gibi insani vasıfları katılan herkesin özümsemesini sağlayacak içerikleri barındıran, İslamı yaşadıkları dünyanın heryerin de bu çerceve de temsil eden, hacıları dünyanın her yerine yayan büyük bir Ümmet Organizazyonu haline getirmeliyiz. Hac dan dönenlerin hepsi adalet ve adalete dayanan barış elcisi olduğun da hac ibadeti daha çok amacına ulaşmış olacağını böylece Allahın rızasını kazanabilecegimizi asıl amacın da bu olduğunu unutmayarak hac daha kapsamlı hale getirilebilir.... Öncelikle Ümmetin arasında ki çatışmaları adaletle çözmeye dönük çalışmaların olduğu kadar çatışılan her yer de, dinine, meshebine, dinlisine dinsizine bakmadan Hac yapan kişi Dünya barış elcisi olmalıdır. Dünyanın ve insanların neye ihtiyacı varsa, o ihtiyacı ortadan kaldırmaya dönük çalışmaların için de olan bir hacı, çevreye karşı sorumluluk sahibi olan, çevre kiriliklerine karşı mücadele ederek Allah'ın kurduğu düzenin kirlenerek bozulmaması için mücadele edecek olan Hacılara gercekten de dünyamızın çok ihtiyacı vardır. Ahlaksızlığın yasalarla kontrol edildiği, günümüz toplumların da gönüllü Ahlak elcisi olarak İslamın peygamberi H.z. M. Mustafa ne yaptıysa Ahlak adına onu yapan 10-15 milyon hacı dünyanın çeşitli noktaların da Örnek İnsan olarak ticaretin ve siyasetin için de yer aldığını düşünün… Bu zor degildir, son 5 yıldır hac yapan kişileri düşündüğümüz de 10-15 milyon İslamı temsil eden hacı sayısının abartılı olmadığı anlaşılacaktır. Nasıl bir İslami temsiliyet ortaya çıkacak, bunun sonucu ortaya çıkan olumlu enerjinin Ümmete ve insanlığa katkısını sanki şimdiden görüyor gibiyim. Günümüz hac'ı ibadetin yanı sıra biraz da ümmet arasında ki, siyasi, ekonomik, kültürel olarak düşünce ve duygu alış verişi haline haccı getirmeliyiz. İslam alimleri bu konu üzerin de durarak, düşünerek hac ibadetinin yanına sosyal içeriklerle gelen hacı adaylarını nasıl karşılaştırabilirize de agırlık verilmesi gereginin ne zaman zamanı gelecek ki?

Allah, Hac ibadeti yapanların ibadetlerini kabul etsin, yapamayanlara da nasip etsin dileyerek, haclarımızın, Ümmetin birlik bayramı olan Hacı-Ekber seviyesine Ümmetin birliğini ulaştırması dilegiyle selam ve saygılar...  

Not: Bu yazı bir din uzmanı tarafından yazılmamıştır, sadece Ümmetin arasındaki sorunları gören bir Müminin, Müminlere durumu izaha çalışmasından ibaret bir yazıdır.                                                                                                                                                                         

Sıtdık Fani - www.vatandasfikri.com – Pursaklar – Eylül 13

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
VERİMLİ/MÜBAREK YAŞAMAK!!
DİN ETKİSİ!!!
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ -1
FESAT/FİTNE'NİN MALİYETİ!!!
HİCRETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
DİNİN, DİNDARLAR ELİYLE YORULMASI!!
DİN VE SİYASET ELİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
İHSAN KAVRAMINI KAVRAMAK
AHLAK ve MÜSLÜMANLAR
GERÇEK DİN NEREDE?
RAMAZANIN İYYASI
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ÖLÜM ve İNSAN
UMUTVARIZ!!
ZABİT, ZAHİT, AHLAK ve ADALET
MİRAÇ KANDİLİ ve YENİ MİRAÇLARIMIZ
LAİKLİK, DİNİ LAİKLİK!!
REGAİP KANDİLİ
Üç Aylar
İSLAM NEDİR? Sadece İbadet mi?
İNSAN NEDİR? (Dini Düşünce İçinde)
DİNDAR TASAVVUF İLİŞKİSİ
DİN NEDİR!!??
KURAN İLE ARAMIZDAKİ ENGELLER!!
DİN NEYİ KORUR!?
DEMOKRASİ ve iSLAM
SİYASET DİN, DİN SİYASET İLİŞKİSİ
DİN ve İŞ HAYATI
TAKLİT - TAHKİK ( Sorgulamak, Araştırmak)
KURAN OKUMAK!
KADERİN, KADERSİZLERİ!
Bunları Din mi, Emrediyor?
SÖZLÜKLER HAFIZAMIZDIR!!
İSLAM ve TEMSİL
KELİMEYİ ŞEHADET KELİMEYİ TEVHİD
TÖVBE (İyiliğe Dönüş İradesi)
Dindarlık // Ateistlik
DİN, SİYASET ve ŞİDDET
CUMA
DİN, NE İLE NASIL ANLAŞILIR?
DİN ve FİTNE
İslam’ın, Beş Şartı
DİNDE DİL SORUNU!!!
RAMAZAN NASIL İHYA EDİLİR?
BERAT KANDİLİ, BERAT GECESİ
ALLAH, KADININ SESİNİ DUYDU
AYETLERLE PEYGAMBER
MÜSLÜMANLARIN YİTİĞİ (Sevgi)
REGAİP KANDİLİ NASIL KUTLANMALIDIR?
AMENTÜ
ŞERİAT/ADALET İSTERİZ!!
GÜNAH, SUÇ ve CEZA
MÜRŞİDİMİZ
DİN DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
TAKLİDİ, TAHKİKİ İMAN!!!
GÖRÜNEN DİNCİ, GÖRÜNMEYEN DİN!
DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
AHLAK CIKARABİLMEK
İNSAN ve DİN
KAVRAMLARDA VE KURAN DA, PEYGAMBER-LER
BEN ve O, ONLAR ve BİZ!!
Uydurduk, İnandık!
İmanla mı Yaşıyoruz, İmayla Mı?
TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
KURUMLAR DEĞERLER
TAKVA SEVİYESİ
KURBAN KESİMİ
MESAJ VAR!! Okudun mu? Okuduk mu?
İSTİMNA, GÜNAH MI?
KURANDAN SİYASAL SİSTEMLERE, SİYASİ/DİNİ DÜŞÜNME
YANLIŞ DİNİ BİLGİ İMANDAN, EDER!!
Dinimizi Anlamada ki Engeller
Müslümanlarda Din Etkisi
DİNİN ÖNÜNE GEÇMEMESİ GEREKİRKEN GEÇENLER!
CANLI YAYINLA CEMAATLE NAMAZ
MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
DEVLETİN DİNİ, OLUR MU?
MÜSLÜMANLAR ve SAVAŞ!
KANDİLLER AYDINLATSIN
FAİZ
H.Z YUSUF
KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR
DEPREM KOVAN ADAM/ŞEYH
DİNİ GELENEĞİN SINIRLARI
DİNİ YORUMLAR
ÖLÜMCÜL GÜNAH 1
ÖLÜMCÜL GÜNAH 2
İNSAN ve HAYAT
DİNİ YARGILARIMIZ!!!
İLİM/İMAN İLE AMEL!!
DİNİ İLKE, SORUNU!!
DİN ŞURASI, DİN ŞURASININ, ŞURASI!!!
DİN, KÜLTÜR İLİŞKİLERİ, OKUMALARI, ANLAMALARI
DİN, DEVLET İLİŞKİLERİ
GAVS OLMAK, GAVSA TABİ OLMAK (Gavs’lık Nedir?)
KÂFİRLİK // KAFİRLEŞME // KAFİRLİŞTİRME
MÜSLÜMANLAR BİLİMDE NEDEN GERİ KALDIK?
MÜSLÜMANLAR, GEÇMİŞ ve GÜNÜMÜZ SİYASETİ
MİLLET, ÜMMET, VATANDAŞ FARKI
BAK, DİN BİZE NE DİYOR?
RAHMET EHLİMİYİZ, ZULMET EHLİ Mİ?
MÜSLÜMANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ
İFFET, ÜZERİNE MÜLAHAZALAR
TEVAZU
İSLAM NEYİ KORUR?
MAKYEVELİST MÜSLÜMANLAR
BAYRAM BAYRAMOLA
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ
CANLI DİN, ÖLÜ DİN FARKI
MÜMİN, MÜMİNİN AYIBINI GİZLEYEBİLİR Mİ?
MÜLKİYET YIĞILMASI
DİN AFYONMUDUR, DEGİLMİDİR?
FIRKAYI NACİYE KİM?
MUHALİF, MÜSLÜMAN!
KURAN OKUMA NEDENİMİZ
HER ŞEYLE, HERKESLE SORUNLU!!!
DİN ve OLGUNLAŞMA (Tasavvufi Olgunlaşma)
MÜSLÜMANLAR NE KADAR MÜSLÜMAN?!?!?!
DİNİ DÜŞÜNCE
Ramazanın İhyası!
RAMAZAN NE AYI?
AHLAK, ADALET, DİN ve TOPLUM
İman
MUBAH// MÜSTEHAB
DİNİ DÜŞÜNCE
DİN NEDİR?
İMAN, İNANÇ, DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
KUTSAL NEDİR??
FIKIH PROBLEMİMİZ!!!
DİN NASIL YAŞANIR?
DİN NE, DER? Biz Ne Anlarız, Ne Yaparız?
BİLİM + DİN = DİNDAR
ÖLÜM!!
MÜMİN MİYİZ??
İRŞADSIZLIK (Yönsüzlük)
HIRS!! (Meşru/Gayrimeşru Hırs)
MERHAMET
MÜSLÜMANLAR ve ÖZ ELEŞTİRİ
KİTAP’IN HAKLARI
DİNİ DÜŞÜNÜŞ DE DONUŞ!!
DÜNYEVİLEŞMEK!!!
MÜSLÜMANLARIN SORULARI NASIL OLMALI?
CENNETİ KOVMAK!!
DAVET (Cennete Davet)
İKİ MEKAN, İKİ YAŞAM
KİTAPLI YAŞAM
SADAKA, ZEKAT, İNFAK (Paylaşma Farzı!)
Hanginiz MUHAMMED?
SİVİL İLAHİYAT (Sivil Dini Düşünce)
MAŞALLAH - Maşallah Ne Demektir?
Cenaze Defni
İMAN İNSANI
ALLAHTAN UZAKLAŞMAK
HİCRET
Şahit miyiz, Şehit miyiz?
KIBLE (Kıblesizlik)
YERYÜZÜ MESCİDİ
BAYRAMLAR
KADER ANLAYIŞIMIZ - Yaşanılanlar Kaderimiz mi?
HAC KURBANI
Din Adamı/Kadını Nasıl Olunur?
DİN İKTİDAR İLİŞKİSİ
Cennete kim gidecek? Bizim Şıha Soralım mı?
YANILMIŞ, TANRI(ALLAH) VARMIŞ!!
CUMA DA, CUMASIZ KALMAK!!
CENNETİN YOLU
CENNETİNİ KAYBEDEN TOPLUM!!
TÜRKİYE CAMİ RAPORU
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI – 2
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI - 1
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
MÜSLÜMANLARIN HATALARI!!
MÜSLÜMANLARIN DÜŞÜNSEL SORUNLARI!!
ELHAMDÜLİLLAH (Derken Ne Diyoruz?)
FRANSA DAN İNANÇ ALANINA HADSİZ MÜDAHALE
MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
MUHSİN MÜSLÜMAN KİMDİR?
MÜSLÜMANLARDA AHLAK
MAHREMİYET, MAHRUMİYETE DÖNÜŞMESİN!!
İHSAN (İhsani İnsan)
MÜSLÜMANLAR VE ŞÜRASIZLIK!!!
Zikir Matikten Sevgi, İyilik ve Fikir Matiğe
SIRAT KÖPRÜSÜ (Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
DÜŞÜNSEL DONMA HALİ!!
Mübarek
DİNİ DÜŞÜNCE
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH
GÜNAH ALĞISI
ŞEYTAN TAŞLAMA
HARAM/ GÜNAH - MÜBAH- HELAL/SEVAP
DİNİ İLKE Mİ, UYDURULMUŞLUK MU ?
DİNE KİM DARBE VURUYOR?
ALLAH’A YAKLAŞMANIN YOLU!!
H.Z. MUHAMMEDİYE YOLU
ÂMİN, NE DEMEK?
ŞEYTAN'A UYMAK
MESAJI OKUMAK
DİNİMİZİ ANLAMA ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
SECDE
ASIL, İBADET (Anlama İbadeti)
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
SALİH AMEL
İLAHLIK İDDİALARI
SANATTAN VE KADIN VÜCUDUNDAN KORKANLAR
MANGURT MÜSLÜMANLAR
DİNİ TÜRKÇE OKUMAK
KOLAY MÜSLÜMANLIK
SÜNNET SORUMLULUĞU
HOCAM SİZİ ANLAMAK İSTİYORUM!!
BAYRAM
BARIŞ MI, BAYRAM MI?
VAHYE DAYALI BİLGİ
PUT NEDİR Kİ?
MUHKEM VE MÜTEŞÂBİH
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI
RAMAZAN, BAYRAM
ÖRNEK İMAM
İNANÇ SEVİYEMİZ
KURAN’LA BULUŞMA
MÜSLÜMANLARIN KAPİTALİZMLE İMTAHANI!!
DİN EĞİTİM MÜFREDATI
ÖZÜR!!
ADALET HAK, HUKUK, AHLAK
İFTAR SOFRALARIMIZ
RUHİ ORUC
KUL OLABİLME
TÖVBE
AKLI SELİM
ZULÜMDEN SAKINMA, ADALETİ ÖNERME SORUMLULUĞU
İMAN
MARUF VE MÜNKER
DİN NEDİR?
TEKNE MÜSLÜMANLIĞI, TAKVA MÜSLÜMANLIGI
NAMAZ BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
ZİKİR
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI - 5
BELAMLAR ve BELALARI
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 4
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI -3
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 2
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI
CENNETİN YOLU - CENNETİN TAPUSU
MÜSLÜMANIN KAYIBI
DÜNYA VE DİN KİRLETİCİLERİ
HALİFEYE NE YAPTIK?
ADALET FARZ, ZULÜM HARAM
ŞEFAAT EDİLECEKLER
AYET OKUMAK, AYETLERİ ANLAMAK
İÇTİHAT ÜZERE, İCMAYA İCABET
İSLAMİ ÖRGÜTLER
CEMAATLER DE YOZLAŞMA
MÜSLÜMANLAR DA FİTNE NEDENLERİ
MÜSLÜMANLAR DA MÜSAMAHA
CEMAATLERİN EGİTİMDE YAPTIKLARI HATALAR
UYDURULMUŞ DİNİN YALANLAR
DİN/DİNDARLIK, SOSYAL DEMOKRASİ
EMEK KUTSALSA!
KERBELA
MUHARREM AYI
DİNİN DİLİ
KURBAN İBADETİ
KURBAN BAYRAMI
İSLAM
DİN İSTİSMARI
DİNİ GÖRÜNÜMLÜ ÇATIŞMALAR
BAYRAMLAR BAYRAMOLA
İSLAM DA HAK ve KADIN HAKLARI
RAMAZAN ORUÇ AYI OLDUĞU KADAR KURAN AYIDIR DA
ORUÇ ZAMANI
RAMAZAN/ORUÇ
GÜNAH ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE
DİN, AFYON MUDUR?
İFRAT/TEFRİT
NAMAZIN RUHU
İSLAMIN DAVETİ, KARDEŞLİGEDİR
MÜSLÜMANLAR ve KAMUSAL ALAN
BİRLİĞİMİZE NEDEN OLACAK KAVRAMLAR
ÖLÜM ve ÖTESİ
DİN DENGE İLİŞKİSİ
UYDURMA DİN, GERÇEK DİN
İSLAM TOPLUMLARIN DA KADIN SORUNU
KURAN’LA NASIL BULUŞABİLİRİZ?
Kutsalla, Kültür İlişkisi
ÜMMET BİLİNCİ
SORU ANLAM İLİŞKİSİ
ADAVET/ADALET
AHLAK, ADALET NE YAPMAYI GEREKTİR?
HARAM – HELAL
@@. ANA HAPSOLMAK !! . @@
HAS DİN, HAS KUL
PEYGAMBERİMİZİ, ONUN MESAJINI DÜŞÜNMEK!
İSLAM’IN DEGİL, İSLAM TOPLUMLARININ SORUNU
AHDE VEFA
DİNİN YANSIMASI
KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
İMANLA HAYATIN İÇİN DE AMEL
KURAN DA SARP YOKUŞ
DİN ve İNSAN/İNSANLIK
İSLAM ÜLKELERİN DE HALK KALMAYACAK
HİCRET - MUHARREM AYI
MEZARLIK ZİYARETİ
KURBAN/BAYRAMI
ÜMMET BİLİNCİ
ÜMMET, ÜMMET'E ZULMEDİYOR!!
UTANDIRAN ÜMMET!!
RAMAZAN
EMANETLERİN KUTSALLIĞI!!
HAZİNE MALI
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER - 2
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER -1
İYİLİKLER GÜNAHLARI YOK EDER
AKIL/DÜŞÜNCE NİMETİ
KURANI ANLAMAK , KURANLA YAŞAMAK
DİN DE KÜLTÜREL ETKİLER
AHİRET BİLİNCİ NEDİR?
ADALET/AHLAK
GUSÜL
ABDEST - 1
GÜNÜN CİHADI / MODERN CİHAT !!!
DUA
İBADET DEN, İMANİ ALANA DİN EGİTİMİ
MÜLK ALLAH’IN SA ….
KUTLU DOGUM ve VEDA HUTBESİ
KAMU/TİCARET AHLAKI
DİNDEN UZAKLAŞMA!!
ABDEST
HAK, KUTSAL TECAVÜZ, HARAMDIR
MÜSLÜMAN AHLAKI
SEVAP/GÜNAH
Mutmain
İSLAM'IN TERÖRLE KİRLETİLMESİ
HAFIZLIK
GERÇEK DİNDARLAR NEREDE?
HİDAYET - ENANİYET
CAMİ TOPLUM İLİŞKİSİ
Şİİ Mİ, SUNNİ Mİ, MÜSLÜMAN, MIYIZ?
ADALET VE DALÂLET
DİNDARLIK ÜZERİNE
ÖRNEKLERE SAHİP ÇIKABİLMEK
HARAM
KERBELA KATLİAMI/ MUHARREM AYI
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI - 1
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI -2
HİCRET
AF / AFFETMEK
İSLAM KARDEŞLİĞİ
DEDE, BANA KURAN'I ANLAT
PARAYA ESARET
EMEK//RIZIK GASPCILARI
HAC, BİRLİGE YOLCULUKTUR
GAZZE DE ÇOCUK OLMAK
ZİKİR
RAMAZAN
KİBİR
KUTLU DOĞUM
GÜNAH İŞLEME
CANA SAYGI DUYMAYAN, NEYE DUYABİLİR?
VURMA İNSAN KARDEŞİN
İNANAN KİŞİNİN SINIRLARI
KURAN DA PAYLAŞIM İNSANLARIN RIZKINI KESMEYİN
MEVLİD KANDİLİ
İKİ TÜR İSLAM TEMSİLCİSİ
EZAN
İMTAHANDIR!
HAC İBADETİ
İNSAN KATLETMEK!!
ÜMMET KAN AĞLIYOR
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!
H.Z MUHAMMET'İN ÜMMETİNE DİLEKCEMDİR
DİNDE ZORLAMA YOKTUR
ALLAH'IN SINIRLARI (HUDUDULLAH)
ORUÇ
KELİME-İ TEVHİD
OL, ÖL !!
NAMAZ SÜRELERİ -1
PEYGAMBERLER NEDEN GÖNDERİLDİ?
ALLAH'IN SINIRLARI
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!
LAİKLİK
İSLAMİ FOBİ VE NEDENLERİ
MEVLİT KANDİLİ
TAKVA ELBİSESİ
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft