SIRAT KÖPRÜSÜ
(Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
Sırat köprüsü nedir, nasıl geçilir? Hani bize kıldan ince, kılıçtan keskin dedikleri ve sürekli korkuttukları köprü varya aslında otoban gibi de olabilir… Nasıl yani, devam edelim görelim…
Kıldan ince kılıçtan keskin sırat köprüsünü otoban yapan nedir, kimdir, sen, ben yani biziz… Abi nasıl olacak? Çok kolay, dost doğru yaşa otobandan geçer gibi geç… Dost doğru yaşamak nasıl bir şey?
İnsanlar ve Allah la dost yaşamaktır, hem Allah’ı hem de insanları dikkate alarak yaşayarak, Allah’ın rızasını ve insanların helalliğini, rızasını kazanmakla sırat köprüsünü otobandan geçer gibi geçmek mümkündür… O Bizi korkutan hocalara ne diyeceğiz, hiçbir şey demeyeceğiz, onların zamanı geçti sadece bunu bileceğiz… Sırat köprüsünden kolayca geçeceğiz, o hocalarda bizi kıskanacaklar, nasıl yani?
Fatiha süresini, devamında Bakara suresi 177 ayeti anlayarak okuyarak, anladığımız şekliyle amel ederek, nasıl yani Sıtdık Hoca ne demek istiyorsun bu kadar basit mi? Diyenlere, Fatiha Suresinin mealini veriyorum, sizde Bakara 177 ye bakın, ne demek istediğimi anlayacağınızı umut ediyorum…
1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah'ın adıyla (Rahman ve Rahimiz Biraz açalım, birazdan yine karşılaşacağız: - Rahmân ismi, "insan-hayvan, mü'min-kâfir farkı gözetmeksizin her canlının her türlü rızkını veren ve onları koruyup gözeten” mânâsına gelir. Rahîm ise, “iradesini doğru kullanan kullarına iman, ibadet, hidayet saadetini kazandıran ve onlara ebedî Cennetler hazırlayan” demektir.)
2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur (En çok o övgüye değerdir)
3. O, rahmândır ve rahîmdir.
4. Ceza gününün mâlikidir (o Hesap gününün sahibidir, yani Hesaba çeker)
5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız (Senden Başkasına Kulluk Etmeyiz, Başkasından Bir beklentimiz Olmaz)
6. Bize doğru yolu göster (Bize doğru yolu göster ki Sıratil Müstakim üzere yaşayalım)
7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! (Dogru yolu gösterdiklerinden, rahmetine layık olanlardan olmayı, sıratil müstakim doğru yoldan ayrılmışlardan olmamayı nasip et…)
Şimdi burada bahsedilen sıratil müstakim dost doğru yol işte o sırat köprüsüdür, doğru adil, ahlaklı salih amel işleyerek yaşadığımızda o kıldan ince kılıçtan keskin köprü, ALLAH’IN izniyle otoban oluverecektir… Şimdi İslam Ansiklopedisinin, ilgili bölümünden ilgili bölümü buraya direk alıntılayarak, yazıya devam edelim… “”Kur’ân-ı Kerîm’de “Allah’a ortak koşmamak, anaya babaya iyilik etmek, evlâtlarının canına kıymamak, her türlü kötülük ve iffetsizlikten uzak durmak, yaşama hakkına saygı göstermek, yetim malına yaklaşmamak, ölçü ve tartıda dürüst olmak, yalan söylememek, Allah’a verilmiş olan ahde vefâ göstermek” şeklinde özetlenebilecek olan belli başlı dinî ve ahlâkî görevler sıralandıktan sonra bunlara riayet etmenin Allah’ın dosdoğru yolu (sırât-ı müstakîm) olduğu, başka yollara sapmadan bu yolda yürümenin gerektiği bildirilmektedir (el-En‘âm 6/151-153). Buna göre sırât-ı müstakîm müminler için İslâm dışı her türlü inançtan, Kur’an ve Sünnet’e aykırı davranışlardan uzak durarak yaşamını sürdürme idealini ifade etmektedir.”” Bunu Genel Olarak Bilelim Diye Alıntıladım…
Görüldüğü gibi sırat köprüsünü geçmek o kadarda zor değildir, yani kurban keserek geçmeyi düşünenlerin de olduğunu duyuyorum, geçebilirler mi, bilmiyorum ALLAH bilir.. Allah’ın bize bildirdiklerinden çıkardığımız, anladığımız kurban keserek geçmek gerçekten de zor, sadece kurbanla geçmeyi düşünenler için o köprüden geçmek kıldan ince, kılıçtan keskin köprüden geçmek gibi olabilir… Ama Adaletle, Ahlakla, güzel amellerle, insanları severek onların iyiliği için çalışarak yaşarsak… Sırat Köprüsünden rahat geçeriz, geçenlerden olma dileğiyle selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani –23.3.18 – vatandasfikri.com
-
-
https://sorularlaislamiyet.com/er-rahman-er-rahim
|