TAKLİDİ İMAN, TAHKİKİ İMAN!!!
(Taklidi İmandan, Tahkiki İmana Hicret)
İman etmek demek, güçlü bir şekilde inanılan şeye inanmak demektir, acaba imanlarımız böyle bir iman mı? Hiç imanınız üzerine düşündünüz mü, düşündük mü? Sadece iman etmekle, öyle söylemekle iman etmiş olunur mu? İşte bu nedenlerle dini düşünce üzerine görüş beyan eden alimler bu meseleyi ikiye ayırmışlar ve buna taklidi iman, tahkiki iman demişler, biz bu denilenler üzerinden hareket ederek bu konuyu anlamaya çalışalım… Önce en çok baş vurduğumuz iman şekli taklidi imanla başlayalım ve sonra nadir kişilerin aşabildiği tahkiki imana geçelim… Bu kavramlar Türkçede neyle karşılanıyor, mevcut konuşma diliyle en anlaşılır hangi sözlükleri kullanırsak daha iyi anlarız, ona bakalım…
Taklit: Belli bir örneğe benzemeye veya benzetmeye çalışma, ortama göre öykünme, ana baba veya içine doğduğumuz toplumdan birinin davranışını rol model olarak kabul etme… Biz işi biraz daha abartarak, bu davranışları, konuşmaları anlamasak da tekrarlayarak taklit etme... Taklit üzerine sözlükler bunları ve şunu demektedir, benzetilerek yapılmış orijinal olamayan şeye, imitasyon taklit denir…. Bu taklitçileri nasıl anlarız, bunlar inanırlar, ama sloganlarla, ezberlerle, abartılı şekli kıyafet ve davranışlarla, taklit ede ede, üzerlerine oturmuş rolle anlamadıkları sözlerle taklidi imanla gerçek imanı karıştırıyor olabilirler… Biz geçelim tahkiki (soruşturarak) iman etmeye…
Tahkik: Bir olayı, konuyu, bir bilgi ve davranışı, bir inancın öğretisini, bir düşünce ve davranışla karşılaşılması hâlinde soruşturma ile bu durumu araştırarak bilerek, inanarak özgür iradeyle tercih etme durumu dersek tahkiki imana… Buna kimi örnek verebiliriz, Yusuf İslam gibi araştırarak soruşturarak İslam’ı tercih etmiş kişileri örnek verebiliriz… Biz Müslüman toplumların içine doğarak önce toplumun inanç önerisine dayalı yönlendirmesiyle, sonra toplumumuzdan duyduklarımızı araştırarak, dinin kaynaklarla karşılaştırarak taklidi imandan, tahkiki imana geçenleri de örnek verebiliriz… Tahkiki inanma işi sadece dini inanç alanı içinde geçerli değildir… Kısacası, herhangi bir konuda, o konuyla ilgili kaynaklara ve kişilere soru yönelterek bilgi toplama işi, sorgulama sonucu inanılan durumdur… İnanç nedir ve Kuran, taklidi iman konusunda ne diyor onunla yazıya son verelim mi?
İnanç: Siyaset söz konusu olursa, düşünceye, İnanılan şey dini inanç konusuysa, din bilgisi öğretisiyse rızaya, iradeye dayalı olarak Allah’a(Tanrı) bir dine inanma, akideye, iman, itikat ederek gönülden bağlı bulunma halidir diyebiliriz… Kişisel ilişkiler söz konusu olursa, birine duyulan güven, inanma duygusu da inanca girebilir… Hatta ateist onlarda inanmamaya inanıyorlar diyebiliriz… Gelelim bu konu da Kuran ne diyor, aşağıdaki ayet, taklidi iman kavramına işaret ediyor olabilir mi?
“Bedeviler: "İman ettik." dediler. De ki: "Siz iman etmediniz. Ancak "Müslüman olduk" deyin. İman sizin kalplerinize girmemiştir. Eğer Allah'a ve resulüne itaat ederseniz Allah, yapıp ettiklerinizden hiçbir şey eksiltmez. Çünkü Allah Gafûr'dur, Rahîm'dir." Hucurat -14
Kuran bunu diyor, dilimizden gönlümüze iman nasıl iner, taklidi imanla inmeyeceği muhakkak, hatta bilmeyenlerimiz acısından bize yabancı bir dil olan Arabcayla ezberi okumalarla, nasıl tahkiki imana ve bir üst seviyesi olan takva ehli bir inanan olma seviyesine nasıl ulaşabiliriz diye düşünmeliyiz… Yoksa kendimizi, birbirimizi kandırmaya devam eder dururuz, şunu unutmamalıyız, Allah’ı kandıramayız… Ne kendimizi nede birbirimizi kandırmayalım, tahkiki imanın yolunu arayalım, taklidi imandan, tahkiki imana hicret etmenin yollarını aramak, bulmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle..
Sıtdık Fani – vatandasfikri.com – 7.1.2021
Kaynaklar
4* https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=49&ayet=14
|