DÜNYEVİLEŞMEK!!!
Dünyevileşmek mi, evet, dünyevileşmek mi hayır, bu ne demek hem hayır, hem evet!!! Nasıl Bir dünyevileşmek?
Dünyevileşmek kötü değildir, çünkü hesap gününün tarlası dünya yani burası, hasatı ise gelecektir, ahirettir, onun için mümkün olduğunca bura da ilkelere, değerlere dayalı dünyevileşmek gerekir… Bu ilkeler nedir hepimizin bildiği sevgi, saygı, adalet, ahlak, merhamet, zulüm karşısında cesaret ve tepkidir… Burada görüleceği gibi duygu dünyamızla dünyevileşmek neredeyse dünya da nitelikli mutlu yaşam için zorunluluktur… Sadece dünyada ki yaşam için mi yok ahiret, gelecek olan yaşam için de gerekmektedir… Bunu bir denge içinde yapmamız halinde her iki durum içinde olumlu sonuçlar alacağımızı düşünerek… Dünyevileşmekten kaçınmamızı, gerektiren yer ise…
Maddi cazibeye dayalı olarak, ilkeleri ve kuralları çiğneyerek maneviyat dünyasından,felsefi dünyadan, inanç, düşünce, dünyasından uzak bir şekilde, ahiret kaygısı, hesap günü korkusu olmadan yaşamaktır ki… Bazılarımız bu tuzağa düşmektedir, düşmekteyiz.. Aslında tuzaktan nasıl kurtuluruz derseniz?
Amaç ve yol bellidir, dünyayı yaşarken cennete çevirmek gerekir, bunu nasıl yapabiliriz derseniz, ilkesel, değerler üzere yaşayarak.. Buradan anlaşılan şudur, dünyevileşmek dünya yaşamını insana yakışa seviyede yaşamaktır… Bu yaşam bizi dünyada da, ahirette de cennete taşıyacaktır… Biz dünyada mutlu olmak, ahirette cennete ulaşmak istiyor muyuz? Cevabımız evetse dünyevileşerek yaşamak gerek, hayırsa yine dünyevileşmek bu sefer maneviyat, maddiyat, meşru maddiyat sınırını dengesini gözetmeden dünyada yaşamak gerek.. Biz ne istiyoruz, nerede istiyoruz, nereden vazgeçebiliriz, hiçbir yerden, o zaman akılla, bilgiyle, değerle, ilkelerle yaşamak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani – .2.12.18 --- vatndasfikri.com
Kaynak: Dini Anlama Kılavuzu- Prof. Dr. Ş. Ali Düzgün
|