DİNLER DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
Dini öğretiler insanlara ne diye sunulur, ne diye vahiy edilmiştir, sanırım anlaşılarak bu öğretilere göre davranış sergilenmesi için olsa gerek… Tanrı/Allah hiçbir bir Peygambere anlamadığı dilde mesaj göndermiş midir? Yok sanırım… O zaman dini inanışlar adına hareket ettiğini söyleyen dini vaaz ve önerilerde bulunanlar neden insanların anlamadığı dille dini öğretileri insanlara sunarlar ki? Bu durum Hristiyanlarda da yaşanmış biz Müslümanlarda da yaşanmaktadır.. Diyelim ki siyasette dinin kısmen karşılığı olan ideolojilerdir, bir siyasal ideoloji, düşünce var Rusçayı ideolojisinin ana dili kabul etmiş karşılaştığı tüm insanların ana diline bakmaksızın, anlayıp anlamadığını önemsemeden insanlara bu dille siyasal mesaj vermeye çalışılmakta olsun.. İnsanlar anlamadığı dilden ne anlam çıkaracaklar da, nasıl siyasal düşünce ve sistem gerçekleştirecekler?
Bize dini düşünce (sunanlar, bazı vaizler, bazı hutbeci, fetvacı cemaatler) dinde dil ve anlam sorununu önemsemeden dini mesajları öteden beri böyle veriyorlar, birçoğu dini metinleri ezberlediği için kendileri bile anlamıyorlar. İnsanların anlamadığı dil yabancı dildir, bu nedenle dini mesajlara anlam verilememektedir, anlam yoksa, anlamadığımız bir dil ile mesaj geliyorsa, dini inancın yaşanması sorununa neden olunur… Bu anlamsızlıkta ısrarı anlamış değilim, bir dil kutsal, bir alfabe kutsal diğerleri değil mi, yada semboller ne kadar kutsal olabilir, dinde kutsal nedir, dil mi, alfabe mi, kutsal yoksa vahiye dayalı mesaj mı kutsaldır… Yoksa bu mesajın iyi anlaşılarak insanlığın adaletle, ahlakla, kendileri için iyi olana hayırlarına, güzel, doğru olana ulaşılacak dini inanç ve düşüncenin yaşanması mı kutsaldır? Hayatı, maddeyi, dini, anlamamıza yardımcı olacak, araçlar nedir?
Harf nedir semboldür, alfabedir/yazıdır sözcüktür, dil nedir sestir, sözdür, anlam aracının temelidir, harfle, yani alfabeyle söz, sözcüğe dönüşür, bu anlamları yazı ile sabitleriz, söz uçar, sözcük uçmaz.. Yani alfabe sözü sabitler, geleceğe aktarımını, bilgilerin depolanmasını sağlar, şimdi artık bunu dijital bilgi depoları da yapıyor.. Bunlar bu bilgilerin gelecek kuşaklara ulaşmasını, anlaşılmasını sağlayan araçlardır.. Bunu her alfabe yapar mı, yapar, her alfabe, her dilde yapar mı, yapar, yalnız bazı alfabeler, bazı dillerin seslerine yatkındır, o alfabenin o dili sözü, sözcüğe dönüştürmesi daha iyi olur.. Biz bu alfabe ve dil işini bu dil bilimi filolojiye göre mi değerlendiriyoruz, o tartışılır… Şimdi dil konusunda bizim dilimizin seslerine, hecelerine hangi alfabe uygun, bunu böyle mi tartışmalıyız yoksa son kullandığımız alfabe artık yerleşmiş, bu alfabeyle okur/yazarlık oranı %95-96’yı bulmuş, artık halkımızın kullandığı ve anladığı dille dini, siyasi mesajların verilmesi verilen mesajın daha iyi anlaşılmasına neden olacaktır, olmalıdır… Hala Arapçada, ısrarı nasıl Akıl/mantık yargımıza anlatacağız bilemiyorum.. Genel olarak din dili sorunundan dönelim din dili sorunumuza..
Biz hangi dili anlıyoruz, Türkçe, Allah hangi dili anlıyor, her dili anlasa gerek değil mi? O zaman Allah Arap olmayan birine, mesajı anlamayan birine, neden Arapça mesaj göndersin ki? Dilimiz hangi dilse, vahiy dilinden çevirilerle dinimizin mesajını kendi dillimizle anlamaya çalışalım.. Bunu sistem tartışması, fıkıh tartışması, dinin ortaya çıktığı toplumun diliyle okunması, anlaşılması dinin temel ilkeleriymiş gibi tartışılması, daha da önemlisi anlaşılmayacak dille sunulması dine de, bu dine inananlara zulümdür…
Genel olarak dinler insanlığın anlam arayışıdır, Tanrının/Allah’ın bize bu arayışımızda elçileri aracılığıyla, vahiyle yardım etmesidir… Biz bu doğrultuda düşünürsek, anlamadığımız dille nasıl anlam ve ilke, kural çıkarabiliriz ki, anlamadığımız dinin mesajıyla, nasıl hayata anlam yükleyebiliriz ki, nasıl amel ederiz ki!!? Anlayarak salih ameller olmazsa din, nasıl yaşanır ki? Anlaşılamazsa yaşanamaz, yaşanması için anlaşılması lazımdır, anladığımız dille dinimizi anlamak, iman etmek ve bu ilkelere göre yaşamaya çalışmak dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani – vatandasfikri.com – 15.1.2021
|