DİNİ DÜŞÜNCEDE GÜNCELLEME
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH ÇALIŞMALARI
Dini düşüncenin kaynağı bellidir bana göre iki sabit kaynak vardır, Bunun içinde de değişmez olan, değiştirilmez olan, Allah tarafından korunacağı beyan edilen Kurandır… Biz inananlar neyi değiştirebiliriz, neyi islah edebiliriz, neyi güncelleyebiliriz? Kısa cevap dini düşünceyi, dini düşünce nedir?
Dini düşünce insanların zamanlarına, mekanlarına, araçlarına göre dini kaynakları okuyarak anladıkları dini konuda ki fıkıhi kurallardır, dini düşüncelerdir… İslam’ı zamanlarına göre okuyan alimlerin düşünceleridir, yani ne peygamberin sabit uygulamalarıdır, nede Kuran’ın ayetleridir, bunlara göre insanların yorumu güncellenebilir, hatta güncellenmelidir… Günümüzde Sünnet, Kuran okunup yorumlanamaz mı? Dini düşünceler şerh edilemez mi? Bu tartışmalar uzun süredir devam ederken, Cumhurbaşkanımız, dinde güncelleme gerektiğini ifade edince, alttan, alta devam ederken, tekrar tartışma gündemimize oturdu… Cumhurbaşkanımız tartışılmasını istediği konuyu toplumun da ilgisini çekeceği şekilde gündeme atar ve tartışma gündemi olur…
Bu sefer de öyle oldu, dinde güncelleme dediğinde bazıları alkışladı, bazıları tepki gösterdi, ben bu konulara siyasilerin değil alimlerin, aydınların, ilahiyatçıların diyanetçilerin, sivil toplum örgütlerinin, entelektüellerin tartışmasının gerektiğini düşünür, Cumhur başkanımızla, ekonomik, politik konularda anlaşamamıza rağmen kültürel konularda anlaşırız… Aynı cephedeyiz, konu sosyal bir mesele ve dini düşüncede, güncelleme, değişim, islah, ihya gibi kelimeler kullanılsaydı, tepki gösterenlerin de göstermeyeceğini, onlarında bunun gerekli olduğunu düşündüğünü düşünüyorum.. Diyelim ki Cumhurbaşkanımız dinimizi yeniden İhya edeceğiz deseydi, İslah edeceğiz deseydi, mamur edeceğiz deseydi, şimdi cılız tepki gösterenler muhtemel ki alkışlardı… Her neyse, konu tartışılıyor ve ben buna M. Akif’in de desteğiyle katılacağım.. Yada önce Kuran, ne diyor ona bakalım, sonra İslam düşünürümüz M. Akif ne diyor…
“Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberinin indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr eden kimse iyice sapıtmıştır.﴾Nisa - 136﴿”
“Ey iman edenler!... iman edin” cümlesi, ilk bakışta iman edenleri yeniden iman etmeye çağırmaktadır. Burada bir çelişki mi vardır sorusu akla gelir… Oysaki bize imanını hatırlayın, iman dairesinde yaşayın da denmiş olabilir… “İnananları, iman etmede olgunlaşmaya, takva üzere yaşamaya, davet etme de olabilir… Yada dinden anladıklarınızı yeniden yeniden gözden geçirin de diyebilir, bu ayet… Gelelim M.Akif’e…
Ah o din nerde, o azmin, o sebatın dini; / O yerin gökten inen dini, hayatın dini? / Bu nasıl dar, ne kadar basmakalıp bir görenek? /Müslümanlık mı dedin? ... Tövbeler olsun, ne demek! M. Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz…
Son olarak Kuran’ın sık sık düşünmezmisiniz üzerine düşünerek Dini Düşüncede, Özellikle de Fıkıh da ister reform diyelim, ister güncelleme diyelim, ister islah diyelim, mamur, ihya diyelim ama dini düşüncemiz üzerinde yeniden yeniden düşünelim ve İslam’ı, asrın ikrakına konuşturalım ki Asrını yaşayan bizler dinimizi daha iyi, daha doğru anlayarak onun kurallarını kişisel kurallarımız yapabilelim… Son söz Akif den…
Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı,/ Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm'ı. / İnmemiştir hele Kuran, bunu hakkıyla bilin; / Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için. M. Akif
Dinde güncelleme ne demek, üzerine düşünmeli tartışmalı, dinimizi anlamakta nerede hata yapıyoruz onu gözden geçirme çalışmalarıdır güncelleme ve gerekir… Allah dinini anlayan, dini üzere kendileri ve diğer insanlar için Salih ameller, iyi işler, güzel şeyler yapan, kullarından olmayı nasip etsin.. Selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani – 14.3.18 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Nis%C3%A2-suresi/629/136-ayet-tefsiri
-
https://www.antoloji.com/mehmet-akif-ersoy/
|