TAKVA ELBİSESİ
Takva elbisesi, içinde barındırdıklarıyla, insanı imana, iyilik ve güzellik yoluna bu yolla inancı korumaya, insanı kötülüklerden koruyacak bilgi sahibi olmaya yönlendirir bu elbiseyi giyenleri.
Bu korunma, iman sahibi olma, bunları bir bilği ve samimiyet içinde yapmada diyebilecegimiz takva sahibleri örnek insanlardır. İyilik ve adalet üzere ahlakla yaşarlar, takva örtüsü onları kötülüklerden korur. Bütün işleri iman ederek iyi ve güzel işler yapmaya çalışmaktır. Bunların iyilik ve güzellikteki ısrarları onların muttaki olmalarındandır. Muttaki takva üzere hareket edenlere denmektedir.
Kuran bu kişileri şöyle tarif eder; onlar Allaha, meleklere, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve gayba iman ederler. Yine onlar hidayet üzere yaşarlar, namazlarını kılar, zekatlarını verirler, mallarından Allah yolunda harçarlar, fakirlere, yetimlere, yolsullara yolda kalmışlara ve akrabaya yardım ederler, söz ve sözleşme yaptıklarında sözlerinde dururlar, yoksullık, sıkıntı, hastalık anlarında, savaş zamanında sabrederler. Kısacası özünde, sözünde davranışlarında dos doğru olanlardır. Bakara-177
Kuran takva ve ittika kavramlarıyla adeta örülmüştür, çeşitli nayetlerde tam tamına 250 defa kullanılmıştır. Bu kadar önemli olan bir kavramı ve durumu biz inananlar hayatımıza sokmadıkca toplumsal düzenimiz hep böyle sorunlu olacağını düşünmekteyim.
Takva sahibi olmanın ise üç aşaması vardır.
1- Şirk, küfür ve nifaktan korunarak iman sahibi olmaktır. “Lailahe illallah” Allatan başka ilah yoktur bilincidir.
2- Büyük günahlardan korunmak, küçük günahları işlemede ısrar etmemektir, dini görevleri yerine getirmeye çalışmak, farzları yerine getirmektir.
3- Kalbi haktan alıkoyacak her şeyi hakkın gerisine itebilmek, bütün kalble Allaha yönelmektir.
Takva kavramı bir çok kavramıda içinde barındırmaktadır, imanlı, ihlaslı, komşularını seven, sevme yetenegini Yunus ca yaratılanlara yayabilendir. Ayrıca ibadet ehli, imani meselelere itaat, ahlak ve adalet kavramlarının yanı sıra zulümden ve cehaletten kaçınarak, iman üzere, bilgi üzere yaşamak diyebiliriz.
Kısacası takva toplumsal acıdan toplumsal bilinci gelişmiş iyi bir vatandaş, dini açıdan ise dinin yasak ettiği şeylerden sakınıp buyurduklarını yerine getirenlerin sahip oldukları özelliklerdir.
Takva elbisesi giymeyeni hiçbir elbise örtemez, takva üzere görmeyen gözü hiçbir örtü perdeleyemez. Fikri Adil
Takva azıkların en hayırlısıdır. Bakara- 197
Bu nedenle takva sahibi olmanın yollarına sarılalım, bu müslüman takva sahibidir dendiği zaman bizin ne yapıp ne yapmayacağımız toplum tarafından bilinmelidir. Toplum mümin olarak bizim elimizden, dilimizden, gözümüzden, düşüncelerimizden ve belimizden emin olmalıdır. Takva üzere yaşayanlar emin insanlardır.
Takvanın tersi ise Fücürdur, acmak, yarmak, meyletmek, haktan sapmak, yalan söylemek, zina etmek zülme razı göstermek ve haksız yere isyan etmektir.
Allahı inkar etmek ve ona isyan etmek yasakladıklarını yapmaktır. Nitekim Kuran 98/10 ayetinde “nefsini fücürla kirletenler ziyana uğrar, takva ile temizleyen kurutuluşa erer. Allah cümleyle birlikte bize de kurtuluşu nasip etsin…. Selam ve sevgilerimle…
(Takva: Dinin yasak ettiği şeylerden sakınıp, buyurduklarını yerine getirmek)
www.vatandasfikri.com >>Sıtdık Fani<<
|