MÜMİN Mİ / MÜŞRİK MİYİZ??
(Bugün Kendimiz Üzerine Düşünme Günü Olsun)
Bu iki kelime/kavram bize bazı durumları açıklar, biz bu durumlardan birine yakın oluruz, yada birinin için de oluruz, biz iman edenlerden beklenen ise Mümin olmaktır… Biz mümin miyiz, mümin değilsek neyiz? Bu sorunun cevabını bulmak için Mümin ne yapar, yapmalıdır, biz ne yapıyoruz, Müminin yapması gerekenleri yapmıyorsak, ne oluruz? Bunun için biz Mümin üzerine duracağız, onu yeteri kadar tanıyacağız ve kendimiz neredeyiz onu mümin nasıl olur üzerinden anlamaya çalışacağız… Bunun için beraberce Mümin üzerine bilgilenmeye ve düşünmeye ve olmaya çalışalım…
Mümin: İnanan, inançlı, imanlı, mutekit, Allah’ı Tanımış, iman etmiş, İslam dinine inanmış, dinin ilklerine göre yaşayan Müslüman kişi… İyiliğin, güzelliğin, doğru olanın yapılması gereğine inanmış ve kötülükten, ahlaksızlıktan, adaletsizlikten uzak duran kişi… Bir Müminin somut davranışları nasıl olur dersek, aşağıya bazılarını aldık, buyurun okumaya devam edelim…
Yalnızca Allah'a ibadet ederler, ibadetlerimiz, yalnızca Allah’a mı? (E)
Allah'tan başka ilah aramazlar, başka İlahlarımız var mı? (H)
Sözün en güzelini söylerler, sözün en güzeline uyarlar, söylüyor muyuz, güzel söze uyuyor muyuz? (E)
Anne babaya, akrabaya iyi davranırlar, davranıyor muyuz? (E)
Asla ümitsizliğe kapılmazlar, ümitsizliğe düştüğümüz oluyor mu? (H)
Barıştırıcı ve uzlaştırıcıdırlar, barış için, uzlaşma için çalışıyor muyuz? (E)
Gizli yada açık infak ederler, infak ediyor muyuz? (E) Bu Özelliklerin kaynağı kurandır, bunun için Kuran dan örnek ayetleri buraya alırsak daha iyi anlaşılır umuduyla alalım… (Allah rızası için mallarını karşılıksız olarak yoksulla paylaşmak) “Rablerinin rızasını kazanmak arzusuyla sabrederler ve namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açıkça Allah yolunda harcarlar ve çirkinlikleri güzelliklerle yok ederler. İşte bunlar, bu hayatın akibeti kendilerinin olacak olanlardır. (RA'D/22)”
Zekatı gereği gibi verirler, veriyor muyuz? (E) ”Onlar ki, zekat (vazifelerini) yerine getirirler, (MÜ'MİNUN/4)”
Emanete riayet ederler, ediyor muyuz? (E) “Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla görendir. (NİSA/58)” “Yine onlar ki, emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler, (MÜ'MİNUN/8) 1
İyiliği emrederler yaparlar, Kötülükten Uzak tutarlar, dururlar, iyiliği emrediyor, kötülükten uzak duruyor muyuz? (E) “Allah'a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar, hayır işlerinde de birbirleriyle yarışırlar. İşte onlar iyi insanlardandır. (AL-İ İMRAN/114) “Erkek ve kadın bütün müminler birbirlerinin dostları ve velileridirler. İyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirirler, namazı kılarlar, zekâtı verirler, Allah'a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunları Allah rahmetiyle yarlığayacaktır. Çünkü Allah azîzdir, hakîmdir. (TEVBE/71)”
Hoşgörülü ve bağışlayıcıdırlar, bağışlayabiliyor muyuz? (E) “Sen yine de affa sarıl, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir. (A'RAF/199)”
Adaletlidirler, adaletli miyiz? (E) “Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz. Bir kavme olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevketmesin. Adaletli olun, çünkü o, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır. (MAİDE/8)”
Müslüman olması için kimseye baskı yapmazlar, baskı yapıyor muyuz? (H) “Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzünde kim varsa hepsi toptan iman ederlerdi. O halde insanları hep mümin olsunlar diye sen mi zorlayacaksın? (YUNUS/99)”
Sabırlıdırlar, sabırlı mıyız? (E) “İşte onlar, sabretmelerine karşılık cennetin en yüksek makamları ile mükafatlandırılacaklar, orada hürmet ve selamla karşılanacaklardır. (FURKAN/75)”
Kibirli değildirler, kibir içinde miyiz? (H) “Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin. (İSRA/3”
Yoksulları korurlar, koruyor muyuz? (E) “Onların mallarında belli bir hak vardır, Hem isteyen için, hem de istemekten utanan yoksul için. (MEARİC/24-25) Düşküne, yetime ve esire seve seve yemek yedirirler. (İNSAN/8)”
Dedi kodu yapmaz, iftira atmazlar, dedikodu yapıyor, iftira atıyor muyuz? (H)
“Ey iman edenler! Zannın birçoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir. (HUCURAT/11-12” Son olarak Müşrik üzerine kısaca duralım ve onu tanıyalım diyeceğim ama zaten Mümin’i tanımışsak onun zıttı Müşrik’i de tanıyoruz demektir… Yukarda Müminin bazı özelliklerini aldık ya, bunları yapıyorsak Mümin…
Yapmıyorsak Müşrikiz, Müşrik ’in temel özelliğinin başın da ise Tanrı'ya ortak koşmak gelir, ayrıca içinde yaşadığımız toplumun, insanların iyiliği için çalışmıyorsak, kötülükten sakındırmıyorsak, Müslüman, Mümin değil başka bir şeyiz… Allah, Müşfik,( Sevecen, şefkatli, Acıyan) Müslüman, Mümin olarak, yaşamayı ve huzuruna çıkmayı nasip etsin… Dileğimle, Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani – 11.1.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
DİB Dini Kavramlar sözlüğü
-
-
http://tdk.gov.tr
|