|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
HAS DİN, HAS KUL |
HAS DİN ÜZERE, HAS KUL OLABİLMEK
İlk önce has kelimesinin gerçekte ne anlama geldiğiyle ilgili bilgi sahibi olalım, sözcüklerle, ilgili bilgi için de sözlüğe başvuralım… Has: Özgü: Her medeniyet kendine has değerleri gerçekleştirerek insanlığın ortak hazinesini zenginleştirir. C. Meriç. Has: 2. Katışıksız, en iyi cinsten, saf: Has gümüş. Has: 3. İyi nitelikleri kendinde toplamış olan kişi demek olduğunu görüyoruz. Sonra has kul, dindar olabilmek için Kuran’a başvuruyor, bazı Ayetlere bakıyoruz.
“Bakara 4 - Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar.” “Bakara 5 - İşte onlar Rab'lerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır.” Yine bakara Süresinden 177 ayet de bize has din üzere nasıl has kul nasıl olunur işaretlerini görüyoruz.. “İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah'a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir. ﴾Bakara - 177﴿ İşte bunlar üzere davranışlar sergileyerek has kullar olabiliriz umudumuzu güçlendirebiliriz.
Kuranı anlayarak okuduğumuz da has bir kulun uyması gereken böyle yüzlerce ilke görürüz, Lokman süresinde ki oğula nasihatler aslında Lokman Peygamberin oğlu üzerinden bize nasihatlerdir… Bu öğütler bizim has mümin, olmamıza dönük öğütlerdir. Lokman süresinden bazı ayetlere bakıyoruz… “”﴾15﴿(Lokmân öğütlerine şöyle devam etti:) "Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde, yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (herşeyden) hakkıyla haberdar olandır." 16﴿"Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol." ﴾17﴿"Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah hiçbir kibirleneni, övüngeni sevmez." ﴾18﴿"Yürüyüşünde tabii ol. Sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir!" ﴾19﴿”” Biz bu öğütleri dikkate alarak da has kul olma cabamızı, has din yani Kuran’a göre yaşayarak yolumuza devam etmiş oluruz.. Umudumuz bu yol da Allah’ın rızasını kazanmaktır.
Bunların yanı sıra Peygamberimizin Sünneti olan, yaşamına da bakarak has kul olma cabamıza büyük katkılar sunabiliriz. Ayrıca has din, has kul olma niyetimiz de, Kuranın kendisinin yaptığı bir ayrıma da dikkat etmemiz gerekmektedir, bu ayrım muhkem ve müteşebbis ayet ayrımıdır. Önce muhkem/ Müteşâbih dendiğin de ne anlamalıyız ona bu kavram üzerinden bakalım mı?
Muhkem : Sözlükte sağlam, esaslı ve dayanıklı anlamına gelen muhkem, terim olarak, manası kolaylıkla anlaşılan, haricî bir yoruma ihtiyaç göstermeyen ve tek anlamı olan, ne anlama geldiği, ne anlatmak istediği ilk bakışta anlaşılan, manası açık ve net olan, niteliği ve içeriği (seçikliği ve açıklı) belli olan Kur’ân’ın sarih lafızlarına ve ayetlerine denir…
Müteşâbih: Sözlükte benzeyen anlamına gelen müteşâbih, terim olarak; manası kolaylıkla anlaşılmayan, bir çok manaya ihtimali olup bunlardan birini tayin edebilmek için haricî bir delile ihtiyaç duyulan, ne anlama geldiği, ne anlatmak istediği ilk bakışta anlaşılmayan, manası açık ve net olmayan, niteliği (seçikliği) belli olsa da içeriği (açıklığı) belli olmayan, şaban ayında değil de ramazan ayında oruç tutulması ve namazların sayısı gibi manası akılla kavranamayan lafızlara ve ayetlere denir.
Bu ayrımları yaptıkça bizi has dindar yapacak ilkeleri daha iyi anlayarak yaşayarak, daha has bir kul olabileceğimizi umut ediyoruz. Allah düşünce, bilgileri ayırt etme, ayırdına varma, feraset ve anlama yöntemi, hayata katkı sunma yolun da çalışma disiplini versin biz de has dini bilgi üzere has kul olabilelim. Bu konu da onlarca kavramdan birini daha inceleyerek yazımıza devam edelim… Bu kavram takva kavramıdır…
Bunun için de takva ehlinden olmak gereğinin de altını çizerek yazımıza son veriyor, takva ehli olmak nedir derseniz? İmân edip Kuran da ki emir ve yasaklara uyarak, Allah'a karşı gelmekten sakınarak, dünya veya âhirette insana zarar verecek, ilâhî azaba sebep olabilecek inanç söz, fiil ve davranışlardan sakınmak anlamına gelir. Takva sahibine muttaki denir. İman ederek, Ahlak ve adalet üzere iyi ve güzel işler yapararak, Allah bize muttakilerden, has kullardan olmayı nasip etsin dileklerimle, selam ve sevgilerimle…
Kaynaklar
3- http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.567cf11a6312f1.52315450
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|