KİTAP’IN HAKLARI
((Kuran’ın üzerimizde ki hakları!!))
Kitapların amacı neyse hakları da odur, kitapların amaçları bizi bilgilendirmektir, bu bilgiler ışığında ameller işlememize yardım etmeleridir… Kitapların bize yardım edebilmeleri için onları okumalıyız, anlamalıyız, yeter mi yetmez, ayrıca varlık kitabı, kainat kitabı diyebileceğimiz içinde yaşadığımız dünyayı ve evreni de iyi okumalıyız, iyi keşfetmeliyiz ki bu bilgiler ışığında hayatımız aydınlansın, bizde iyi yaşayabilelim… Bizde böyle oluyor mu? Olmuyorsa neden olmuyor, düşünmeliyiz, araştırmalıyız!! Burada bir eksikliğimiz varsa, bilgilerin, kitapların bizim üzerimizde hakları vardır, bu haklar nelerdir dersek? Benim okuduğum kadarıyla şunlardır…
İnsanlık tecrübelerini kitaplaştırmıştır, dinler peygamberlerin bize getirdiklerini bilgileri, vahyi, kitaplar üzerinden bize sunmuşlardır… Bu sunulan bilgiler, daha başka bilimsel bilgiler kitaplarda mevcutlar, akıl bize bilme sorumluluğu yüklemekte ve biz bunları edinmekle görevliyiz… Böyle düşünerek dinimizin kitabı Kuran’a yaklaşırsak, kutsal kitabın bizim üzerimizde ki hakkı nedir dersek???
Bir okumaktır, iki anlamaktır, üç, anladığımız bilgiler ışığında davranmaktır, dört, edindiğimiz bilgileri bilmeyenlerle paylaşmaktır… Bu dört durum, üzerimizde ki hak, farz diyebileceğimiz durumları biraz daha açarak devam edelim mi?
Okumak, Oku, zaten Kuranın, vahiyde ilk emri olduğunu hepimiz biliriz, ne için okumamız gerektiğini de biliriz ama… Sadece Kuranı değil diğer bilimsel kitapları da çok merak etmeyiz, okumayız… Okuma nedirle devam edecek olursak, bir kitabı anladığımız dille olabileceği gibi, herhangi bir bellekten, bir veri ortamından ya da bir başka kaynaktan yazılı olan verileri, bilgileri elde etme işidir.. Dış dünyadan, başka bir bellekten bir yazıdan, ana belleğe, hafızamıza girdi olarak alma aktarma, anlama işidir de diyebiliriz… Okuyamayana, okumayana, bilmeyene ne derler? Okumaktaki maksat nedir?
Anlamaktır, anlamak ise bilmektir, bilmek ise dünya ve ahiret, Allah üzerine düşünmeyi gerektirir, düşünmek ise daha iyi arayışının ilk adımıdır… Biz bu adımları atmadıkça, dünyayı, kitapları merak edenlerin, okuyanların, anlayanların gölgesinde hep kalacağız demektir… Kalmamak için ne yapmalıyız dersek? Hayatla, kitaplarla, bilgilerle bağ kurmalıyız, Kuranın ifadesiyle şunu bilmeliyiz “hiç bilenle, bilmeyen bir olur mu?” Olmaz, olmayacağını biliyoruz ama merak etmiyoruz, meraklarımızın peşine düşmüyoruz, bilmenin adımlarını izlemiyoruz, bunun eksikliğini yaşıyoruz, sadece biz mi? Yok bilmekten, bilimden, kitaptan, okumaktan uzak duran her toplum, bilgiden mahrum kaldığı için bilgisizlik içinde kötü yaşamaya mahkûm edilmiştir, olmuştur… Bunu aşabilmek için…. Anlama o kadar önemlidir ki anlamadığımız her şey bizim yabancımızdır, duyu organlarının verdiği bilgilere göre anlama olabileceği gibi… İçten kendi düşsel yolcuğumuzla da anlayabiliriz, ayrıca varlığın kendi içinden kavrama; bir şeyin özünü, bir bağlam bütünü olarak anlamını tanıma onunla tanışma, aynı dille konuşmada diyebiliriz… Bu deneysel ve duygusal anlama da olabilir yeterki biz kainat kitabını, varlığı anlamaya çalışalım ve anlam yolculuğuyla hayata devam edelim… Anlama cabaları ister ruhsal, düşünsel olsun, ister bilimsel olsun, anlamdan, anlamadan uzak durmadan yaşarsak kitabın, bilimin, hikmetin hakkını vererek yaşamış oluruz, ancak bu tür bir yaşantı cabası anlamı, aydınlatılabilir… Böylece hayatla daha anlamlı bir bag kurmuş oluruz…
Hayatla sağlam bağlar kurabilmek için aklın farzlarını, kitabın üzerimizde ki haklarını, farzlarını, bilginin ahlakın ve adaletin üzerine kullanılmasının gereğini, ulaştığımız dini hikmetleri, bildiğimiz bilmi bilgileri aynı zaman da paylaşmalıyız da… Her şey gibi bilgide paylaşıldıkça genişler, herkesin de katkısıyla büyür… Bu büyüme yeni bilgilere kapı aralar, bu bilgi aralıklarından geçebildikçe, aklın, bilimin, bilginin, Kitabın rehberliğiyle yaşadıkça… Hem kitaba karşı görevlerimizi yerine getirmiş oluruz, hem de Allah’ın rızasını kazanmış oluruz… Biz insanlar hep bir oluş içindeyiz, olma halindeyiz olma yolunda olgunlaşmak için ne yapacağımız bellidir… Yapmak ve bu bilgiler ışığında yaşamak dileğiyle, önerisiyle, ricasıyla, Selam ve Sevgilerimle...
Sıtdık Fani – 12.12.18 --- vatandasfikri.com
Kaynaklar
2* Tuncer Namlı, Tefsir Ders Notları
|