ÜÇ KİTAP
(Üç Kitap, İki Yaşam)
İnsan aklıyla düşünür, akıl ise bilgiyle çalışır, bilginin kaynağı, kitapları nedir dersek, dini acıdan düşününce Kitabımız Kurandır.. Kuranın bize Peygamberimiz aracılığıyla vahiyle geldiğini düşünür ve inanır, bu nedenle bu Kitabı önemseriz… Kitabı gerektiği kadar anlayarak okuyor, dini yaşam rehberi olarak, bu rehberden kişisel hayatımız için ilkeler çıkarmalıyız, bunları yapabiliyor muyuz, yapamıyorsak neden yapamıyoruz? Sonra hangi kitabı bilgi ve düşünce kaynağı yapmalıyız dersek??
Kâinat kitabını, doğal hayatı, varlığı iyi okumalı onu daha iyi bir yaşam için anlamalıyız, dogal hayatın dengesini bozmadan, bu doğa kitabının okunmasına dayalı olarak fen bilimleri konusunda toplumumuzun yararlanacağı bilimsel alanda ilkelerimiz olmalı ki dünya toplumları arasında bilimsel bilgide, düşüncede, teknolojide geri kalmayalım, kalıyor muyuz ne? Kalıyorsak nedeni nedir, nerede hata yapıyoruz, doğa ve varlık kitabını bilim gözlüğü ile bilimsel zihinle okuyup anlayamıyor, doğadan ve varlıktan uygun bir biçimde yararlanamıyoruz? Sonra bu kitaplardan aldıklarımızı hayatımıza ne kadar aktarıyoruz, bilimin neden olduğu teknikle ne kadar yaşayabiliyoruz? Hani Peygamberimiz demişti ya İlim ve fen Müslümanın yitiğidir nerden bulursa oradan lamalıdır, Çin de bile olsa diyerek bu kitabın da iyi okunması konusunda bizi uyarmıştı ya biz bu uyarıyı ne kadar dikkate aldık?
Bu alandan yararlanarak da, salih ameller kitabımızda ne kadar ahlak, ne kadar adalet, ne kadar güzellik, ne kadar iyilik ve doğrulukla yaşayarak salih ameller yazabildik?
Evet, bir yaşam içinde yaşıyoruz ve bu yaşamında sonunda biz inananlar hesaba çekileceğimizi düşündüğümüz bir yaşamın daha olduğunu düşünüyoruz… Nerede, neden sorumlu olarak hesaba cekileceğiz biliyor muyuz, evet… Huzuru mahşer de bize gönderilen Kuran ve doga kitabını ne kadar iyi okuyup yaşadık ve salih ameller kitabımızı bunlara uygun bir şekilde yazılmasını sağladık? Bu çok önemlidir!! Bu kitap da yazılanlar orada, büyük mahkemede bize ne kadar iyi, güzel, doğru yaşadık ve aynı zamanda ahlaki ve adaleti davrandık şahitlik edecek? Ederse ne olacak, etmese ne olacak? Bütün bunları bileceğiz ve bu bilgiler dayanarak düşüneceğiz, yaşayacağız ki!!
Bu üç kitabın bizi hem dünya hayatın da, hem ahiret hayatında bizim iyi ve güzel şeyler yapmamızı ve karşılanmamızı sağlayacak bir şekilde okunması, yazılmasını sağlayarak, hem dünya hayatımızı cennete, hem de ahiret hayatını cennete çevirebiliriz… Örnegin yaşadığımız çevrelerde biz doğadan, doğada bizden hoşnut mu? Yaşadığımız topluluklar bizden, bizde onlardan razı mıyız, karşılaştığımız kişileri saygıyla, sevgiyle mutluluklarına neden olacak şekilde karşılayabiliyor muyuz, onlarda bizi bizim ölçülerimizde karşılayabiliyorlar mı? Bu karşılaşmalara şunu da ekleyebiliriz…
Ahiret de iyi karşılanma için, biz burada iyi karşılaşmalar yaşamalıyız ki orada iyi karşılaşmayla karşılaşalım değil mi? Sonuç olarak, biz burada iki kitabın, Kuran ve doga kitaplarının bilgisiyle, salih, ameller kitabımızı iyi yazarsak, hem dünyada iyi yaşarız, hemde ahirette iyi karşılanırız… İyi yaşayarak, İyi Karşılanmak Dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani – 16.11.18 – vatandsfikri.com
|