İYİLİK,
(İyiliklerimiz Günahlarımızı Yok eder)
İyi olarak yaratılmıştır insan, o eylemleriyle, yaptıklarıyla, yapmadıklarıyla iyi kalmayı veya kötü olmayı tercih eder, biz nasıl olmayı tercih ediyoruz? Bunu yaptığımız amaller belirleyecek biz bizim tercihimizle iyi veya kötü olacagız.. Bu nedenle zaman zaman ben olmak için ne yapıyorum diye sormamız gerekir diye düşünüyorum… Sahi biz, iyi kalmak ve olmak adına ne yapıyoruz?
Ben anneme/babama iyi davranıyorum, akrabalığın, komşuluğun, vatandaşlığın gereklerini yerine getiriyorum, toplumsal iş bölümün de bana düşen işimi iyi yapıyorum, ev de sorumluluklarımız layıkıyla yerine getiriyor, böylece başkaları için hayatı kolaylaştırıyorum…. Kısacası bana, aileme, milletime ve Allah’a karşı sorumluluklarım neyi gerektiriyorsa öyle davranıyorum… Eksikliklerim var ise de Allah dan ve içinde yaşadığım toplumdan af diliyorum… Böylece iyilerden olmaya çalışıyorum… Kuran iyilerden olunması için ne yapmak gerektiğini bize onlarca ayetle bildirmiş bu ayetlerden bir kacını buraya alalım siz de digerlerini de isterseniz Kuran dan inceliyiniz öneririm…
“”İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah'a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir.”” ﴾Bakara - 177﴿
“”Göklerde ve yerde ne varsa Allah’ındır. Sonunda O, kötülük yapanlara işlediklerinin cezasını verecek; iyilik yapanları, ufak tefek kusurlar hariç, büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınanları ise daha güzeliyle ödüllendirecektir. Şüphesiz rabbinin bağışlaması çok geniştir. Sizi topraktan yarattığı zamanki halinizi de, annelerinizin karınlarında cenin olarak bulunuşunuzu da en iyi bilen O’dur. Şu halde kendinizi temize çıkarmayın! Kimin günahtan sakındığını en iyi bilen O’dur.””( Necm -31)
insan akıllı ve bu akılla düşünen bir canlıysa ki öyle iyilik aslın da insanın amacı olmalıdır, nasıl başka türlü davranır doğrusu anlam veremiyorum… Hepimiz aklımızla, bilgimizle, bilinçli kötülük yaparsak, akılla kötülük bilinçli kötülük demektir ki, çin de yaşadığımız toplumu da dünyayı da yaşanmaz hale getiririz… Bizim Dinimiz de geleneklerimiz de iyiliği, hayır kavramı ile acıklanır ögütler, önerir… Hayır yapmak, insanın hem kendisine saygıyı, hem de toplumun saygısını ve de Allah rızasını kazanmasına vesile olur… Bunun içindir ki bizim için iyilikten başka yol yoktur…
“İyiliğin gündelik hayatımızda karşılığı “Hayır hasenat “yapmaktır… İyiligin en önemli özelligi karşılık beklemeden yapılıyor olmasıdır… Ben bu iyiligi yaptım sen de bana şunu yapacaksın dersen iyilik tüccarı oluruz ki, ya karşılık göremezsek iyilik yapmaktan mı vazgececegiz? Belkide günümüzün en önemli sorunu iyilik yapıyor bir şeyler bekliyoruz veya en azından iyilik bekliyoruz yapılmayınca da iyilik yapmaktan vazgeciyoruz kendi kabugumuza çekiliyoruz… Gönül ister ki iyilik yapılması için bir karşılık olmasa dahi takdir edilelim, ama iyiligin hayırın hasetatın, yardımlaşmanın, paylaşmanın karşılığını Allah ben veririm diyor, Allah rızasından daha önemli ne vardır? İyilik Allah için yapılır, Allahın yarattıklarına, daha ne bekliyoruz ki? Yarından ihtibaren herkes büyük küçük imkanları dahilin de iyilik seferberligine davetlidir.. Her sene ramazan da bir konu öne cıkaran Diyanet işleri başkanlığı bu sene de iyiligi konu seçmiş, bizim de konumuz olsun bu konu… Yaparak, yaşayarak bu kampanyayı yaşam tarzımız haline getirelim… Bunun için iyi olmak üzerinde düşünmeye devam edelim…
İyi olmak, iyilik pasif bir durum degildir, bilhassa aktif bir durumdur, iyiligin yansımasını toplum hemen hisseder… İyilik sadece kendimiz için iyi olanı istemek degildir, kendimize iyi şeyleri layık görmek olduğu kadar tüm yaratılanlar için de iyi şeyler yapmak, vesile olmak ve her can için bu iyi şeyleri istemektir… Bunun için iyiden, iyilikten beklenen ve istenen, iyi şeyler yaparak iyi değerler üreterek, toplumsal fayda yaratmaktır… İyilik hem kendimiz hem de toplum için Ahlak ve adalet üzere iyi ve güzel işler yapmaktır… Dilerim Tanrım bize iyi şeyler yapmayı nasip eder.
Bugün hiçbir iyilik yapamadım diye üzülmeyiniz, karşılaştığınız insanları güler yüzle karşılayınız. Fikri Adil
Bizim dinimiz Ahlak, adalet, iyilik dinidir. Sıtdık Fani
Evet bizim dinimiz iyi olmayı ve iyilik yapmayı bir ok ayetle bize ögütler, bu ögütleri bir imanlı olarak nasıl yok sayabiliriz ki? Yoksulla paylaş diyor kitabımız Kuran da Allah, varsa şayet yoksulla paylaşmamak ne demek? Yolda kalmışa yardım et diyor, yolda kalmışlar gördüğümüz de bir inanan olarak nasıl duyarsız kalırız? Yetimi, öksüzü, güçsüzü itip kakma diyor, biz bu emre rağmen nasıl bu cahilligi yaparız? İşte dinin birçok emri bizi yaratılış fıtratımız üzere, yani iyi olarak tutmaya yöneliktir. Biz bunca emre rağmen ve imanlı olduğumuzu söylememize ve düşünmemize rağmen nasıl olur da yaratılış fıtratımızn dışına çıkarız? Çıkmadık diyorsanız İslam toplumlarının haline bir bakın, kan ve barut kokusundan başka bir koku gelmiyor. Allahım, bizi iyiler olarak yarattın, iyi olarak da kalmamıza yardım et, bize iyilikler, barışlar, ahlak ve adalet üzere yaşamayı nasip et…
Bi mümin olarak öncelikle kendimiz iyi işler, iyilikler yaparak, sonra komşular da, komşu kavimler de olan savaş, zulüm, yoksulluk, açlık karşısın da mümin vicdanıyla barış ve iyilik için çalışmalıyız. Açların açlıklarını, yoksulların yoksulluklarını gidermek için cihat mantığıyla mücadele etmeliyiz. Biz Müminlere, iyilere yakışan tavır budur…
Ben Müslümanım, imanlıyım diyorsak, iyiliğin insani bir vasıf olduğunu ve insaniyet örnegini de biz Ümmet olarak sergilemekle görevli olduğumuzu unutmayacagız… Öncelikle İslam toplumların da sonra da bütün dünyada iyiligin barışın, oluşması için seferber olacagız…. Bunun için her mümin, öncelikle çevresinden başlamak üzere, her işinde iyilik, güzellik, hayır için çalışacak, kötülüge, çirkinlige ve şerre de karşı duracak ki millet, ümmet, insanlık daha bir huzur ve refah seviyesine ulaşsın…
Bizi iyilik yapmaktan alı koyan iki duruma dikkat çekerek yazımıza son verelim, bizi iyilikten uzak tutan nedenlerin başın da iyiliğin, kişinin sadece kendi faydası ve menfaatine olan şeyleri iyi olarak algılanmasıdır ki bu tuzaga dikkat edelim…
İkincisi ise biz iyiligi genel olarak karşılıksız ve daha da önemlisi Allah rızası için yapmamız gereken iyilikleri san ki gösteriş için yapıyormuşuz gibi kameralar ve duyurularla reklam yaparak san ki yardım yapılanın ve milletin gözüne soka soka yapmanın da yanlışına düşülüyor bu yanlış dan da sakınma geregine de deginerek… İyiliklerimizin günahlarımızı silecegini yukarda ki paylaştığımız ayetten gördük, iyiliklere günah siliciler de diyebilriz.. Daha çok iyilik daha az günah demektir… Allah bizi iyilerden olmayı, rızasını kazanmayı ve ahirette iyilerden olarak karşılanmayı nasip etsin diyerek… Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani – Temmuz(Razaman) 15 -- www.vatandasfirki.com
|