KELİMEYİ ŞEHADET// KELİMEYİ TEVHİD
Biz hayatı kavramlarla, sözlerle, sözcüklerle, deneylerle, gözlemlerle anlarız, anlamadığımız her şey yabancımızdır yada biz onun, hayatın yabancıyızdır… Anlamadığımız her şeyden çekiniriz, anladıkça, tanıdıkça severiz, sayarız, ona göre bir yaşam ortaya koyarız… Bu nedenle iki kavramı anlamaya çalışacağız, buyurun..
Bu iki kavrama bakalım mı, anlamadığımız, bilmediğimiz şeyleri hayatımızda kullanamayız, bu nedenle bir şeyden anlam çıkarmak istiyorsak onu anlamalı ve anladığımız şeylerden iyi olanları uygulamalıyız… İyide örneğin bizim dinimizin mesajlarını bize genel olarak başka bir dille ulaştırıyorlar, bu dili bilenler anlayabilirler biz genel olarak Türkiye de, Türkçe konuşuyoruz… Bu kavramları da anladığımız dil ile değerlendireceğiz ki anlayabilelim… Önce ilk sözcük olan Kelime, Ne anlama geliyor? Arapça kökenli olan kelime sözcük: Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük, anlamına geliyorsa, bizde söz, sözçük diye anlıyorsak sorun yok… Anlamadan Kelimetullah (Allah’ın Sözü) - Kelimetün Tayyibetün (Temiz, Güzel Söz), Kelimetül Takva ( Takva Sahibi Kişilerin Sözü) gibi konuşmamıza gizem, biliyor havası katmak için sürekli bir yabancı dilden sözcük kullanmak vatandaşlarımızın dinlerini anlamaması demektir ki….Yasa, Hukuk, Bilim, Görgü, Gelenek Din ve dil toplumsal hayatta çok önemlidir, neden biz bunlarla aramızda bir kültür, normlar oluştururuz ve bu normlar normalimiz, davranışlarımız olurlar… Anlamıyorsak nasıl oluştururuz ki? Kelime söz/sözcük anlamına geldiğini biliyoruz, şimdi ya kelime dediğimizde yazılısını sözcük, seslisine söz, diyeceğiz, anlayacağız… Bu sözcüğe bir kelime eklenerek kurulan cümleye ne denir, kemeyi tevhit (Birlik), kelimeyi şehadet (Tanık)…
Kelimei-şehadet: İslam'ın beş şartından biri olan ve `Tanıklık ederim ki Tanrı'dan başka ilah yoktur ve Muhammed onun kulu ve peygamberidir.` anlamındaki söz.. Söze/sözcüğe, sözüme/sözcüğüme tanıklık ederim, inanırım düşünüyor, anlamında anlıyorsak sorun yok demektir… Anlamadan bunları söylüyorsak, anlamsızlıktan da davranışlarımızda değişiklik veya sevap bekliyorsak, Allah ne verir, bilemiyorum, bence bunu hesap günün de görürüz… Şimdi gelelim tevhit’e…
Arapça bir sözcük olan tevḥīt : Dini bilgi acısından Allah'ın birliğine inanma, imani esaslara bir olarak bakma, başka, sözde tanrıları yok sayma, Divan edebiyatında Allah'ı övmek için yazılan manzumeler denilebildiği gibi, Birkaç şeyi bir araya getirme, birleştirerek tekleştirme.. Örnegin Kuran, Allah’ın sözüdür dediğimizde, bu sözlü mesajı bize getiriliş şekline ve getirene de inanarak kişi de bir iman inşasına neden olan aşamaların tümüne tevhit diyebiliriz.. Allah melekleri aracılığıyla Peygamberimize bu sözleri, Peygamberimiz Arap, olduğu için anladığı dille bildirdi, Peygamberimizde bu mesajı toplumunun anladığı dille yaymaya çalıştı ve yaşadığı müdetcede yaydı… Bizde onun takipçileri olarak bu mesajı iyi anlayıp, iyi yaşanılan ilkelere, adalete, ahlaka, huzura, barışa, mutluluğa neden olacak şekil de yaşadığımızda… Kelimeleri (sözleri) sözleşme seviyesinde yaşamış oluruz..
Allah’tan başka hiçbir ilah (Para, Makam, Kişi gibi şeyleri putlaştırmayacağımızı söz vermek) kabul etmediğimizi, sadece O’na kulluk edeceğimizi ve O’ndan başkasına asla boyun eğmeyeceğimizi beyan kelimei şehadet de kabul ederiz… Hz. Muhammed Mustafa, Allah’ın kulu ve elçisi olduğunu kabul ve tasdik ederek, Bu sözleri söyleyerek Müslüman olduğumuzu ifade deriz.. Bu söz aslın da Allah ile aramızda bir sözleşme yaparak, Kuran’ı sözleşme kabul ederek, Peygamberimizi Örnek kabul ederek yaşama sözüdür… Bu sözün (Kuranın) yolundan ayrılmayacağımıza dair sözümüzdür, Kelimeyi şahadet! İnandığımızı ifade etmek iken, Kelimeyi Tevhit İsee Bu İmani ilkelerin Tek yerden Geldiğine, birleştiğine inanılmasıdır ki, bu da Allah’tır, Türkçesi Tanrıdır… Akıl ve Allah Bu ilkeleri kaynağına uygun, anlayanlardan ve yaşayanlar olmayı nasip etsin bizlere… Selam ve Sevgilerimle..
Sıtdık Fani –14.1.2022 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* Dini Kavramlar Sözlüğü DİB
2* https://sozluk.gov.tr/
3* http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
4* https://dinhizmetleri.diyanet.gov.tr/Documents/Kelime-i%20%C5%9Eehadet,%20%C4%B0man%C4%B1n%20%C3%96z%C3%BC.pdf
|