BARIŞ ve İSLAM
Arap dilinde selam yani "barış" kelimesi İslam kelimesi ile aynı köktendir, Silm kelimesi de Arapça'da İslam dini anlamına gelir, "es-silm'e (barış) girdi" ifadesi de "İslam girdi" anlamına da gelmektedir. Öte yandan başka bir yoruma göre ise, "kişinin Allah'ın mesajına göre yaşama iradesi sergilemesi, bu mesaja teslim olabilmesi, kişisel barışın elde edilmesi olduğu düşüncesi doğuracağından daha huzurlu barışlı bir yaşam inşa edeceği varsayılır. İslam olduğunu iddia eden toplumlara baktığımızda bu gerçekleşiyor mu? Net, yok diyebiliyoruz, neden yok, bu durumu sonra ele alalım…
Kuran ideal toplumu tasvir ederken, kelime anlamı olarak "barış evi" “barış yurdu” olması düşünülen Darüsselam önermektedir: Allah Kuran da insanlığı "barış yurduna" davet eder ve dilediğini doğru yola iletir. Biz barış davetine ne kadar uyabiliyoruz? Bu soru da bir kenar da dursun…
İslam adına yazı yazan, düşünce ortaya koyan kişilere göre insanlık arasında adaletin, bolluğun, bereketin, esenliğin, güvenliğin, barışın ve kardeşliğin hakim olacağı, şefkat, merhamet ve sadakâtin ile sevginin, fedakarlığın, hoşgörünün yaşanacağı bir dönem olacaktır. Bunu İslam, Kuran aracılığıyla insanlık uygulayacaktır mesajını vermektedir. Öte yandan, ahir zamanda dünyayı kaostan, adaletsizlikten ve ahlaki çöküntüden kurtarmak için gelecek olan Mehdi'nin aracılığı ile barış yaşanacağını söylenmektedir. Bu anlayış biz bunları sağlayamıyoruz, mehdi sağlayacak demek, ipe un sermektir… Tek Tanrı düşüncesi üzerine olmayan, düşünceleri ve ideolojileri mehdi ortadan kaldıracak ve hüküm süren adaletsizliğe son verecek… Bu anlayış da barış degil savaş getirmeyecek mi? Kuran ahlakını, adaletini insanlığa hakim kılacak olan mehdi, tüm dünyaya barış ve esenliği getirecek’miş…. Ne zaman ahir zamanda, ahir zaman dünya var oldukca var olacak ve muhtemelen yakın tarih de insanlık bunu göremeyecek…. Bu düşünceler ortaya ne zaman atılmıştır, 500 yıl olduysa daha 500 yıl daha mı, bekleyeceğiz ve mehdi gelecek ortamı İslama göre dizayn ederken de savaşacak, şimdi ki silahların öldürme, yıkım gücü düşünülürse… Dünya da öyle büyük bir savaş da, beklide yaşam bitecek, bu nedenle barış çok önemlidir, mehdi filan bekelemeden, tüm İnsanların, Müslümanların görevi önce iç barışlarını sonra bölge, dünya barışını tesis etmek olmalıdır. Devam edecek olursak…
Kelime kökünde, barış olan bir dinin mensupları en çok da kendileriyle çatışıyorlar, Afganistan da, Yemen de, Suriye de, Irak, Somali de, Libya da… Acık çatışma olmayan yerlerde de otoriter hükümetlerin aşırı baskısı var… İnsan haklarının en zayıf olduğu ülkelerin başında bu zengin otoriter İslam iddiasında bulunan devletler gelmektedir. Ekonomik, Sosyal adaletsizlikler en çok bu ülkelerde görülmektedir. Kendi iktidarlarını korumak için hem İslamı yanlış yorumluyorlar, hemde insanlarına aşırı baskı yapıyorlar.. Bu şartlarda da “Darüsselam” barış yurdu başka bahara kalıyor.. Son olarak kişi barışına gelince…
İnsan fıtratını yok sayarak kişilerin iç barışı sağlanamaz, temel içgüdülere meşru yaşama zemini oluşturulmadıkca kişisel mutluluk için kişisel iç barış sağlanamaz… Maslow’a göre ihtiyaçlar beş tanedir, bunlar, 1*fizyolojik (Hava, Açlık, Susuzluk, Üreme, cinsellik),2* Güvenlik(tehlikelerden korunma.) , 3* Sosyal İhtiyaçlar (Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam) 4*Saygınlık,( Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı: Statü, başarı, itibar, tanınma.) 5*Kendini gerçekleştirme ihtiyacı bunların birde alt acılıkları var… İslam toplumları temel içgüdüleri (Üreme/Cinsellik, Kendini Koruma, Beslenme İçgüdüsü, Saygınlık,) yaşayacak legal sosyal ortam inşa edemediği görülüyor. Baskıyla, zorla, şiddetle insanları en marjinal yorumları yaşamaya zorladıkça.. Burada ki gerilimlere dış güçler müdahil oldukca, İslam beldeleri/ülkeleri barış beldeleri/ülkeleri olması çok zor görünmektedir. Umudumuz gelecek nesillerdedir, İnşallah onlar barışı inşa edebilirler… Edilmesi dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle..
Sıtdık Fani – vatandasfikri.com – 17.5.2024
Kaynaklar
3* https://gavsispanel.gelisim.edu.tr/Document/mcitekci/20181017162258053_df70bf08-8e49-4f10-8940-766e4059f13d.pdf
4*https://insanlardaki-icguduler.nedir.org/#3-kendini-koruma-icgudusu
|