SIDIKA ANAYI AHİRETE YOLCU ETTİK!!
(Cenaze Adabı)
Sıddıka Ana Analık görevini yapmış, 6 Evladı, İnsanı dünya hayatına hediye etmiş ve ahrete yolculuğa çıkmış, bizde onu bugün Bağlum Merkez Camisinden, hakkımızı Helal ederek yolcu ettik, Alllaha ısmarladık… Ben Sıddıka anayı oğlu Musa Afşin aracılığıyla tanıdım..
Uzun süredir tanıdığım, Keçiören siyasi ortamında rakipleri tarafından bile sevilen bir siyasetci olan Musa Afşin’in Anası Sıddıka ana Musa gibi evlatlar yetiştirdi, bulunduğu her ortama katkılar sunan biri der Musa başkan için arkadaşları… En büyük sermaye hayırlı bir evlat derdi atalarımız, Anamız bunu yapmış, biz de biliriz ki ana gibi yar olmaz, cennet anaların ayakları altındadır…
Sıddıka anayı rahmet dileyerek Baglum Mezarlığından yolcu ettik, Sıddıka ananın isim anlamı nedir ona bakarak devam edelim mi?
Sıddıka İsminin Anlamı, çok doğru, yalan söylemeyen, ayrıca Hz. Ayşe’nin ve Hz. Meryem’in lakabı olduğu da söylenir…. Yalan hepimizinde bildği gibi dinen de hukukende yasaktır, ayıptır, günahtır…
Doğru sözlü, sadık, görevlerini yerine getiren bir kişi olarak olduğuna Meyyit taşında, şahitlik ettik, hakkımızı helal ettik, sende bize hakkını helal et Sıdık ana… Ölüm hepimiz için, ölüm sonrası bizim kayıp alemimizdir, ancak bildirilen kadar bilebiliriz.. Biz Ölülerimizi defnederken neler yapmalıyızla, cenaze adabıyla yazımızı bitirelim mi?
İslâm'ın yasakladığı ve İslâm'dan öncesi çok revaçta olan bağırıp çağırarak, Allah'a karşı yakışıksız sözler söyleyerek, saçını başını yolarak ağlamayı Müslümanlar hoş karşılamaz, Ölümlü olduğumuzun kabulüdür bu, ölüm bize aynı dogum gibi yazılmıştır, ne doğmak, nede ölmek irademizin içinde degil kaderimiz içindedir… Bu nedenle cenazede aşırı bir şekilde ağlamanın ve saçının başını yolmanın hoş olmadığı söyleyebiliriz…
Ölüye karşı yapılması gereken görevlerden birisi de, onu yıkamak ve kefenlemek, Çünkü Resûlullah ölülerin kefenlenmesini, yıkanmasını önermiştir…
Ölünün borçlarını namazı kılınmadan önce ödemek sünnettir, Ölülerin cenaze, dualarının farz-ı kifâye oluşu ittifakla kabul edilmiştir. Kifaye lüzumu kadar kişimin yapmasının yeterli olması demektir.
Namaz kılındıktan sonra onu mezara kadar taşımak, Cenazeye katılmanın da üç adabıdır, Bunların birincisini bile yapılsa yapan cenazeye karşı görevini yerine getirmiş olur. Ancak üçünüde yapmak daha çok sevaba nail olmak, daha adaplı olmak demektir… Bunlar nelerdir?
a) Cenaze namazı(duasını) kılıp yapıp ayrılmak, b) Cenaze namazına ve defnedinceye kadar olan hizmetlere katılmak,
c) Definden sonra da kabrin başında bir süre bekleyip dua etmek, dilek ve temnnilerde bulunmak,ölümlü olduğumuzu ve hesap günü yaptıklarımızdan, yaapmadıklarımzıdan dolayı hesaba çekilecegimizi düşünmekle meşgul olmak… Bence Cenaze töreninin beklide en önemli adabı bu olsa gerek…
Cenaze merasimine katılanların, ölümü, ahireti ve Allah'ın yüceliğini düşünmeleri, sükuneti muhafaza etmeleri, dünyevî meseleleri konuşmamaları, gülmemeleri bu görevin edepleri, adapları cümlesindendir… Bu sırada bağırıp çağırmak, sesli olarak tekbir getirmek ve zikir yapmak çalgı ve çelenk, bid'at olup İslam alimleri tarafından yasaklanmıştır. Cenaze kabre indirilince, toprak atılırken ise yine saygılı bir şekilde davranmak geregini hatırlatarak…
Cenazeyi görünce ayağa kalkma meselesine gelince, lehte ve aleyhte hadisler vardır. Buna göre, "kalkmak önerilir, fakat zorunlu değildir" denilerek…
Sıddıka ana dahil olmak üzere, tüm ölmüşlerimizin cennete gitmesi temennisiyle, Afşin ailesine sabır dileklerimizle… Selam ve Saygılarımla…
Sıddık Fani – 10.3.2022 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* https://dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2612
2* https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/meyyit
3* https://sozluk.gov.tr/
|