RAMAZAN FIRSATI
Her gün, ay, yıl içinde birkaç fırsat barındırır, RAMAZAN da böyledir, onu gereklerine göre yaşar isek, onlarca fırsat vardır, bizim yeteneğimize göre yüzlerce fırsatta çıkarılabilir.
Şimdi bu fırsatlar nedir, biz bunlara bakalım mı, nasıl yaşayabiliriz?
İlk yakın çevreden başlayalım mı, mesela kimlerle küsüz, neden küsüz, barışmamıza ne engel? Diyelim arabalarımızdan biriyle siyasal bir tartışma nedeniyle küstük, ya o bizi kırdı, ya da biz onu kırdık hiç fark etmez… Esas olan barıştır, barışmalıyız, barışmalılar, barışınlar, Ramazan fırsatı burada devreye girer bir iftara davet ersiniz, o sizi davet eder iştirak edersiniz barışırsınız? Ramazanı anlamıyla yaşamak istiyorsak bir barış ayı olmalı değil mi? Kimle barışacağız küs olduklarımızla, önce barışalım, sonra çevremizdekilerden küs olanlar var ise onları barıştıralım ne dersiniz? Sonra Ramazan, başka ne fırsat sunabilir bize?
İkinci fırsat ise irade güçlendirici olarak bize katkısı bu ne demektir? Bunu şöyle anlaşılır hale getirebiliriz, insanda bir ve irade vardır, bunlara dayalı olarak yapılması gerekenler ile yapılmaması gerekenleri aklın, bilgiyle, düşünceyle ayırmasının ardından, iradeyle hayata aktarılması vardır ki!! Bunu yapan kişiler ve toplumlar başarılı oldukları görülmektedir… Örnegin sevdiğiniz, istediğiniz bir alanda siz o alanın iyilerinden biri, hatta en iyi olmak istiyorsunuz ne yapmak gerekir, aklı, bilgiyi, iradeyle, disiplinle kullanmak gerekir ki… O alan iyi olabilelim ve iyi şeylere neden olabilelim, işte Ramazan da bizim irade sergilememize yardımcı olacak bir andır… İnsanın en önemli iç güdülerini belli bir zaman dilimi içinde kullanmamayı gerektiren oruç ibadeti bu ayda yapılmaktadır… İç güdülerimizi meşru sınırlarda, kullanacak kadar irade sergilemezsek, disiplinize olamazsak, biz insani seviyenin en düşüğünü yaşarız… Bu seviye bizi tatmin etmez mutsuz oluruz… Daha iyi arayışımızın nedeni insanın iyi, güzel olanı yaparak mutluluğa ulaşma amacıyla donatılmasından, yaratılmasından gelmektedir… Biz bunu ne kadar yapabiliyoruz, yapıyoruz, daha iyi, daha güzel olanı yapma farzını biliyormuyuz? Şimdi size bu farziyetin nereden doğduğunu gösteren bir delil sunacağım.. Ali-İİmran -134” Allah'a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emrederler ve kötülükten vaz geçirirler, hayır işlerinde de yarışırlar. İşte bu özellikleri taşıyanlar Allah katında salihlerdendir.” Hayır nedir? İşte o hayır olanı ramazanda yapar isek Ramazan fırsatlarından yararlanmış oluruz… Ramazan fırsatından yararlanmak için çok, çok hayır yapmalıyız da hayır nedir? Sözlüklere baktım şunu gördüm: “İyilik, karşılık beklenmeden yapılan yardım, paylaşım, dayanışma diyebiliriz bunun için hayırhah olmalıyız… Hayırhah ise: iyilik dileyen, iyilik isteyen, iyicil, hayırsever kişi demektir, değilsek Ramazan fırsatıyla buna başlayalım, kendimizde kişisel bir dönüşüm yapalım ki, içinde yaşadığımız toplum ve dünya dönüşsün, değişsin… Ramazan bize hangi fırsatı sunar derseniz, dini konular da ilk ve sağlam kaynağımız Kuran okuma fırsatı sunar…
Yalnız Kuran okurken yaptığımız temel bir yanlış/hata var, anlamasak da, yabancı bir dilden Kuran okuyoruz ki, bu mantık Kuranın bize, Bizim kurana ulaşmamıza engel oluyor.. Anlamadığımız şey tanımadığımız şey, bize ulaşmayan mesaj bizim sayılır mı? Ramazan hayır (İyilikte yarış ayı) oruç ayı, ibadet ayı, olduğu kadar da Kuran ayıdır… Bu ayda Kuranı anladığımız dil olan dilimizle okuyalım, dinleyelim, böylece ramazanın Fırsatlarından dini bilgilenme acısından da yararlanalım ne dersiniz? Evet, dersek bizim için bir dönüşüm ve değişim ayı olabilir Ramazan…
Ramazan ayı bizim için bir dönüşüm fırsatı olabilir, Ahlaksızlıktan ahlaka, Zulümden hukuka, adalete, Kötülükten iyiliğe, cimrilikten zekatla, fitreyle, infakla verebilmeye dönüşmek dileğiyle… Ramazanımız, ibadetlerimiz bizde, toplumda mübarek şeylere neden olsun derken, bakın yazı nasıl uzuyor, mübarek ne ki? Neymiş, Verimli, bereketli, beğenilen, sevilen, uğurlu, kutsal şeylere mübarek denir, bizim her davranışımız mübarek şeylere vesile olsun, Bizim de, ramazanın da mübarek olması için bizim mübarek bir şekilde davranmamız, yaşamamız gerekir… Davranmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani – 5.5.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
2* TDİB Dini Kavramlar Sözlüğü
|