İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DİN ETKİSİ!!!

DİNİN İNSANDAKİ (TOPLUMDAKİ) ETKİSİ NE OLMALIDIR?

Din insanı düşünsel ve davranışsal geliştirmek üzere vahiy edilmiştir, insanlar bu durumu bile çatışma nedenine çevirmişlerdir.. Siyasiler otoritelerini din üzerinden güçlendirmiş, güçlüler dini kendi güçlerini korumak üzere yorumlamışlar, gelinen noktada din, dini ilke ve değerler insan için görevini yapamaz hale gelmiştir. Bunu gören bazı topluluklar laikliği siyasal yönetim sistemlerine eklemişler, buna demokrasi bilincinide ekleyerek, devleti kendi adına yönetsin diye seçtiği kişileri güçler ayrılığına dayalı siyasal ve hukuk sistemiyle denetlemeyi de ihmal etmemişlerdir. Biz denge denetim, firen gibi otoriteleri sınırlayacak mekanizmalar geliştiremediğimizden dolayı devleti yönetmek için seçtiklerimiz çok kolay toplumsal ve kişisel hatalar yapar hale gelmişler… Bu hatalar çogalarak bize ciddi ekonomik, siyasal, sosyal yaralar acmıştır, bu yaraları yine akıl ile, felsefe ile, hukuk (şeriat) ve din ile bunlardan toplumsal ve kişisel hayata etki edecek hukuk ile ahlak ve adalet ile bu sorunları akıl ve barış içinde aşabiliriz… Bunun için insanlığın yeterince bilgi birikimi var, hiçbir şey bilmiyorsak da yapay zekaya sorarız ne öneriyor bu konuda…

Filozofların ve peygamberler söyledikleri o zamandaki insanlık durumlarında hukuki, ahlaki en doğru olan hakikatleri içerdiğini düşünürsek… Bu hakikatler üzerinde insanların konsensüs sağladıkları ahlaki, hukuki, adaleti hakikatleri inşaa etme çabası aslında düşünsel çalışmalara dinsel katkılar olarak da söylenebilir..  Daha iyi bir yaşam için daha iyi yaşam kuralları, daha çok teknik bilgi alış verişi karşılıklı olmuş, bu alışverişte kim daha iyi bilgi ve hukuk düzeni kurabilmişse o toplumlar daha iyi yaşar hale gelmiştir.. Öte yandan insanın aklını, doğasını, vicdanını hesaba katmayan birçok düşünce, inanış etkisini yitirmiş, yitirmeye de devam etmektedir… Biz toplum olarak insanı yok sayan inanç yorumlarıyla, siyasal düşüncelerle mücadele ederek, daha iyi arayışlarının düşünsel önünü açarak yaşanılan ve yaşanılacak olan sorunlarımızı aşabiliriz diyerek başlamak gerekirse… Konuya dini acıdan yaklaşarak devam edecek olursak…

Dinin temel kaynağı vahiy kesildikten, peygamberi öldükten sonra, Tanrı’nın sözlerini işlerine geldiği gibi yorumlayan iktidar sahipleri, zengin ileri gelen zümre, adeta dini kendi amaçları doğrultusunda bozmuşlar, oluşturdukları dini anlayış ile yaşamın devingen dinamizminin doğurduğu ahlaki sorunları çözme kapasitesinden dini yoksun bırakmışlardır…  Bunun yerine Tanrı adına konuşmuşlar, hatta çok zaman Tanrılık taslar, hale gelmişlerdir… Efsaneler yaratmışlar, keramet ehli diye, karizmatik bir eda ile insanlığa şiddet, zor, iradeye saygısızlık, terör ve savaş uygulanmaya başlamışlardır…  Oysa İnsanın fıtratı geregi, akletmek, din-iman daha iyi yaşam üzere  soru sormak ve  irade üzere düşünceli, ahlaklı sorumluluk sahibi olmakken varken irade kalktıkca sorumluluk, sorumluluk kalktıkca ahlak kalkmış..  Tersi olmuş kör inanç, taklit, çaresiz teslimiyet  fakirlige bile şükretme, zulüm karşısında mücadele degil sabır önerileriyle adeta insan akıl ve düşünsel acıdan hadım edilmiştir diyebiliriz… Bu hadımlık durumu ahlaksızlığın adaletsizligin zulmün kaynagı durumuna gelmiştir…

Bunun birde siyaset eliyle, devlet eliyle yapıldığının düşünülmesi, devlet aygıtını elinde tutan ve kendini din ve vahiyle aynılaştıranları siyaset alanında devletin gücüyle Tanrının gücünü birleştirerek neler yapıldığını insanlık tarihinde görülmüştür. Hristiyanlıkta “Kilise”nin kendini Tanrı (Hz. İsa) nın vekili, hatta onu bile geçen, Tanrı adına dünyada birkaç kişide bedenlenmiş hali olarak görülüp, devlete hükmettiği zamanlarda yaşanmış, adeta Tanrı adına insanlara zulmedilmiştir.. Örnek vermek egrekirse, Fransız kıralı 14. Louis: “Devlet, benim, “Tek kral, Tek yas ve Tek inanç” diyerek, bunu topluma dayatmış, kabul etmeyenleri ise Tanrıya ve onun seçilmiş kuluna karşı geliyor diye zulmetmiştir. Bu örnegi çogaltabiliriz,  İslam tarihinde de durum yaklaşık olarak buna benzemektedir… Abbasi Halifeleri, kendilerini Tanrı’nın Gölgesi (Zıllullah); Şii imamlar da kendilerini Allah’ın Delili (Huccetullah), Yol Göstereni (Mehdi) veya Allah’ın İşareti/izi (Ayetullah) yani onun “temsilcisi” olarak görmüşlerdir. “Halife” kavramı da, dinsel olarak, Hz. Muhammed’in “temsilcisi” olarak görülmüş, bunlar kutsanmıştır. Bu itiraz edenler kafir ilan edilmiş, ciddi cezalara, işkencelere maruz kamışlardır… Allah korusun, bu kişi ve kurumlar bunları tanrı adına yaptıklarını ve Tanrının böyle emrettiğini söyleyerek bu menfi işleri yapmaları ise hem Tanrıyı adaletsiz gibi, hemde dini sorun çözen degil sorunlara neden olan bir inanış yapısı gibi sunulmasına neden olmuş, günümüzdede olabilir… Burada direk İlhami Gürel hocaya okuyarak devam edelim …

“”Tevhit, Vahdet, Ehadiyet (teklik, birlik, bütünlük) gibi vurgular ancak, Allah’ın şahsiyeti söz konusu olduğunda anlamlıdır. Siyaset alanında son derece tehlikelidir. Toplumsal adalet ve eşitlik, hukukla siyasal erk tarafından sağlanır; ancak “birlik”, “bütünlük”, kendiliğinden “oluşması” istenir, umulur, arzu ve tavsiye edilebilir; yapılmaz, sağlanmaz, zorlanmaz. O takdirde şiddet ve totalitarizm ortaya çıkar.”” Şimdi buradan anladığımız Allah’ın tekligi iken burada dinler ve cemaatler kendi yorumlarının tekligi üzerine işaret etmektedirler… Ayrıca adalet konusunda ise hem kendi aralarında sorunlular, hemde başka başka toplumlara karşı sorunlu oldukları görülmektedir… Dinin uygulanmasında görülen ise genel olarak şudur.

İstisnaları vardır, bunları bir kenara koyarak, ünlü sosyolog, felsefeci dini cemaatleri şöyle tanımlar… Erich Fromm şöyle tasvir eder: “İster ilkel kabilesel, ister ulusal, isterse de dinsel yapıda olsunlar, örgütsel/cemaatsel yapıların çoğu, kendi varlıklarını sürdürmek ve önderlerinin gücünü yüceltmek isterler. Müntesiplerini, kendi örgüt/cemaatlerinin dışında yer alan ve kendileri ile çatışan başkalarına karşı ayağa kaldırmak için, müntesiplerinin doğasında var olan ahlak duygusunu sömürürler. Ama bir yandan da müntesiplerinin ahlak duygusunu ve yargılama yeteneğini boğmak için kendi grubunun ahlaksal tutsağı durumuna getiren ensest türü bağlardan yararlanırlar. Böylece kişiler, ahlak ilkeleri başkalarınca çiğnenince, şiddetle karşı çıkarken; aynı ilkelerin, kendi gruplarınca çiğnenmesine ses çıkarmaz hale gelirler. Bütün büyük dinlerin, bir din bürokrasisince yönetilen kitlesel kurumlar haline gelir gelmez, özgürlük ilkelerini çiğnemeleri ve saptırmaları, bu dinlerin bir trajedisidir.” (Erich Fromm, Psikanaliz ve Din, зev: Ş. Alpagut, İst, 1990, s 82). Kendi ahlaksızlıklarına, adaletsizliklerine bir meşruluk bulurlar. Bunuda genel olarak dini cemaat liderinin kerametlerine bağlarlar ve yarın mahşer gününde size sahip çıkacak diye grup elemanlarının tüm yapılanları görmezden gelmelerini sağlarlar. Oysa dinler, dinimizde dahil, emaneti ehline ver, adaletli, ahlaklı ol, sev,  siyasal alanda, yönetimde, ortak akıl ve oydaşma ile kurum kurmak, kural (hukuk) geliştirmeyi önerir… Demokrasi kavramı da, şura ve meşveretin üzerinden bunu ifade eder. Demokrasinin temel ilkesi, belirgin bir kuvvetler ayrılığı ise yasama, yürütme ve yargı kurumlarının birbirinden ayrılması ve aralarında bir denetleme ve dengenin kurulması, insanlığın geliştirdiği siyasal, hukuki, adaleti, ahlaki ve siyasi düşünsel, kurumsal gelişmelerdir, bu kurumlar toplumsal düzeni ortak birikime, bilgiye, akla dayalı olarak denge ve denetim içinde işletirler. Oysa dinin toplumsal hayata yansıması iktidarların, iktidar bagımlısı dini düşünürlerin yorumlarıyla olmaktadır… Bu yorumlar dinin kendisinden de uzaklaşmaktadır..

Günlük (Real) politikada dini değer, sembol ve kavramlara (Örneğin: Allah/Tevhit, İslam, Şeriat, Hz. Muhammed/Hadis-Sünnet

1-        Dogmatizm: Tanrının mutlaklığına inanan müminler, onun söylemlerinin (vahiy) de mutlak olduğuna inanmakta ve kendi “yorum”larını, yüzde yüz olarak Tanrı’nın görüşü olarak görebilmektedirler. Hristiyanlıkta Kilise, İslam’da Hariciler, günümüzde İŞİD ve Tarikatlar (“Gavs’ın sözü, Allah’ın sözü gibidir.”) bunun tipik örnekleridir.  Bunların ne kadarı Tanrı sözü, ne kadarı Tanrı sözüne uygun yorumlar, ne kadarı kendi güçlerine güç katmak için din dışı yorumlar bunları bilebilmek için dini bilmek gerekmektedir. Biz sade vatandaşlar ortalama dini bilgimizi yükselterek dini kendi çıkarları için aşırı yorumlayan kişilere karşı hem kendimizi, hemde dinimizi savunabiliriz…

2-Din İstismarı: Dinin değerlerine sözde/görünüşte değer verdiğini söyleyen bazıları, bunları kullanarak kendine çıkar, güç, prestij temin edebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, Muaviye’nin, Hz. Ali ile olan savaşında “Aramızda Kur’an hakem olsun” diyerek, askerlerinin mızrakları ucuna Kur’an yaprakları taktırması gibi tarinten ve günümüzden binlerce örnek bulunabilir ve görülebilir.

 3-Şiddet ve İç savaşın nedenlerine baktığımızda dinin aşırı yorumlarla toplumsal fitneye ve iktidarı koruma ve iktidara gelme aracına dönüştürülerek, mutlak hakikatin kendinde olduğuna inananların gerçek mümin olduğuna böylece Tanrı rızasının kazabilecegine, kendi gibi düşünmeyenleri kafir ilan ederek onlara karşı rahatça şiddet ve zor kullanabildikleri, adaletsizlik hakkı doğduğuna inandıkları görülmektedir... İslam’ın erken dönemindeki büyük Fitnelerin neden olduğu iç savaşlar ve Kilisenin orta çağda yarattığı Din ve mezhep Savaşları örnek gösterilebilir… Bütün bu yaşanılanları dinin akla, zamana, zamanın zihnine ve bilgisine göre algılanamamasından kaynaklanmaktadır diyebiliriz… Bu din dışı dini yorumların uygulamalarından uzak kalabilmek için günlük siyasal dilin kamucu, toplumcu bir dille, ahlak, adalet, akıl merhamet, hoş görü ile ilkesel olarak temellendirilmesi, hem İslam’a hemde diger dinlere daha uygun olacağını söyleyebiliriz…  Böylece maslahata dikkat, marufa riayet edilebilinecektir...

Çağdaş İslam dünyasında Demokrasi, eğer kabul edilebilirse en fazla, seçim/sandık (%50+1) ile Tek-adama/lidere/karizmaya tam yetki vermek olarak işletildiği görülmektedir. Oysa güçler ayrılığı, kurumların denge ve denetimi demokrasşnşn temel ilkeleridir bilinir.. Ayrıca 2500 yıl önce Sokrates, onca bilgeliğine rağmen: “Bilmediğimi biliyorum.” Diyerek beklide bilginin sürekli geliştiğini, çogaldığı kastederek bilmeye devam ediyorum demiş olabilir. Bizde dinimizi, dinleri bilmeye devam ederek dinin insan toplumları üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak, olumlu etkilerini çogaltabiliriz..

 

Bazı siyasetcilerin kendini Din, Tanrı, Hakikat yerine yorumlarına dayanarak, başta hukuk olmak üzere, din, bilim, iktisat, teknik, sanat v.s alanlarını kendi kontrolüne, iktidarlarını destekleme araçlarına çevirmeye çalıştıkları görülmektedir. Oysa din, hukuk, hakikat, bilgi ve akıl sınırlar da çizmektedir ve daha çok güçlülere sınırlar çizer…

Sonuç olarak, ister yönetimlerin, ister zengin zümrelerin sınırlarını çizen bazı ayetler ile devam ederek yazıya son verelim…

“”Âl-i İmrân / 104 Sizden; hayra çağıran, iyiliği (marufu) emreden ve kötülükten (münkerden) sakındıran bir topluluk bulunsun. Kurtuluşa erenler işte bunlardır.””

“”Âl-i İmrân / 110 Siz, insanlar için çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz; maruf (iyi ve İslam'a uygun) olanı emreder, münker olandan sakındırır ve Allah'a iman edersiniz. Kitap Ehli de inanmış olsaydı, elbette kendileri için hayırlı olurdu. İçlerinden iman edenler vardır, fakat çoğunluğu fıska sapanlardır.””

“”Bakara / 188 Birbirinizin mallarını haksızlıkla yemeyin ve bile bile günahla insanların mallarından bir bölümünü yemeniz için onları hakimlere aktarmayın.””

“”Bakara / 224 )Yeminlerinizi bahane ederek; iyilik yapmanız, sakınmanız ve insanların arasını düzeltmenize Allah'ı engel kılmayın. Allah işitendir, bilendir.””

“”Âl-i İmrân / 134) Onlar, bollukta da, darlıkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlar (daki hakların)dan bağışlama ile (vaz) geçenlerdir. Allah, iyilik yapanları sever.””

“”Nisâ / 58 Şüphesiz Allah, emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir.””

Daha bunlara benzer yüzlerce ayet, maun süresi, ileri gelenlerin şımarıklıklarına vurgu yapan ayetler dinin güçlüyü sınırlandırdığı, güçsüzü koruduğu ve dinarlara da böyle yansıması gerektiğini söyleyebiliriz…. Bu Laik hukuk sisteminede uygun bir dini anlayış olabilir ve toplumumuzda, toplumlarda laikler, dindarlar fitnesininde önüne geçilmiş olur ki.. dinin daha iyi yaşama amacınada uygundur… Daha iyi kişisel ve toplumsal bir yaşamın toplumumuzda da yaşanması dilegiyle.. Selam ve Sevgilerimle..

Sıtdık Fani – vatandasfikri.com – 20.11.2023

Kaynaklar

1* https://www.karar.com/gorusler/tevhitin-politik-alandaki-tehlikeleri-uzerine-1808559

2* https://www.kuranmeali.com/Arama.php?kelime=maruf&meal=transliteration&sure=hepsi&tip=hepsi

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
DİNİ, ANLAMADAN YAŞAMAK MÜMKÜNMÜ?!?
İSLAM//BARIŞ
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
VERİMLİ/MÜBAREK YAŞAMAK!!
DİN ETKİSİ!!!
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ -1
FESAT/FİTNE'NİN MALİYETİ!!!
HİCRETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
DİNİN, DİNDARLAR ELİYLE YORULMASI!!
DİN VE SİYASET ELİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
İHSAN KAVRAMINI KAVRAMAK
AHLAK ve MÜSLÜMANLAR
GERÇEK DİN NEREDE?
RAMAZANIN İYYASI
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ÖLÜM ve İNSAN
UMUTVARIZ!!
ZABİT, ZAHİT, AHLAK ve ADALET
MİRAÇ KANDİLİ ve YENİ MİRAÇLARIMIZ
LAİKLİK, DİNİ LAİKLİK!!
REGAİP KANDİLİ
Üç Aylar
İSLAM NEDİR? Sadece İbadet mi?
İNSAN NEDİR? (Dini Düşünce İçinde)
DİNDAR TASAVVUF İLİŞKİSİ
DİN NEDİR!!??
KURAN İLE ARAMIZDAKİ ENGELLER!!
DİN NEYİ KORUR!?
DEMOKRASİ ve iSLAM
SİYASET DİN, DİN SİYASET İLİŞKİSİ
DİN ve İŞ HAYATI
TAKLİT - TAHKİK ( Sorgulamak, Araştırmak)
KURAN OKUMAK!
KADERİN, KADERSİZLERİ!
Bunları Din mi, Emrediyor?
SÖZLÜKLER HAFIZAMIZDIR!!
İSLAM ve TEMSİL
KELİMEYİ ŞEHADET KELİMEYİ TEVHİD
TÖVBE (İyiliğe Dönüş İradesi)
Dindarlık // Ateistlik
DİN, SİYASET ve ŞİDDET
CUMA
DİN, NE İLE NASIL ANLAŞILIR?
DİN ve FİTNE
İslam’ın, Beş Şartı
DİNDE DİL SORUNU!!!
RAMAZAN NASIL İHYA EDİLİR?
BERAT KANDİLİ, BERAT GECESİ
ALLAH, KADININ SESİNİ DUYDU
AYETLERLE PEYGAMBER
MÜSLÜMANLARIN YİTİĞİ (Sevgi)
REGAİP KANDİLİ NASIL KUTLANMALIDIR?
AMENTÜ
ŞERİAT/ADALET İSTERİZ!!
GÜNAH, SUÇ ve CEZA
MÜRŞİDİMİZ
DİN DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
TAKLİDİ, TAHKİKİ İMAN!!!
GÖRÜNEN DİNCİ, GÖRÜNMEYEN DİN!
DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
AHLAK CIKARABİLMEK
İNSAN ve DİN
KAVRAMLARDA VE KURAN DA, PEYGAMBER-LER
BEN ve O, ONLAR ve BİZ!!
Uydurduk, İnandık!
İmanla mı Yaşıyoruz, İmayla Mı?
TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
KURUMLAR DEĞERLER
TAKVA SEVİYESİ
KURBAN KESİMİ
MESAJ VAR!! Okudun mu? Okuduk mu?
İSTİMNA, GÜNAH MI?
KURANDAN SİYASAL SİSTEMLERE, SİYASİ/DİNİ DÜŞÜNME
YANLIŞ DİNİ BİLGİ İMANDAN, EDER!!
Dinimizi Anlamada ki Engeller
Müslümanlarda Din Etkisi
DİNİN ÖNÜNE GEÇMEMESİ GEREKİRKEN GEÇENLER!
CANLI YAYINLA CEMAATLE NAMAZ
MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
DEVLETİN DİNİ, OLUR MU?
MÜSLÜMANLAR ve SAVAŞ!
KANDİLLER AYDINLATSIN
FAİZ
H.Z YUSUF
KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR
DEPREM KOVAN ADAM/ŞEYH
DİNİ GELENEĞİN SINIRLARI
DİNİ YORUMLAR
ÖLÜMCÜL GÜNAH 1
ÖLÜMCÜL GÜNAH 2
İNSAN ve HAYAT
DİNİ YARGILARIMIZ!!!
İLİM/İMAN İLE AMEL!!
DİNİ İLKE, SORUNU!!
DİN ŞURASI, DİN ŞURASININ, ŞURASI!!!
DİN, KÜLTÜR İLİŞKİLERİ, OKUMALARI, ANLAMALARI
DİN, DEVLET İLİŞKİLERİ
GAVS OLMAK, GAVSA TABİ OLMAK (Gavs’lık Nedir?)
KÂFİRLİK // KAFİRLEŞME // KAFİRLİŞTİRME
MÜSLÜMANLAR BİLİMDE NEDEN GERİ KALDIK?
MÜSLÜMANLAR, GEÇMİŞ ve GÜNÜMÜZ SİYASETİ
MİLLET, ÜMMET, VATANDAŞ FARKI
BAK, DİN BİZE NE DİYOR?
RAHMET EHLİMİYİZ, ZULMET EHLİ Mİ?
MÜSLÜMANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ
İFFET, ÜZERİNE MÜLAHAZALAR
TEVAZU
İSLAM NEYİ KORUR?
MAKYEVELİST MÜSLÜMANLAR
BAYRAM BAYRAMOLA
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ
CANLI DİN, ÖLÜ DİN FARKI
MÜMİN, MÜMİNİN AYIBINI GİZLEYEBİLİR Mİ?
MÜLKİYET YIĞILMASI
DİN AFYONMUDUR, DEGİLMİDİR?
FIRKAYI NACİYE KİM?
MUHALİF, MÜSLÜMAN!
KURAN OKUMA NEDENİMİZ
HER ŞEYLE, HERKESLE SORUNLU!!!
DİN ve OLGUNLAŞMA (Tasavvufi Olgunlaşma)
MÜSLÜMANLAR NE KADAR MÜSLÜMAN?!?!?!
DİNİ DÜŞÜNCE
Ramazanın İhyası!
RAMAZAN NE AYI?
AHLAK, ADALET, DİN ve TOPLUM
İman
MUBAH// MÜSTEHAB
DİNİ DÜŞÜNCE
DİN NEDİR?
İMAN, İNANÇ, DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
KUTSAL NEDİR??
FIKIH PROBLEMİMİZ!!!
DİN NASIL YAŞANIR?
DİN NE, DER? Biz Ne Anlarız, Ne Yaparız?
BİLİM + DİN = DİNDAR
ÖLÜM!!
MÜMİN MİYİZ??
İRŞADSIZLIK (Yönsüzlük)
HIRS!! (Meşru/Gayrimeşru Hırs)
MERHAMET
MÜSLÜMANLAR ve ÖZ ELEŞTİRİ
KİTAP’IN HAKLARI
DİNİ DÜŞÜNÜŞ DE DONUŞ!!
DÜNYEVİLEŞMEK!!!
MÜSLÜMANLARIN SORULARI NASIL OLMALI?
CENNETİ KOVMAK!!
DAVET (Cennete Davet)
İKİ MEKAN, İKİ YAŞAM
KİTAPLI YAŞAM
SADAKA, ZEKAT, İNFAK (Paylaşma Farzı!)
Hanginiz MUHAMMED?
SİVİL İLAHİYAT (Sivil Dini Düşünce)
MAŞALLAH - Maşallah Ne Demektir?
Cenaze Defni
İMAN İNSANI
ALLAHTAN UZAKLAŞMAK
HİCRET
Şahit miyiz, Şehit miyiz?
KIBLE (Kıblesizlik)
YERYÜZÜ MESCİDİ
BAYRAMLAR
KADER ANLAYIŞIMIZ - Yaşanılanlar Kaderimiz mi?
HAC KURBANI
Din Adamı/Kadını Nasıl Olunur?
DİN İKTİDAR İLİŞKİSİ
Cennete kim gidecek? Bizim Şıha Soralım mı?
YANILMIŞ, TANRI(ALLAH) VARMIŞ!!
CUMA DA, CUMASIZ KALMAK!!
CENNETİN YOLU
CENNETİNİ KAYBEDEN TOPLUM!!
TÜRKİYE CAMİ RAPORU
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI – 2
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI - 1
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
MÜSLÜMANLARIN HATALARI!!
MÜSLÜMANLARIN DÜŞÜNSEL SORUNLARI!!
ELHAMDÜLİLLAH (Derken Ne Diyoruz?)
FRANSA DAN İNANÇ ALANINA HADSİZ MÜDAHALE
MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
MUHSİN MÜSLÜMAN KİMDİR?
MÜSLÜMANLARDA AHLAK
MAHREMİYET, MAHRUMİYETE DÖNÜŞMESİN!!
İHSAN (İhsani İnsan)
MÜSLÜMANLAR VE ŞÜRASIZLIK!!!
Zikir Matikten Sevgi, İyilik ve Fikir Matiğe
SIRAT KÖPRÜSÜ (Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
DÜŞÜNSEL DONMA HALİ!!
Mübarek
DİNİ DÜŞÜNCE
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH
GÜNAH ALĞISI
ŞEYTAN TAŞLAMA
HARAM/ GÜNAH - MÜBAH- HELAL/SEVAP
DİNİ İLKE Mİ, UYDURULMUŞLUK MU ?
DİNE KİM DARBE VURUYOR?
ALLAH’A YAKLAŞMANIN YOLU!!
H.Z. MUHAMMEDİYE YOLU
ÂMİN, NE DEMEK?
ŞEYTAN'A UYMAK
MESAJI OKUMAK
DİNİMİZİ ANLAMA ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
SECDE
ASIL, İBADET (Anlama İbadeti)
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
SALİH AMEL
İLAHLIK İDDİALARI
SANATTAN VE KADIN VÜCUDUNDAN KORKANLAR
MANGURT MÜSLÜMANLAR
DİNİ TÜRKÇE OKUMAK
KOLAY MÜSLÜMANLIK
SÜNNET SORUMLULUĞU
HOCAM SİZİ ANLAMAK İSTİYORUM!!
BAYRAM
BARIŞ MI, BAYRAM MI?
VAHYE DAYALI BİLGİ
PUT NEDİR Kİ?
MUHKEM VE MÜTEŞÂBİH
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI
RAMAZAN, BAYRAM
ÖRNEK İMAM
İNANÇ SEVİYEMİZ
KURAN’LA BULUŞMA
MÜSLÜMANLARIN KAPİTALİZMLE İMTAHANI!!
DİN EĞİTİM MÜFREDATI
ÖZÜR!!
ADALET HAK, HUKUK, AHLAK
İFTAR SOFRALARIMIZ
RUHİ ORUC
KUL OLABİLME
TÖVBE
AKLI SELİM
ZULÜMDEN SAKINMA, ADALETİ ÖNERME SORUMLULUĞU
İMAN
MARUF VE MÜNKER
DİN NEDİR?
TEKNE MÜSLÜMANLIĞI, TAKVA MÜSLÜMANLIGI
NAMAZ BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
ZİKİR
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI - 5
BELAMLAR ve BELALARI
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 4
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI -3
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 2
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI
CENNETİN YOLU - CENNETİN TAPUSU
MÜSLÜMANIN KAYIBI
DÜNYA VE DİN KİRLETİCİLERİ
HALİFEYE NE YAPTIK?
ADALET FARZ, ZULÜM HARAM
ŞEFAAT EDİLECEKLER
AYET OKUMAK, AYETLERİ ANLAMAK
İÇTİHAT ÜZERE, İCMAYA İCABET
İSLAMİ ÖRGÜTLER
CEMAATLER DE YOZLAŞMA
MÜSLÜMANLAR DA FİTNE NEDENLERİ
MÜSLÜMANLAR DA MÜSAMAHA
CEMAATLERİN EGİTİMDE YAPTIKLARI HATALAR
UYDURULMUŞ DİNİN YALANLAR
DİN/DİNDARLIK, SOSYAL DEMOKRASİ
EMEK KUTSALSA!
KERBELA
MUHARREM AYI
DİNİN DİLİ
KURBAN İBADETİ
KURBAN BAYRAMI
İSLAM
DİN İSTİSMARI
DİNİ GÖRÜNÜMLÜ ÇATIŞMALAR
BAYRAMLAR BAYRAMOLA
İSLAM DA HAK ve KADIN HAKLARI
RAMAZAN ORUÇ AYI OLDUĞU KADAR KURAN AYIDIR DA
ORUÇ ZAMANI
RAMAZAN/ORUÇ
GÜNAH ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE
DİN, AFYON MUDUR?
İFRAT/TEFRİT
NAMAZIN RUHU
İSLAMIN DAVETİ, KARDEŞLİGEDİR
MÜSLÜMANLAR ve KAMUSAL ALAN
BİRLİĞİMİZE NEDEN OLACAK KAVRAMLAR
ÖLÜM ve ÖTESİ
DİN DENGE İLİŞKİSİ
UYDURMA DİN, GERÇEK DİN
İSLAM TOPLUMLARIN DA KADIN SORUNU
KURAN’LA NASIL BULUŞABİLİRİZ?
Kutsalla, Kültür İlişkisi
ÜMMET BİLİNCİ
SORU ANLAM İLİŞKİSİ
ADAVET/ADALET
AHLAK, ADALET NE YAPMAYI GEREKTİR?
HARAM – HELAL
@@. ANA HAPSOLMAK !! . @@
HAS DİN, HAS KUL
PEYGAMBERİMİZİ, ONUN MESAJINI DÜŞÜNMEK!
İSLAM’IN DEGİL, İSLAM TOPLUMLARININ SORUNU
AHDE VEFA
DİNİN YANSIMASI
KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
İMANLA HAYATIN İÇİN DE AMEL
KURAN DA SARP YOKUŞ
DİN ve İNSAN/İNSANLIK
İSLAM ÜLKELERİN DE HALK KALMAYACAK
HİCRET - MUHARREM AYI
MEZARLIK ZİYARETİ
KURBAN/BAYRAMI
ÜMMET BİLİNCİ
ÜMMET, ÜMMET'E ZULMEDİYOR!!
UTANDIRAN ÜMMET!!
RAMAZAN
EMANETLERİN KUTSALLIĞI!!
HAZİNE MALI
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER - 2
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER -1
İYİLİKLER GÜNAHLARI YOK EDER
AKIL/DÜŞÜNCE NİMETİ
KURANI ANLAMAK , KURANLA YAŞAMAK
DİN DE KÜLTÜREL ETKİLER
AHİRET BİLİNCİ NEDİR?
ADALET/AHLAK
GUSÜL
ABDEST - 1
GÜNÜN CİHADI / MODERN CİHAT !!!
DUA
İBADET DEN, İMANİ ALANA DİN EGİTİMİ
MÜLK ALLAH’IN SA ….
KUTLU DOGUM ve VEDA HUTBESİ
KAMU/TİCARET AHLAKI
DİNDEN UZAKLAŞMA!!
ABDEST
HAK, KUTSAL TECAVÜZ, HARAMDIR
MÜSLÜMAN AHLAKI
SEVAP/GÜNAH
Mutmain
İSLAM'IN TERÖRLE KİRLETİLMESİ
HAFIZLIK
GERÇEK DİNDARLAR NEREDE?
HİDAYET - ENANİYET
CAMİ TOPLUM İLİŞKİSİ
Şİİ Mİ, SUNNİ Mİ, MÜSLÜMAN, MIYIZ?
ADALET VE DALÂLET
DİNDARLIK ÜZERİNE
ÖRNEKLERE SAHİP ÇIKABİLMEK
HARAM
KERBELA KATLİAMI/ MUHARREM AYI
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI - 1
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI -2
HİCRET
AF / AFFETMEK
İSLAM KARDEŞLİĞİ
DEDE, BANA KURAN'I ANLAT
PARAYA ESARET
EMEK//RIZIK GASPCILARI
HAC, BİRLİGE YOLCULUKTUR
GAZZE DE ÇOCUK OLMAK
ZİKİR
RAMAZAN
KİBİR
KUTLU DOĞUM
GÜNAH İŞLEME
CANA SAYGI DUYMAYAN, NEYE DUYABİLİR?
VURMA İNSAN KARDEŞİN
İNANAN KİŞİNİN SINIRLARI
KURAN DA PAYLAŞIM İNSANLARIN RIZKINI KESMEYİN
MEVLİD KANDİLİ
İKİ TÜR İSLAM TEMSİLCİSİ
EZAN
İMTAHANDIR!
HAC İBADETİ
İNSAN KATLETMEK!!
ÜMMET KAN AĞLIYOR
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!
H.Z MUHAMMET'İN ÜMMETİNE DİLEKCEMDİR
DİNDE ZORLAMA YOKTUR
ALLAH'IN SINIRLARI (HUDUDULLAH)
ORUÇ
KELİME-İ TEVHİD
OL, ÖL !!
NAMAZ SÜRELERİ -1
PEYGAMBERLER NEDEN GÖNDERİLDİ?
ALLAH'IN SINIRLARI
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!
LAİKLİK
İSLAMİ FOBİ VE NEDENLERİ
MEVLİT KANDİLİ
TAKVA ELBİSESİ
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft