MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
Ölçü Alınan Temel Göstergeler (1- İslami ekonomi, 2- Yasal yönetim , 3- İnsani ve politika hakları, 4- Uluslararası ilişkiler İslami endeksi)
Müslümanlar MARUF’larını kaybettiler, bunu bu kadar rahat nasıl söylüyorsun diyorsanız, ister sosyal adalet, ister ekonomik adalet, isterseniz de siyasal adalet acısından her hangi bir Müslüman ülkeyi değerlendirin, çıkan sonuç ne demokratik standartlarda, ne dini ölçülerde , nede ekonomik paylaşım modellerinde dünya ortalamasının çok altında olduğu görülecektir.. Bu ölçüsüzlük, bu insan hak ve özgürlüklerinden uzak kalışın nedeni Marufsıuzluğun, ilkesizliğinin Müslümanların hayatına yansımasıdır… Şimdi bir araştırmadan bahsedeceğim, bunun üzerine düşünelim ve bizi bu uyandırmıyorsa, kendimize getirmiyorsa ne uyandıracak onu da bilmiyorum…
Global Economy Journal dergisinde “ekonomi, hukuk, insani ve siyasi haklar ile uluslararası ilişkiler” başlıkları ile yer alan çalışma, devletlerin İslam'a uygunluklarını ‘İslami endeks' tanımıyla inceliyor. Bu çalışmaya göre birinci ülke Hollanda olurken, hiçbir İslam ülkesi ilk 10 ülke arasın da yokk. 2013'te 103. sırada olan Türkiye, 2015'te 65. sıraya yükselerek dikkat çekti.
Araştırmaya göre 2013'te İslami kurallara en çok uyan ülke Yeni Zelanda olarak tespit edilirken, 2015'te ilk sırayı Hollanda aldı. 2013'te Yeni Zelanda'yı Lüksemburg ve İrlanda takip ediyordu. 2013'te İslam ülkeleri içinde listeye en önde giren Malezya ise kendine ancak 38. sırada yer bulabilmişti. Malezya'yı 43. olarak Kuveyt, 64. olarak Bahreyn, 65. olarak Brunei, 73. olarak Uganda izlemiş. Türkiye ise 2013'te ancak 103. sırada kendine yer bulmuş, ancak 2015'te büyük bir sürpriz yaparak 65. sıraya terfi etmiş. Somali ise 208 ülke arasında 206. olabilmiş.
İslami Kurallara En Çok Uyan İlk 10 Ülke Şöyle
2015 yılında yayınlanan raporda ilk 10 ülke: Hollanda, İsveç, İsviçre, Yeni Zelanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç, Lüksemburg, Avusturalya, Kanada şeklinde sıralanıyor. Listenin ilk 10 sırasında halkı Müslüman veya adında yahut anayasasında İslam yazan hiçbir ülke yer almazken, İslam'la bir bağı olmayan devletlerin üst sıralarda çıkması son derece şaşırtıcı değil mi? Raporun içeriğine baktığımız da şunları görürüz, yanlış bir değerlendirme var ise, akademisyenlerimizden itiraz etmelerini bekleriz…
Raporu da ki Temel Başlıklar
1- İslamist ekonomi, 2- Yasal yönetim 3- İnsani ve politik hakları, 4- Uluslararası ilişkiler İslami endeksi
Mümkün olduğunca çok ülkeden bilgi ve veri elde etmeye çalıştıklarını vurgulayan akademisyenler, gerekli bilgileri sağladıkları takdirde “israftan kaçınma” oranları gibi ölçüleri de rapora eklemek istiyorlar. Raporda baz alınan ölçüler, kurallara uyan Müslüman toplulukları karakterize etmek için daha da alt birimlere ayrılmış. İşte raporun temel aldığı alt başlıklar ve içerikleri…
Ekonomik İslamcılık /Ekonomik Fırsat ve Ekonomik Özgürlük / Cinsiyet eşitliği/ Ekonomik/ Düzenleme/ İş Yapma Kolaylığı/ Ekonomik Özgürlük/ İş Dünyası ve Pazar Özgürlüğü/ Eğitim ve Sağlık hizmetlerine eşit erişim/ Eğitim/ Eğitimde Kamu Harcamaları/ Eğitim Eşitliği/ Eğitim Etkinliği/ Sağlık kalitesi/ Sağlık Hizmetlerinin Sağlanması/ İş Üretme ve İstihdama Eşit Erişim/ Eşit istihdam ve İş Yaratma/ İş gücü özgürlüğü/ Mülkiyet Hakları ve Sözleşmelere bağlılık/ Mülkiyet ve Sözleşme Hakkı/ Yolsuzluğun Önlenmesi/ Şeffaflık Uluslararası Göstergesi/ Yolsuzluklardan kurtulma/ Yoksulluk Hükmü, Yardım ve Temel İnsan İhtiyacı/ Yoksulluk Etkililiği/ Dünya endeksleri/ Yabancılara yardım/ Para bağışı/ Gönüllülük zamanı/ Vergilendirme ve Sosyal Yardım/ GSYH'nın yüzdesi olarak vergi yükü/ Vergi geliri/ Sosyal refah/ Destekleyici Finansal Sistem/ Yatırım Özgürlüğü ve Mali Özgürlük/ Finansal Piyasa Riski Göstergesi/ Parasal Özgürlük/ İslami Finansa Bağlılık/ Faiz Olmaması/ Merkez bankası iskonto oranı/ Ticari banka birinci sınıf borç verme faiz oranı/ Ekonomik refah/ Makro Ekonomik Gösterge/ Fiyat İstikrarı/ Ekonomik performans/ Ekonomik Adalet/ Gelir dağılımı …
Gibi 50 Konu da Bir İslami Ölçü oluşturulmuş, bu ölçülere daha çok başka din mensuplarının uyduğu görülmektedir…
Ülkeler 12 Temel Prensipte İncelendi
Akademisyenler İslam dininin ortaya koyduğu iktisadi ilkelerin temelinde iktisadi adalet ve sürdürülebilir büyüme, yaygın refah ve istihdam, İslami ekonomik ve finansal teamüllerin uygulanmasının olduğu tespitini yaparken, dünya ülkelerini sıralamak için kullandıkları 12 temel iktisadi prensibi şöyle sıraladı:
1.Toplumun tüm üyelerine eşit iktisadi fırsatlar 2. İktisadi adalet 3. Sözleşmelerin ve mülkiyet haklarının korunması 4. Çalışmak isteyen herkese istihdam imkânlarının oluşturulması 5. Eğitim imkânlarının eşit sağlanması 6. Yoksulluğun önlenmesi ve temel ihtiyaçların karşılanması (gıda, yiyecek, elbise, sağlık gibi) 7. Vergilerin toplumun diğer ihtiyaçları için kullanılması 8.Tabii kaynaklarn toplumun bugünkü ve gelecekteki üyeleri düşünülerek yönetilmesi 9. Yolsuzluğun önlenmesi 10. Destekleyici bir finansal sistem oluşturulması 11. Faizin kaldırılması da dahil finansal temaüller 12. Devlet yapısının bu ihtiyaçları karşılayacak verimlilik ve etkinlikte olması….
Bu prensiplere göre de Müslümanların Yönettiği Ülkeler ve devletlerin karnelerinin zayıf olduğu görülüyor…
Bu durumu 100 yıl önce Almanya’nın Berlin şehrine giden M. Akif Ersoy, şöyle tespit eder, adamların işleri, bizim dinimiz gibi, Bizim İşlerimiz Adamların dini gibi… Bende M. Akif Beyin sözü üzerine, Onlar kaynağı sağlam olmayan dinlerinden sağlam bir toplumsal düzen çıkarıyorlar, biz kaynağı sağlam dinimizden ona uygun toplumsal düzen çıkaramıyoruz… Neden Acaba? Düşünmek gerekmez mi, İster mum yakın düşünün, “ister şapkanızı çıkarın düşünün” burada şapka çıkarmak, mevcut düşüncelerden uzaklaşarak, farklı düşünmek olsa, gerek… Düşünmek ve daha iyi bir toplumsal, kişisel yaşam kurma dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani --- 30.4.18 --- vatandasfikri.com
Kaynak ::: http://www.yenisoz.com.tr/islam-ulkeleri-musluman-cikmadi-haber-19532
|