|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
KURBAN BAYRAMI |
PEYGAMBERİN KURBAN DUASI
KURBAN NEDİR?
İlk olarak peygamberimizin Kurban duasıyla başlayalım sonra da Kurban nedirle devam edelim mi? “Ben, O’nun birliğine inanarak, yönümü gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim, Şüphesiz namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur.” Peygamberimiz daha sonra şöyle devam etti: “Allah’ım! Bu kurbanlar senin nimetindir ve senin rızan içindir. Benim, ailemin ve ümmetimin kurbanlarını kabul eyle!” Amin… Kurban bayramı ve ibadeti yaklaştı, işte bu nedenledir ki, bu ibadetin amacı üzerine her yıl olduğu gibi biraz duralım düşünelim ve çocuklarımıza, gençlerimize bu konu üzerine bilgiler verelim…
İman edenler olarak biz, ibadetlerimizi, iyi ve güzel amellerimizi Rabbimize yakın olmak için yaparız, O’na yakın olan, hakka yakın olarak yaşar bunu böyle kabul ederiz. O’na yakın olmak isteyen, adalete, merhamete yakın olarak yaşar, O’na yakın olan, şeytandan kötülüklerden uzak durur. Ve işte bizi O’na yakın kılan bir ibadet olan kurban yaklaşıyor, bir bayram daha geliyor: Kurban Bayramı, içimize bu ibadetin ve güzel amellerin sevinci şimdiden kapladı,,.
Biz müminler, kurbanla/iyi, güzel amellerle Rabbimize yakınlaşmaya hazır mıyız? Bizi Allah dan ve birbirimizden uzaklaştıran Maddi şeyleri geriye atararak bize yakışan maneviyatı yaşamamaya kararlı mıyız? Bizi Rabbimize ve birbirimize yakın kılacak ibadetler/ameller için hazırlıklar, çalışmalar yapıyor muyuz? Allah’ın Emrettiği Peygamberimizin yaptığı gibi Kurbanımızı paylaşacağımız yoksulları, hele hele bize sığınan Suriyeli kardeşlerimizi bu bayramda sevindirebilecekmiyiz? Onlarla Allah adına hem kurbanlarımızdan hemde Allah’ın bize verdiği nimetlerden paylaşıyormuyuz, paylaşacakmıyız?
Kurban gibi ibadetlerle olsun iyi ve güzel amellerle olsun, Allah’la aramıza girenleri geri plana atabilmektir… Hiç öz eleştiri yapıyor Allah la, arabamızla, komşumuzla aramıza girenlerin ne olduğunu düşünüyormuyuz? Gönlümüzü doğrudan Allah’a ve yakınlarımıza açıyormuyuz? İbadet ve amellerde ki maksat, Rabbimizle ve yakınlarımızla aramızda ki mesafeyi kaldırmak olduğunu biliyorumuyuz? Bunları yapıyorsak kulluk da ve samimi müminlikte başarılı oluyor demektir. Bu gerçeği Kuran bizlere şöyle haber vermektedir: “Kurbanların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır; Allah’a ulaşan yalnızca takvanızdır.” Evet, takva üzere yaşamk demek Allahla biz kullar arasınd ki mesafeyi kaldıracak şekilde yaşamak demektir… Biz burada takva üzere yaşayarak her ne yapıyorsak iyilik ve güzelliklerle ahlak ve adaletle yaparak yarın hesap günün de bize şahitlik yapacak amellerle huzura çıkmak içindir… Acaba iyi, güzel üstelikte ahlak ve adalet üzere ameller yapmaya özen gösteriyormuyuz? Bu sorular bizi öz eleştiriye götürecek ve yanlışlarımızı düzeltme fırsatı doğacaktır… Şimdi ise Kurbanı kavramsal acıdan ele alarak yazıya devam edelim mi?
Kavram Olarak Kurban
Sözcük anlamıyla başlarsak"yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey" anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana ayrıca udhiye de denir. Kurban kesmek, akıllı, büluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve misafir olmayan Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir; dolayısıyla Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. İbadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir neticesi olan ceza ve mükafat da bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi uygun olur. Kurban kesmekle mükellef olan şahsın, satın alacağı hayvanın ücretini kredi kartıyla ödemesi, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da genel olarak, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurban kesimi esnasında, psikolojik açıdan etkilenmemesi için çocukların kesim mahallinden uzak tutulmalarına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde, hayvanların diğerinin kesimine şahit olacak şekilde yan yana bulundurulmaları da uygun değildir. (Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Kavramlar Sözlüğü)
Son olarak dini bilgi karmaşasına dikkat çekmek istiyorum, birçok alan da olduğu gibi iletişimin kolaylaşması ve bizim bilgiye, bilginin de bize ulaşmasını kolaylaştırmış… Bu kolaylıklara dayalı olarak bazı kaynağı belirsiz bilgiler dini alanda da bize ulaşmaya veya bizim ulaşımımıza açılmıştır.. Bu bilgilerin ne kadar doğruyu yansıttığını hem bize ulaşan bilgiler için, hem de bizim ulaştığımız bilgiler için bir güven sorgulaması yapmalıyız ki… Yalan, yanlış bilgilerin bizi imani ve ameli hatalar yapmamıza neden olmasına engel olmak için bilgi kaynağımızı çeşitlendirmeliyiz ve ulaştığımız bilgilerin sağlamlığına özen göstermeliyiz… Yoksa hatalı bilgiler bizim İster, İbadet olsun Namaz, Kurban, Oruç Haç gibi, uzaklaşmamıza neden olabilir. İsterseniz amellerimizle, ahlak ve adalet üzere iyi güzel işler yapmamızın önü tıkanabilir. Allah korusun, bizde akıllı davranalım ki bu ibadet ve amellerin önü tıkanmasın… Allah’ın rızasını, toplumumuzun sevgisini kazanan müminlerden olabilelim… Selam ve sevgilerimle…
Kaynak: http://www.diyanet.gov.tr/dinikavramlar/dinikavramlar-K/KURBAN
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|