GÜNAHLARIN ALĞILANIŞI
Bizler, genel olarak dindarların bir günah algısı var, bu nasıl oluşuyor, neden bazı günahları önemserken bazılarını önemsemiyoruz, yada önemsiyormuş gibi yapıyoruz.. Acaba önemsediğimiz günahlar dinin kutsal kaynağında ne kadar günah? Bizim üzerimizde, güçlülerin, ileri gelenlerin bir günah algı operasyonu olmasın?
Evet, kadınların üzerinden günah sayısı çoğaltılırken, neden kamu hizmetlerinde yapılan ihmallerin/yolsuzlukların günah algısı zayıf olur? Hiç düşündük mü, düşünmeliyiz, bize birileri cambaza bak, misalin de misalinde olduğu gibi, bu kadın şunu giymiş günah, şu kadın bunu giymiş ahlak sorunu var gibi bizi meşgul ederken… Kamu ihalelerinde, işe alımlarında, hizmet götürmelerde adaletsizliklerin gölgelenmesi olabilir mi? Kamu yöneticilerinin lükse düşmeleri, ne kadar ahlaki??? Ne kadar günah? İşte bakın algı operasyonu aslında böyle bir şey… Beytül hikme, hazine malını çar cur etmek büyük günahlardan neden sayılmaz, ya da sayılıyor da bize mi ulaşmıyor, bizim mi haberimiz yok, yönetenlerimiz o zaman neden lüks içinde yaşıyorlar? Onların hatalarını Allah affeder de bizi affetmez mi? Sonra başka bir algı sorunu…
Yere ekmek kırıntısı düşer kaldırırız, yere insan düşer tanıdık değilse ilgilenmeyiz, insan ekmekten daha mı önemsiz, değersiz? Abdestimi ne bozuyor, tuvalete girdiğim de sidiğin, üzerimize sıçrama ihtimalini azaltmak için paçaları sıvayarak günaha sevaba dikkat ettiğini göstermeye çalışan Müslüman kardeşim, faizle aran nasıl, yan masada, yan dairede oturan komşularınla ilişkilerin nasıl hiç sordun mu, kendine? Görevini aynı titizlikle yapıyormusun? Bunu da geçtik…
Bunlar gibi yüzlerce günah algısında ki çelişkilerimizi ortaya koyabiliriz, ne değerli, ne değersiz anlaştığımız tek konu var, günahına sevabına bakmadan hepimiz arzularımıza, paraya, çıkarlarımıza ulaşmak için çok kolay ahlak ve adaletsizlik sınırlarını ihlal ediyoruz, acaba ahlaksızlık ve adaletsizlik günah değil mi, hatta büyük günahlardan sayılmaz mı? İnsanların mutsuzluğuna neden olmayı neden günah saymayız? Şimdi size Kurandan bir örnek vereceğim, Bak, Kuran ne diyor?
“Eğer yasaklandığınız günahların büyüklerinden uzak kalırsanız, diğer kötülüklerinizi örteriz ve sizi nimet ve bereket dolu bir varış yerine ulaştırırız. Nisa -31” Bana göre biz tersini yapıyoruz küçük günahlardan sakınıyor, büyük günahları neredeyse alenileştiriyoruz… İşte bize bunu yaptıran din adamlarımızın sadece yoksul, işçi, kadın, gibi toplumun ezilen kesimleri için günah icat etmeleri, yada onların alanında ki günahları abartılı bir şekilde dini söylemlerine konu etmeleridir… Bunun yerine önerim artık kamu malını çalan, kamu ihalesine fesat karıştıran, toplumun bazı kesimlerine ayrıcalık tanıyarak adaletten uzaklaşan kamu yöneticilerinin günahlarını dini söylem ve eylemlere, konu etmeliyiz… Bir işçinin hakkını vermemenin ne kadar büyük bir zulüm olduğunu patronlara anlatmalı adaletten uzaklaşan kamu yöneticisinin toplumsal fitnenin ve fesatın ateşini yaktığını söylemeliyiz ki.. Herkes kendine çeki düzen versin kadınlar günah işler de, yönetenler, patronlar, ileri gelenler işlemez mi? Ama bizde güçlüleri eleştirme kültürü yook, zor olduğu için nerede güçsüz bulunursa onun için günahlar icat edilir…
En büyük günah nedir, Allah’ın insana verdiği eşref’i mahlukat sıfatına zarar verecek her davranıştır, yani insana saygısızlıktır.. İnsana saygısızlık, adaletsizlik, insanı mutsuz eder, mutsuzluk, adaletsizlik zulümdür, fesatında fitnenin de ilk kaynağıdır… Bir ayet fitne adam öldürmekten de büyük günahtır derken neyi kastetmiş olabilir ki… Hep beraber düşünelim mi? Günah algımızdaki problemler üzerine…
Her neyse günah algımız üzerine düşünelim, ne daha çok, daha büyük günah.. Allah, Akıl bizi günahlardan sakındırsın, Allah günahlarımızı affetsin diler, selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani –3.3.18 – vatandasfikri.com
|