NAMAZ BENDE/BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
Namaz aşağı yukarı tüm dinlerde emredilen bir ibadettir, kitabımız Kuran da Namazı emretmektedir, bunun yanı sıra namaz kılanların bazı özelliklerini saymaktadır, yani kıldığımız namaz bizde bu etkileri yapmalıdır da diyebiliriz.. Bunlar nedir üzerine hiç düşündünüz mü? Yoksa bir alışkanlığa dayalı olarak namazı kıldınız geçtiniz ve hala öyle mi davranıyorsunuz? İşte o zaman namazın bizim üzerimde ki etkisi ya sınırlı demek, yada yok demektir ki Allah korusun boşa Namaz kılmış olabiliriz… Bu yüzden çok dikkatli olmalıyız, sadece namazda mı yok, helal haram, adalet, zulüm, günah, sevap, iyi kötü, güzel çirkin, doğru yanlış, gibi temel ölçülere de çok dikkat etmeliyiz, abdest bu işin girişi, namaz niyetiyse yukarda saydıklarımız ürünleridir, bu ürünleri alamıyorsak, o zaman ibadetlerimiz bizim üzerimizde etkisi ya zayıf ya yok demektir…. Bunu böyle değerlendirmezsek yanlışımızı düzeltemeyiz…
Daha önceki ümmetlerle ilgili uyarılar yapılırken bizim bu uyarıyı okurken kendimizinde bu hataya düşüp düşmediğimizi, bu hataları yapıp yapmadığımız üzerinde durmalıyız… Daha önceki ümmetlere yapılan bu uyarı “O peygamberlerden sonra bir nesil geldi. Ve onlar, namazı kaybettiler. Namazı zayi ettiler ve kötü arzularına uydular. Heva ve heveslerine tabi oldular. Onlar bu tutumlarından ötürü elim bir azaba çarptırılacaklardır.” Evet şimdi bu ayet onlara bunu derke bize ne demek istiyor… Düşünmemiz gerekmez mi?
İman etmek, Namaz kılmak, Rabbimize teslimiyet ve kulluğumuzun en güzel hal ile bizi hallendirmesi gerekirken, bize ve toplumumuza baktığımızda tam da öyle olmadığını görüyor üzülüyoruz… Oysaki Namaz Allah’ın, huzurunda olunduğunun hissedilişinin zirvesidir, bu zirveye çıkarken nasıl olunması gereği üzerine düşünmektir… Günde beş defa Rabbimize gün içinde iyi, güzel, doğru işleri ahlak ve adalet üzere yaptığımızın hesabını vermektir, böylemi yapıyoruz, böylemi hissediyoruz, bunlar üzerine şüphelerim var ve beni, bizi uyarmak, Namazın bir tekmil verme işi olduğunu hatırlatmak için bu yazıyı yazıyorum… Namaz dünya işlerini bırakarak Allahla buluşma ise….
Bu buluşmanın başlangıcında Allah’ın büyüklüğünün tasdiki olan “Allahu Ekber” Allah Büyüktür, başka büyük yoktur, biz imanlılar onun için huzurundayız demektir, Ellerin kulak hizasına götürülmesi, Lailaheİlallah Allahtan gayri şeyleri arkaya, ta geriler atıyorum demek ise, Kıyam, sadece Allah’a yönelişin ve istikametimizin onun emirleri doğrultusunda olacağımıza işaret ise, Rükû ve secde ise, diğer her şey karşısında bir insan olarak dik dururken Allah’ın karşısında eğilmenin belirtisidir… Selam, hem kendimiz, hem de omuz omuza, gönül gönüle verdiğimiz kardeşlerimiz için esenlik ve huzur dilemektir ise biz de bunların etkisi ne kadar oluyor diye düşünüyormuyuz? Düşünelim…
Kutsal kitabımız bizi namaz ruhunun eksikliğiyle uyarıyor… Bir kişi namaz kıldığı halde bazı davranışlardan uzak durmuyorsa bu durum da kuran şöyle uyarıyor… Onlar, yani namazlarında gevşeklik gösterenlerdir, namazlarının, kötülükten alıkoymadığı kimseler, namazlarını şuurla, samimiyetle kılmayanlar, namazlarına riya ve gösteriş karıştıranlar olarak niteleniyor, bu tür davranışlardan uzak durmaları konusunda Kuran uyarıyor, bu uyarıyı dikkate aldıkça daha iyi bir kul, daha iyi bir vatandaş, daha bir meslek mensuu, daha iyi bir patron, daha iyi çalışan, daha iyi bir eş dost oluruz düşüncesini düşüncemiz yapmalıyız.. Bunu davranışlarımıza aktarmalı ve yaşadığımız sürece bunlara devam etmeliyiz…
Biz namaza devam ettiğimiz sürece, namaz da bizi kötülüklerden koruyacaktır, namazın bizi koruması için bazı sorular soralım ve yazımızı son verelim..
Biz namazlarımızı Namaz ruhu içinde eda edebiliyormuyuz? Namazın yüksek ruhuna erişmeden geçiştirdiğimiz namazlarımızdan rahatsız oluyor yüreğimizi sızlıyor mu? Niyet ettiğimiz namazlarımız, bizi Rabbimiz katın da ve insanlar arasın da bizi ahlakımızla, adaletimizle öne çıkarabiliyor mu? Kötülüklere karşı akılla, Ahlakla, adaletle, Namazla karşı durabiliyormuyuz?
Allah bizi Ahlakımızla, Adaletimizle, Doğru davranışlarımızla, Namazlarımızla arınan, rızasına ulaşan, nimetlerine kavuşanlardan olmayı nasip etsin diler, selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani --- 29.1.17 – vatandasfikri.com
|