İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
LAİKLİK

 

LAİKLİK

Laiklik toplumda inanç özgürlüğünün tesis edilmesi, yaşanılan farklı dinsel ve mezhepsel nedenlerle çatışmaları engellemek için insanlar tarafından ortaya konulan bir toplumsal sözleşmedir. Temel amacı dinsel çatışmaları engellemektir, bunu dinsel yaşayışı yasaların garantisine alarak yapar. Dinsel yaşamı garanti altına alırken, dinsel olmayan yaşamı da garanti altına alır. Ayrıca yasaların kaynağının din olma zorunluluğunu da ortadan kaldırır ve toplumsal ve dünya barışına, büyük katkıları olmuştur. Batı dünyası laikliğin katkısıyla mezhep çatışmalarını aşmıştır.

Toplumsal bilimlerde, birçok kavram konusunda fikir birliği yoktur, kimi zaman farklı kişiler, aynı kavramla farklı şeyleri ifade ederler, kimi zaman da aynı şey, farklı kavramlarla ifade edilmek istenir. Siyasi ve dinsel farklılıklarını gösterme çabası kavramların kendince yorumlamalarla asıl anlamlarından uzaklaştırıldıkları görülmektedir.

Herkesimin kafasında bir laiklik tanımı var ve kimse bu tanımı da değiştirmek istemiyor. Şimdi çeşitli tanımlamalara bir bakalım. İlk tanım Laiklik; Ülkemizde neredeyse genel geçer kural halini almıştır söylene söylene "Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması" olarak tanımlanır. Bu tanım, elbette yanlış bir tanım değildir, fakat içi boş bir tanımdır. Din ve devlet işleri birbirinden ayrılmışsa, devlet memuru statüsündeki yüz binlerce din görevlisini nasıl açıklarız. Din ve devlet işleri birbirinden ayrılmışsa, devlet din işlerine hiç müdahale etmeyecek midir? Okullarda Din dersinin neredeyse zorunlu derslerle aynı anılıyor olması, bir devlet büyüğünün dindar gençlik yetiştireceğiz demesi laikliğin yine kendimizce yorumlanması demek değil midir? Bu soruları sormayız veya bu sorulara cevap bulmakta arayış içinde olmayız. Bu durumda bizi olduğumuz yerde çakılı kalmamıza neden olur. Kim iktidar gücünü kullanıyorsa, onun laiklik anlayışı laiklik anlayışımız olur.

Kim bilir, belki de toplumsal olayları aydınlatabilmekte, bunun için çok zorlanıyoruz. Ama öyle veya böyle Türkiye laikliği doğru tanımlamalı ve doğru bir laiklik tanımını yerleştirmelidir son zamanlarda iktidarın laiklik anlayışını daha da yerleştirmeye çalışarak, bir kopma olmazsa, olmaz İnşallah laiklik tanımlaması oturmaya başladı. Daha önce uygulanan laiklik tanımı %95-98’inin Müslüman olduğu toplumda Müslümanlara baskı gibi uygulanması ülkemizde laikliği Müslümanlar nezdinde sevimsiz hale getirmiştir. Müslümanların aşağıda bahsedeceğim nedenlerle herkesten çok laikliğe sahip çıkmaları gerekmektedir. Bu nedenle tekrar ifade etmek durumundayım ortak kabullere dayanan bir laiklik anlayışı, kavramı ortaya koymak durumundayız.

DİNSEL YAŞAYIŞ AÇISINDAN LAİKLİK

Din ve devlet işlerinin birbirinden tamamen kopması ayrılabilmesi için, din ve devlet arasındaki çatışma sona ermesi gerekmektedir, başka bir ifadeyle devletin dinden bir beklentisi olmamalı, dinde kurum olarak devlete alternatif olmamalıdır. Yine bu ayrımda bile ciddi sıkıntılar görünmektedir. Bazı devletler, vatandaşlarının hayatlarını düzenlemeye adaydırlar, batılılar bunu dini kişiselleştirerek çözmüşlerdir. Kişilere düşünsel ve inanç alanı ayırmışlar ve bu alanı diğer kişilerin alanı ile sınırlandırarak özgürlüklerin yaşanmasının önünü açmışlardır. Yani vatandaşlar dini inançlarını yaşarlar, başkalarının inançlarına müdahale etmezler ve din üzerinden değil partiler üzerinden iktidarı talep ederler. Bizde de bu durum vatandaşlar tarafından kabul görmeye başlamıştır. Kısacası din kurumu, devlet ve toplumsal düzen için bir tehdit veya tehlike olmaktan çıkarılmadıkça toplumun bazı kesimlerinin kaygılarında haklı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum karşılıklı güvenin tesis edilmesiyle aşılacaktır. AKP’nin laiklik konusundaki eylem ve söylemleri gün be gün kaygıları azaltmakta bu güvenin oluşmasına katkılar sunmaktadır. Bu durumlar toplum tarafından kabullenildikçe din ve devlet işleri birbirinden ayrı olması gerektiği kolaylıkla kabul edilebilir. Böylece arzulanan denge oluşur ve toplumun daha geniş kesimince kabul edilen laiklik kavramı daha sağlıklı bir şekilde tanımlanır. Birçok batılı ülkede Katolik mezhebinin tüm bağnazlıklarına rağmen, din kurumunun devlet yönetiminde hiçbir iddiası kalmamıştır. Böylece devletin idaresini din kurumu aracılığıyla talep rafa kalkmış partiler aracılığıyla talep oturarak toplumsal çatışmalarda engellenmiştir. Devlette din yönetimini kiliseye bırakmış, Hatta kilisenin vergisini de toplayarak, senin payına düşen işte budur diyebilmiştir. Ülkemizde de diyanetin konumu özerkleştirilerek, din vergisi ödemek isteyen herkesten 0,05’lik bir inanç vergisi kesilerek din işlerinin yürütülmesi için diyanetin hesabına aktarılarak, diyanetin kendi kaynaklarıyla din hizmeti verir duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu laikliğin gereklerinin yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanlığı böylece iktidar baskısından da kurtulmuş dini meseleleri açıklarken daha bağımsız olabilecektir.

Laikliği tanımlamaya devam edelim, böylece doğruya daha da yakalamış oluruz. Aklıselim bir tanımlama ise şöyledir. Laiklik, bir toplumda yönetenlerin, yasaları yapanların, kuralları koyanların; yönetme konusunda, yasa yapma konusunda, kural koyma konusunda yetkilendirilmesinin, din dışı bir yön ve yöntemle bunları yapmaları, bu kararları almaları demektir. Din, kültür, gelenek yasalarınıza kaynaklık yapabilir ama bu kutsal bir kural olarak değil sadece yasal kurallar olarak yansıtılabilir. Burada çok hassas olunması gerekir, kutsal sayılan kurallar değiştirilemezken yasalar yeni durumlara ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilebilir ki toplumun yeni durumlar karşısında elide güçlendirilmiş olur.

YÖNETİM İLKESİ OLARAK LAİKLİK

İnsanlık tarihi boyunca yetkinin ve gücün kaynağı incelendiğinde, bu yetkinin kaynağının genellikle kaba güç, zorbalık veya din kurumu adına hareket ettiğini söyleyen insanların da olduğunu görülmektedir. İnsanlık bu durumları aşmak için çok bedel ödemiş, batılı anlamda din kurumunu temsil eden Kiliseyi ancak aydınlanma dediğimiz süreçte 1700, sonlarına doğru aşabilmiş ve yönetilenlerin iradesi yönetimlere yansıtılabilmiştir. Kısacası biri çıkmış ben Kutsal kitap adına hareket ediyorum, diğeri ise Tanrı sizi idare etmem için beni seçti gibi söylemlerle yetkilerini meşrulaştırmışlardır. Bu durumları aşan toplumlar, yeni durumda yetkinin tek ve meşru kaynağı olarak vatandaşlar değerlendirilmeye başlanmıştır. Böylece hiçbir kimse ve kurum ben Tanrının adına sizi yöneteceğim iddialarında bulunmamış ve laiklik demokrasi ile birlikte gelişmiştir.

Günümüze geldiğimizde ise, laiklik, demokrasinin temel koşullarının başında gelir. Her demokrasinin laik olması gerektiği anlayışının yanı sıra, bazı laik düzenler demokrasi değildir. Bu düzenler, laik olmalarına karşın, laik değillerdir, nedeni ise, demokratik tavırdan uzak olmalarıdır.

Türkiye'mizde bu çatışma, dinin iktidar talebi sona ermiş, bu çatışmada sona ermek üzeredir. Kimi tartışmalar devam etse de ekseriyet Cumhuriyetin, Demokrasinin ve laikliğin önemini kavramıştır. Zaman içinde bu küçük tartışmalarında aşılacağı görünmektedir. Türkiye'nin temel felsefesi "Türkiye Cumhuriyeti, halk egemenliğine dayanan, Demokratik, Laik ve Çağdaş bir Cumhuriyettir. Bu felsefeye sahip çıkmak hepimizin yararınadır.

Aslında Din ve devlet arasında bin yıldır süren bu çatışma, günümüzde de gizli açık bir biçimde sürmekte bu çatışmanın kökeninde ise kutsal olamayan, siyasi olan bir iktidar mücadelesi yatmaktadır. Bu çatışmalara bakıldığında din adına iktidara gelenler, davranışlarına, icraatlarına dinsel anlamlar yüklemekte ve bunları kutsayarak muhalefetin bastırılmasına neden olmakta böylece kendi zalimliklerinin kaynağını din gibi göstererek dinsel bir erozyonun da önünü açmaktadırlar. Günümüzde bazı ülkelerde bu durum görülmeye devam etmektedirler. Bunun içindir ki Cumhuriyet, laiklik ve demokrasi yönetimin hem denetlenebilmesi için, hem de seçimle el değiştirebilmesi için gerekli bir yönetim şeklidir. Bunun için bu üç ilke, Cumhuriyet, laiklik, demokrasi tartışmalarından özenle kaçınılması gerekmektedir, tartışılır ama bu tartışma yokluk varlık tartışması olamaz, daha iyi nasıl işletiriz, aksayan yanları nelerdir tartışmaları yaparak bu üç ilkeyi geliştirebiliriz.

Bu ilkeleri geliştirmek için dayatmadan çok kabullenmeyi öne çıkarmamız lazımdır. Bunun içinde bizim toplumumuz için hangi laiklik yorumu daha iyidiri düşünmeli tartışmalı bunu uygulamaya koymalıyız. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim ülkemizdeki ceberut laiklik anlayışını demokratik laiklik, anlayışını muhafazakâr bir parti getirmiştir. Şu ana kadar uygulamalarda başka yaşam tarzlarına müdahale görülmemiştir, bu durumda toplumumuz adına sevindiricidir.

SÖZCÜK OLARAK LAİKLİK

Sözlük manası ise Laiklik veya laisizm (Fransızca: Laïcité); devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir. Fransızcadan Türkçeye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamlığı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu.

DİNİ KAYNAKLARDA LAİKLİK

Şimdide ülkemizde laikliği kâfirlik gibi anlayan kimselere Kurandan ayetlerle laiklik kurana ters değildiri anlatmaya çalışalım. İlk önce kafirun suresini okuyalım;  1. Ey Muhammed! De ki: "Ey kâfirler! -2. "Ben sizin taptıklarınıza tapmam." -3. "Benim taptığıma da sizler tapmazsınız." -4. "Ben de sizin taptığınıza tapacak değilim." -5. "Benim taptığıma da sizler tapmıyorsunuz." -6. "Sizin dininiz size, benim dinim banadır." Laiklikteki temel ilke herkesin inancını yaşamasının önünü açmaktır, yani onun dini ona, benim dinim ise bana, onun dinsizliği ona benim inancım bana ifadesinden laiklik çıkarılamazda ne çıkarabiliriz.

İkinci bir ayette ise sen müjdele, onların davranışlarından sorumlu değilsin derken yargılama işi bana aittir, dünyadaki kimselere ait değildir mesajını okumamız gerekmez mi? İşte ayetler, Bakara 119 -Doğrusu biz seni Hak (Kur'an) ile müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Sen cehennemliklerden sorumlu değilsin. Başka bir ayette inanmayanlar seni üzmesin, dönüş bize derken onları yargılamak bana aittir, Lokman 23- (Resulüm!) İnkâr edenin inkârı seni üzmesin. Onların dönüşü ancak bizedir. İşte o zaman yaptıklarını kendilerine haber veririz. Allah kalplerde olanı şüphesiz çok iyi bilir. Evet, onlarcasını buraya taşıyabiliriz. Bir başka ayete de bakarak Peygamberimize seni bekçi göndermedik denmekte ve kişilerin tebliği aldıktan sonra kabul edip etmemesinin kişilerin inisiyatifinde olduğu ve etmeyenleri kendisinin yargılayacağını çıkarabiliriz ki, laiklikte bunu öngörmektedir. Buyurun başka bir ayete bakalım, Şûrâ 48 -Eğer yüz çevirirlerse, bilesin ki biz seni onların üzerine bekçi göndermedik. Sana düşen sadece duyurmaktır. Biz insana katımızdan bir rahmet tattırdığımız zaman ona sevinir. Ama elleriyle yaptıkları yüzünden başlarına bir kötülük gelirse, işte o zaman insan pek nankördür! Başka bir ayette hep laiklik söz konusu olduğunda gündeme çıkarılır zinde zorlama yoktur ayeti; Bakara 256 -Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tağutu reddedip Allah'a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir. Allahın elçisi Peygamberimize verilmeyen yetki kime verilebilir ki? Bu nedenle seçerek yetkilendirmek ve yine seçimle yetkisinin iptali çok akıllıca gözükmektedir.

SON OLARAK LAİKLİĞE YAKLAŞIMLARIMIZ

Şimdi bu ayetleri aldık inceledik, laikliğe vurgular veya direk işaretler var, bunu gördük. Başka bir şey daha gördük laiklik dinsel ve mezhepsel çatışmaları engellemektedir. Şimdi laiklik kâfirliktir, laiklik dinsizliktir gibi fanatik ifadelerle demokratik, laik sisteme saldıran küçük gruplara inancınızı yaşayabilmeniz için laiklik sizin de öbürlerinin de garantörüdür.

Ama şu unutulmamalıdır ki laiklik dinlere alan açarak yanmasının önünü açmış, son din islamda Dünya milletlerine iyi anlatıldığında birçok insan tarafından kabul görecektir. Bunu anlatabilmenin yegâne yolu da laikliğin açtığı alanda dinimiz İslamı, yaşamak ve anlatmaktır.

Dini yaşamanın önü sonuna kadar açıkken, başkalarının dini inancına ve dini yorumlarına serbestlik getirirken din adına birey olarak yaşayabilmek için ortam hazırken, laiklikte tek bir şey yasaktır, dini gerekçe göstererek iktidar talep etmektir. Diyelim ki ettiniz ve iktidara geldiniz sizin gibi düşünmeyenler, sizin gibi inanmayanlar ne olacak sizin istediğiniz şekilde mi inanacaklar veya sizin ölçünüze göre kâfir, mümin olacaklar. Yargı Allaha aittir, insanlar inançlarına göre veya inançsızlıklarına göre yaşarlar, nihai olan döndürülüşle yargı makamının karşına getirilirler. Allah onları yargılayacaktır.

Diyelim ki bu fanatik azınlık grup iktidara geldi, benim yaşamak istemediğim, zorla, baskıyla onların istediği şekilde yaşamamı sağladılar. Ben onların ölçülerine göre günahsız mı oldum, istemediğim şeyleri zorla yaptırılarak günahtan mı kutulmuş oldum. Laiklik dini temel mantığı olan kendi irademizle günahtan uzak durmak veya duramamak, sınavına tabi tutulmanın da önünü açtığı için belki de dinin olmazsa olmazlarındandır. Din âlimleri bu konuya bu açıdan yaklaşmaları laikliğin önemi konusunun daha anlaşılır olacağı kanaatindeyim.

Yani Allahın bizi yaratmaktaki maksadının bizi dünyada sınamak, koyduğu kurallara göre adalet ve ahlak içinde zalimlikten, zulümden, sömürüden uzak durarak ve bunları kendi irademizle yaparak, yaşayıp yaşamadığımızı ve kendisine döndüğümüzde de bu amallerimize göre yargılanacağımızı bile bile dünyada nasıl bir yaşamı tercih ettiğimizi baskı ve zorlama olmadan sınanmanın en ideal yolu laikliktir.

Başka bir yol ve yöntem sevaba veya günaha zorlamaktır ki dinin mantığıyla da uyuşmamaktadır.

Devam edecek olursak, Allah adına yetki kullanmak devri peygamberlere bile verilmemişken, vahiyde son peygamber olan peygamberimizle birlikte bitmişken kim kimin adına yetki ve kural koyacak ve bu kuraların uygulanması denetlenecektir. Hz. Muhammed son peygamber olduğuna göre, ondan sonra kimse çıkıp da Allah bu konuda şu emri veriyor ve yetkiyi de şu kullanacak, bizi bu yönetecek diye ileri sürülemez. Durum böyle olunca, kullanılan yetki ancak halktan alınan yetkidir; yani dünyevi, siyasi bir yetkidir.

Daha anlaşılır olabilmesi için, bu konuyu tekrarlayalım isterseniz. Biliyoruz ki tarih boyunca birçok kültürde, yetkiyi kullanan kral, padişah, şah gibi egemenler; bu görevlerine ilahi bir nitelik kazandırmış ve halkın kafasında dünyevi yetki ile uhrevi yetkinin karıştığı bulanık bir zihin alanı oluşturarak kendilerinin Tanrı tarafından yönetilme yetkisiyle yetkilendirildikleri hikâyesiyle halkı yönetmekten çok zulüm etmişlerdir. Ülkemizde laiklik karşıtlarının yararlandığı kaynak da bu zihinsel bulanık alandan beslenmektedir, halkımız bir defa laiklik ve demokrasinin nimetlerini tatmıştır. Bundan sonra Allah adına idare ediyorum diyenlere inanmayacaktır. Dinde ruhban sınıfı bulunmadığına göre, kullanılan yetki sadece dünyevidir ve halk adınadır, halktan kaynaklanmaktadır. Yargılayan hepimize eşit yakınlıktadır ve yargı tek ona mahsustur, oda ahirette gerçekleşecektir.

Diğer yandan ülkemizde laikliğin en fanatik yorumu yapıldı ve uygulanmaya çalışıldı, bu uygulama esnasında sürekli halkın hem inançları, hem de kültürüyle çatışılmıştır. Tabir caizse bu yanlış yorum ve uygulamalar ülkemizde laikliğin inanlar acısından sevimsizliğine neden olmuştur. Her iki tarafa da halkın mesafeli duruşu sorunun çözümüne katkı sunmuştur. Oysaki bu gibi sorunları ya siyaset çözmeliydi, ya da düşünürler her iki tarafta çuvalladı, son iktidarın yaklaşımına kadar siyaset çözüme yaklaşmadı. Şimdiki iktidarda Dinsel olanla, dünyevi olanı ayırarak, halktan aldığı yönetim yetkisinin siyasi bir yetki olduğu bilinciyle yaklaşmaya devam ederek eski çatışmalı, günlere dönülmesine neden olmaz kanaatindeyim. Demokratik, laik bir cumhuriyetle sorunlarımızı aşacağımız umuduyla selam ve sevgilerim…

 

www.vatandasfikri.com>> Sıtdık Fani <<

 

Kaynak olarak, Emre Kongar- Laiklik

Toktamış Ateş- Laiklik

 Taha Akyol- Laiklik

Yaşar Nuri Öztürk acılamaları ve makaleleri,

Kuranı Kerim Türkçe meallerinden yararlanılmıştır.

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
DİNİ, ANLAMADAN YAŞAMAK MÜMKÜNMÜ?!?
İSLAM//BARIŞ
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
VERİMLİ/MÜBAREK YAŞAMAK!!
DİN ETKİSİ!!!
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ -1
FESAT/FİTNE'NİN MALİYETİ!!!
HİCRETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
DİNİN, DİNDARLAR ELİYLE YORULMASI!!
DİN VE SİYASET ELİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
İHSAN KAVRAMINI KAVRAMAK
AHLAK ve MÜSLÜMANLAR
GERÇEK DİN NEREDE?
RAMAZANIN İYYASI
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ÖLÜM ve İNSAN
UMUTVARIZ!!
ZABİT, ZAHİT, AHLAK ve ADALET
MİRAÇ KANDİLİ ve YENİ MİRAÇLARIMIZ
LAİKLİK, DİNİ LAİKLİK!!
REGAİP KANDİLİ
Üç Aylar
İSLAM NEDİR? Sadece İbadet mi?
İNSAN NEDİR? (Dini Düşünce İçinde)
DİNDAR TASAVVUF İLİŞKİSİ
DİN NEDİR!!??
KURAN İLE ARAMIZDAKİ ENGELLER!!
DİN NEYİ KORUR!?
DEMOKRASİ ve iSLAM
SİYASET DİN, DİN SİYASET İLİŞKİSİ
DİN ve İŞ HAYATI
TAKLİT - TAHKİK ( Sorgulamak, Araştırmak)
KURAN OKUMAK!
KADERİN, KADERSİZLERİ!
Bunları Din mi, Emrediyor?
SÖZLÜKLER HAFIZAMIZDIR!!
İSLAM ve TEMSİL
KELİMEYİ ŞEHADET KELİMEYİ TEVHİD
TÖVBE (İyiliğe Dönüş İradesi)
Dindarlık // Ateistlik
DİN, SİYASET ve ŞİDDET
CUMA
DİN, NE İLE NASIL ANLAŞILIR?
DİN ve FİTNE
İslam’ın, Beş Şartı
DİNDE DİL SORUNU!!!
RAMAZAN NASIL İHYA EDİLİR?
BERAT KANDİLİ, BERAT GECESİ
ALLAH, KADININ SESİNİ DUYDU
AYETLERLE PEYGAMBER
MÜSLÜMANLARIN YİTİĞİ (Sevgi)
REGAİP KANDİLİ NASIL KUTLANMALIDIR?
AMENTÜ
ŞERİAT/ADALET İSTERİZ!!
GÜNAH, SUÇ ve CEZA
MÜRŞİDİMİZ
DİN DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
TAKLİDİ, TAHKİKİ İMAN!!!
GÖRÜNEN DİNCİ, GÖRÜNMEYEN DİN!
DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
AHLAK CIKARABİLMEK
İNSAN ve DİN
KAVRAMLARDA VE KURAN DA, PEYGAMBER-LER
BEN ve O, ONLAR ve BİZ!!
Uydurduk, İnandık!
İmanla mı Yaşıyoruz, İmayla Mı?
TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
KURUMLAR DEĞERLER
TAKVA SEVİYESİ
KURBAN KESİMİ
MESAJ VAR!! Okudun mu? Okuduk mu?
İSTİMNA, GÜNAH MI?
KURANDAN SİYASAL SİSTEMLERE, SİYASİ/DİNİ DÜŞÜNME
YANLIŞ DİNİ BİLGİ İMANDAN, EDER!!
Dinimizi Anlamada ki Engeller
Müslümanlarda Din Etkisi
DİNİN ÖNÜNE GEÇMEMESİ GEREKİRKEN GEÇENLER!
CANLI YAYINLA CEMAATLE NAMAZ
MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
DEVLETİN DİNİ, OLUR MU?
MÜSLÜMANLAR ve SAVAŞ!
KANDİLLER AYDINLATSIN
FAİZ
H.Z YUSUF
KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR
DEPREM KOVAN ADAM/ŞEYH
DİNİ GELENEĞİN SINIRLARI
DİNİ YORUMLAR
ÖLÜMCÜL GÜNAH 1
ÖLÜMCÜL GÜNAH 2
İNSAN ve HAYAT
DİNİ YARGILARIMIZ!!!
İLİM/İMAN İLE AMEL!!
DİNİ İLKE, SORUNU!!
DİN ŞURASI, DİN ŞURASININ, ŞURASI!!!
DİN, KÜLTÜR İLİŞKİLERİ, OKUMALARI, ANLAMALARI
DİN, DEVLET İLİŞKİLERİ
GAVS OLMAK, GAVSA TABİ OLMAK (Gavs’lık Nedir?)
KÂFİRLİK // KAFİRLEŞME // KAFİRLİŞTİRME
MÜSLÜMANLAR BİLİMDE NEDEN GERİ KALDIK?
MÜSLÜMANLAR, GEÇMİŞ ve GÜNÜMÜZ SİYASETİ
MİLLET, ÜMMET, VATANDAŞ FARKI
BAK, DİN BİZE NE DİYOR?
RAHMET EHLİMİYİZ, ZULMET EHLİ Mİ?
MÜSLÜMANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ
İFFET, ÜZERİNE MÜLAHAZALAR
TEVAZU
İSLAM NEYİ KORUR?
MAKYEVELİST MÜSLÜMANLAR
BAYRAM BAYRAMOLA
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ
CANLI DİN, ÖLÜ DİN FARKI
MÜMİN, MÜMİNİN AYIBINI GİZLEYEBİLİR Mİ?
MÜLKİYET YIĞILMASI
DİN AFYONMUDUR, DEGİLMİDİR?
FIRKAYI NACİYE KİM?
MUHALİF, MÜSLÜMAN!
KURAN OKUMA NEDENİMİZ
HER ŞEYLE, HERKESLE SORUNLU!!!
DİN ve OLGUNLAŞMA (Tasavvufi Olgunlaşma)
MÜSLÜMANLAR NE KADAR MÜSLÜMAN?!?!?!
DİNİ DÜŞÜNCE
Ramazanın İhyası!
RAMAZAN NE AYI?
AHLAK, ADALET, DİN ve TOPLUM
İman
MUBAH// MÜSTEHAB
DİNİ DÜŞÜNCE
DİN NEDİR?
İMAN, İNANÇ, DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
KUTSAL NEDİR??
FIKIH PROBLEMİMİZ!!!
DİN NASIL YAŞANIR?
DİN NE, DER? Biz Ne Anlarız, Ne Yaparız?
BİLİM + DİN = DİNDAR
ÖLÜM!!
MÜMİN MİYİZ??
İRŞADSIZLIK (Yönsüzlük)
HIRS!! (Meşru/Gayrimeşru Hırs)
MERHAMET
MÜSLÜMANLAR ve ÖZ ELEŞTİRİ
KİTAP’IN HAKLARI
DİNİ DÜŞÜNÜŞ DE DONUŞ!!
DÜNYEVİLEŞMEK!!!
MÜSLÜMANLARIN SORULARI NASIL OLMALI?
CENNETİ KOVMAK!!
DAVET (Cennete Davet)
İKİ MEKAN, İKİ YAŞAM
KİTAPLI YAŞAM
SADAKA, ZEKAT, İNFAK (Paylaşma Farzı!)
Hanginiz MUHAMMED?
SİVİL İLAHİYAT (Sivil Dini Düşünce)
MAŞALLAH - Maşallah Ne Demektir?
Cenaze Defni
İMAN İNSANI
ALLAHTAN UZAKLAŞMAK
HİCRET
Şahit miyiz, Şehit miyiz?
KIBLE (Kıblesizlik)
YERYÜZÜ MESCİDİ
BAYRAMLAR
KADER ANLAYIŞIMIZ - Yaşanılanlar Kaderimiz mi?
HAC KURBANI
Din Adamı/Kadını Nasıl Olunur?
DİN İKTİDAR İLİŞKİSİ
Cennete kim gidecek? Bizim Şıha Soralım mı?
YANILMIŞ, TANRI(ALLAH) VARMIŞ!!
CUMA DA, CUMASIZ KALMAK!!
CENNETİN YOLU
CENNETİNİ KAYBEDEN TOPLUM!!
TÜRKİYE CAMİ RAPORU
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI – 2
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI - 1
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
MÜSLÜMANLARIN HATALARI!!
MÜSLÜMANLARIN DÜŞÜNSEL SORUNLARI!!
ELHAMDÜLİLLAH (Derken Ne Diyoruz?)
FRANSA DAN İNANÇ ALANINA HADSİZ MÜDAHALE
MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
MUHSİN MÜSLÜMAN KİMDİR?
MÜSLÜMANLARDA AHLAK
MAHREMİYET, MAHRUMİYETE DÖNÜŞMESİN!!
İHSAN (İhsani İnsan)
MÜSLÜMANLAR VE ŞÜRASIZLIK!!!
Zikir Matikten Sevgi, İyilik ve Fikir Matiğe
SIRAT KÖPRÜSÜ (Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
DÜŞÜNSEL DONMA HALİ!!
Mübarek
DİNİ DÜŞÜNCE
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH
GÜNAH ALĞISI
ŞEYTAN TAŞLAMA
HARAM/ GÜNAH - MÜBAH- HELAL/SEVAP
DİNİ İLKE Mİ, UYDURULMUŞLUK MU ?
DİNE KİM DARBE VURUYOR?
ALLAH’A YAKLAŞMANIN YOLU!!
H.Z. MUHAMMEDİYE YOLU
ÂMİN, NE DEMEK?
ŞEYTAN'A UYMAK
MESAJI OKUMAK
DİNİMİZİ ANLAMA ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
SECDE
ASIL, İBADET (Anlama İbadeti)
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
SALİH AMEL
İLAHLIK İDDİALARI
SANATTAN VE KADIN VÜCUDUNDAN KORKANLAR
MANGURT MÜSLÜMANLAR
DİNİ TÜRKÇE OKUMAK
KOLAY MÜSLÜMANLIK
SÜNNET SORUMLULUĞU
HOCAM SİZİ ANLAMAK İSTİYORUM!!
BAYRAM
BARIŞ MI, BAYRAM MI?
VAHYE DAYALI BİLGİ
PUT NEDİR Kİ?
MUHKEM VE MÜTEŞÂBİH
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI
RAMAZAN, BAYRAM
ÖRNEK İMAM
İNANÇ SEVİYEMİZ
KURAN’LA BULUŞMA
MÜSLÜMANLARIN KAPİTALİZMLE İMTAHANI!!
DİN EĞİTİM MÜFREDATI
ÖZÜR!!
ADALET HAK, HUKUK, AHLAK
İFTAR SOFRALARIMIZ
RUHİ ORUC
KUL OLABİLME
TÖVBE
AKLI SELİM
ZULÜMDEN SAKINMA, ADALETİ ÖNERME SORUMLULUĞU
İMAN
MARUF VE MÜNKER
DİN NEDİR?
TEKNE MÜSLÜMANLIĞI, TAKVA MÜSLÜMANLIGI
NAMAZ BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
ZİKİR
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI - 5
BELAMLAR ve BELALARI
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 4
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI -3
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 2
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI
CENNETİN YOLU - CENNETİN TAPUSU
MÜSLÜMANIN KAYIBI
DÜNYA VE DİN KİRLETİCİLERİ
HALİFEYE NE YAPTIK?
ADALET FARZ, ZULÜM HARAM
ŞEFAAT EDİLECEKLER
AYET OKUMAK, AYETLERİ ANLAMAK
İÇTİHAT ÜZERE, İCMAYA İCABET
İSLAMİ ÖRGÜTLER
CEMAATLER DE YOZLAŞMA
MÜSLÜMANLAR DA FİTNE NEDENLERİ
MÜSLÜMANLAR DA MÜSAMAHA
CEMAATLERİN EGİTİMDE YAPTIKLARI HATALAR
UYDURULMUŞ DİNİN YALANLAR
DİN/DİNDARLIK, SOSYAL DEMOKRASİ
EMEK KUTSALSA!
KERBELA
MUHARREM AYI
DİNİN DİLİ
KURBAN İBADETİ
KURBAN BAYRAMI
İSLAM
DİN İSTİSMARI
DİNİ GÖRÜNÜMLÜ ÇATIŞMALAR
BAYRAMLAR BAYRAMOLA
İSLAM DA HAK ve KADIN HAKLARI
RAMAZAN ORUÇ AYI OLDUĞU KADAR KURAN AYIDIR DA
ORUÇ ZAMANI
RAMAZAN/ORUÇ
GÜNAH ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE
DİN, AFYON MUDUR?
İFRAT/TEFRİT
NAMAZIN RUHU
İSLAMIN DAVETİ, KARDEŞLİGEDİR
MÜSLÜMANLAR ve KAMUSAL ALAN
BİRLİĞİMİZE NEDEN OLACAK KAVRAMLAR
ÖLÜM ve ÖTESİ
DİN DENGE İLİŞKİSİ
UYDURMA DİN, GERÇEK DİN
İSLAM TOPLUMLARIN DA KADIN SORUNU
KURAN’LA NASIL BULUŞABİLİRİZ?
Kutsalla, Kültür İlişkisi
ÜMMET BİLİNCİ
SORU ANLAM İLİŞKİSİ
ADAVET/ADALET
AHLAK, ADALET NE YAPMAYI GEREKTİR?
HARAM – HELAL
@@. ANA HAPSOLMAK !! . @@
HAS DİN, HAS KUL
PEYGAMBERİMİZİ, ONUN MESAJINI DÜŞÜNMEK!
İSLAM’IN DEGİL, İSLAM TOPLUMLARININ SORUNU
AHDE VEFA
DİNİN YANSIMASI
KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
İMANLA HAYATIN İÇİN DE AMEL
KURAN DA SARP YOKUŞ
DİN ve İNSAN/İNSANLIK
İSLAM ÜLKELERİN DE HALK KALMAYACAK
HİCRET - MUHARREM AYI
MEZARLIK ZİYARETİ
KURBAN/BAYRAMI
ÜMMET BİLİNCİ
ÜMMET, ÜMMET'E ZULMEDİYOR!!
UTANDIRAN ÜMMET!!
RAMAZAN
EMANETLERİN KUTSALLIĞI!!
HAZİNE MALI
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER - 2
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER -1
İYİLİKLER GÜNAHLARI YOK EDER
AKIL/DÜŞÜNCE NİMETİ
KURANI ANLAMAK , KURANLA YAŞAMAK
DİN DE KÜLTÜREL ETKİLER
AHİRET BİLİNCİ NEDİR?
ADALET/AHLAK
GUSÜL
ABDEST - 1
GÜNÜN CİHADI / MODERN CİHAT !!!
DUA
İBADET DEN, İMANİ ALANA DİN EGİTİMİ
MÜLK ALLAH’IN SA ….
KUTLU DOGUM ve VEDA HUTBESİ
KAMU/TİCARET AHLAKI
DİNDEN UZAKLAŞMA!!
ABDEST
HAK, KUTSAL TECAVÜZ, HARAMDIR
MÜSLÜMAN AHLAKI
SEVAP/GÜNAH
Mutmain
İSLAM'IN TERÖRLE KİRLETİLMESİ
HAFIZLIK
GERÇEK DİNDARLAR NEREDE?
HİDAYET - ENANİYET
CAMİ TOPLUM İLİŞKİSİ
Şİİ Mİ, SUNNİ Mİ, MÜSLÜMAN, MIYIZ?
ADALET VE DALÂLET
DİNDARLIK ÜZERİNE
ÖRNEKLERE SAHİP ÇIKABİLMEK
HARAM
KERBELA KATLİAMI/ MUHARREM AYI
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI - 1
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI -2
HİCRET
AF / AFFETMEK
İSLAM KARDEŞLİĞİ
DEDE, BANA KURAN'I ANLAT
PARAYA ESARET
EMEK//RIZIK GASPCILARI
HAC, BİRLİGE YOLCULUKTUR
GAZZE DE ÇOCUK OLMAK
ZİKİR
RAMAZAN
KİBİR
KUTLU DOĞUM
GÜNAH İŞLEME
CANA SAYGI DUYMAYAN, NEYE DUYABİLİR?
VURMA İNSAN KARDEŞİN
İNANAN KİŞİNİN SINIRLARI
KURAN DA PAYLAŞIM İNSANLARIN RIZKINI KESMEYİN
MEVLİD KANDİLİ
İKİ TÜR İSLAM TEMSİLCİSİ
EZAN
İMTAHANDIR!
HAC İBADETİ
İNSAN KATLETMEK!!
ÜMMET KAN AĞLIYOR
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!
H.Z MUHAMMET'İN ÜMMETİNE DİLEKCEMDİR
DİNDE ZORLAMA YOKTUR
ALLAH'IN SINIRLARI (HUDUDULLAH)
ORUÇ
KELİME-İ TEVHİD
OL, ÖL !!
NAMAZ SÜRELERİ -1
PEYGAMBERLER NEDEN GÖNDERİLDİ?
ALLAH'IN SINIRLARI
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!
LAİKLİK
İSLAMİ FOBİ VE NEDENLERİ
MEVLİT KANDİLİ
TAKVA ELBİSESİ
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft