SARP YOKUŞU AŞAMAYAN MÜSLÜMANLAR
Kuran biz Müslümanların rehberidir, ne rehberi ahiret rehberi, ne rehberi dünyada yaşarken bize yol gösteren, kılavuzluk yapan rehberdir, ahiret rehberidir ama dünyada ki davranışlarımızla ahiret de değerlendirileceğimize göre, Kuran Yaşarken yapmamız gerekenleri bize anlatan bir yaşam yol, haritasıdır. Hatta yeni ifadeyle nagivasyon cihazımızdır… Bize şunu yap helal, bunu yapma haram der, bu güzel davranış, yap, şu kötü davranış, sakın der, biz bu yaptıklarımızla ve yapmadıklarımızla mahşer de, o yüce mahkeme de değerlendirileceğimize iman ederken… Aslın da bu şu demektir (Yaratıcı Tarafından bu dünyada yaşarken yaptıklarımız konusun da Yargılanacağımıza da) iman ediyoruz demektir… Dün akşam Kuran tefsir dersi dinliyordum, Nadolu İlahiyat Akademisi, yöneticisi olan Tuncer Namlı Hocadan… Bize Beled Suresini anlatıyordu, Beled belde demek diyor ve o beldeye yeminle başladığı için bu ismi almış diyor ve devam ediyor… Sonra, Sarp yokuştan bahsediyor ve bu sarp yokuşu aşanların Ahiret mutluluğuna ereceğini Kuran dan zikrediyordu… Bu kavramla daha öncede birkaç kez karşılaşmış, ama üzerin de düşünmüş ama unutmuştum, Allah razı olsun, Tuncer hocadan, bu kavramın üzerin de durunca, bende bu konuda bir yazı yazmaya karar vrdim…. Hayırlara vesile olsun dilerim, işte bu yazının hikayesi…
Evet, biz hiç düşündük mü sarp yokuş nedir, hiç Kuran’a baş vurduk mu, sarp yokuş nedir? Biz tam anlamıyla sarp yokuş nedir biliyormuyuz? İşte Kuran’i ifadelerle ve sarp yokuş ney miş?
BELED SURESİ 8- 20 AYETLER- 8, 9, 10.”” Biz ona iki göz, bir dil, iki dudak vermedik mi; iki apaçık yolu (hayır ve şer yollarını) göstermedik mi? / 11. Fakat o, sarp yokuşa atılmadı. / 12. Sarp yokuşun ne olduğunu sen ne bileceksin? / 13. O tutsak bir boynu çözmek(köle azat etmek) tir. / 14, 15, 16. Yahut şiddetli bir açlık gününde kendisiyle yakınlığı olan bir yetimi, yahut yerde sürünen bir yoksulu doyurmaktır. / 17, 18.Sonra da iman edenlerden olup, birbirine sabrı tavsiye edenlerden, birbirine merhameti tavsiye edenlerden olanlar var ya, işte onlar Ahiret mutluluğuna erenlerdir. / 19. Ayetlerimizi inkar edenler ise; kötülüğe batmış kimselerdir. / 20. Üzerlerinde etrafı sımsıkı kapatılmış bir ateş vardır.””
Bize burada sarp yokuşu anlatan Kuran, sarp yokuş da yığılıp kalanların, paylaşma, yardımlaşma, merhamet gibi eksiklik içinde olanlar olduğunu anlatıyor, bunların yapılması halin de imanlılar olarak ahiret de mutlu olacağımızı belirtiyor, anlıyoruz değil mi? Müslümanlar olarak bu konu da zayıflık içindeyiz gibi, dikkat etmemeiz gereken bir kavram.... Devam edelim başka bir sure ve ayetiyle…
BAKARA SÜRESİ 177 AYET: Bakın bize ne diyor, “”İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah'a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir. “”
Kuran ruhu her ayette yardımlaşma paylaşma, merhamet, sevgi, saygı, sabır gibi insani duygular da bizi zirveye davet ediyor, biz Kuranı takip edersek bu zirveye çok kolay çıkabiliriz, takip ediyoruz değil mi?
HADİD SURESİ -7 “”Allah'a ve Resulüne iman edin ve sizi üzerinde tasarrufa yetkili kıldığı maldan, (Allah yolunda) harcayın. İçinizden iman edip de (Allah yolunda) harcayanlar var ya; onlar için büyük bir mükafat vardır.””
Evet, sarp yokuş nedir, bilirmisin sorusunun cevabını aldık sanırım… İsterseniz bu cevabı biraz daha açalım mı, evet diyenlerle devam edelim mi, bu cevaplarla yetinmeyenlerle bu soruya cevap aramaya devam ediyoruz…
Bu Kavramı Kuran dışında ilk duyduğum hocalarımızdan biri de Prof. Dr. Şaban ali Düzgün dür, hatta bu Kavramdan hareketle bir kitap yazmıştır, “Sarp Yokuşun Eteginde İnsan”” ismini verdiği kitabında bu konuyla ilgili çok geniş bir makale yazmış o makaleden bazı alıntılarla devam edelim.
Vahiy’in temel amacı insanlar arasındaki doğal ilişkileri işbirliğine dönüştürmektir. Havanın, toprağın, güneşin ilişkisi nasıl bir ağaca hayat veriyorsa, toplumu oluşturan bireylerin amaçlı işbirliği de, insanlara huzur, mutluluk veren ahlaki değerlerin yeşereceği bir topluma hayat verir. Kuranın önerdiği örnek, fert ve toplum modeli bu işbirliğini yaratır. Sarp yokuşu aşmak için, bu bilinç içinde olan fertlerin oluşturduğu toplum modeliyle sarp yokuş aşılırken aynı zamanda da ahiret mutluluğuna ulaşılacağı müjdesi de verilmektedir ki… Sarp yokuşu aşmanın aslında mal ve dünya sevgini biraz olsun aşmakla mümkün olacağı anlaşılmaktadır. Bunun için biz imanlılardan dünya ve ahiret dengesini iyi tutturmamız beklenir.. Günümüzde köle azat etmek ne demek diyenlere, köle nereden bulacağız diyenlere, nacizhane bir önerim olacak, asgari ücretliyi asgari ücretin en az iki katı gelirine çıkarmaktır, köle azat etmek diyebilirim. Sarp yokuşu aşma bilimcinin temelinde de merhametle, sevgiyle, gönüllülükle, paylaşarak toplumsal aidiyet duygusunu besleyen, böyle bir toplum modeli yatmaktadır. Böyle bir toplum bilincinin diğer kavramı ise Tayyibedir. Şimdi bu kavramla yazımıza son verelim…
İnsanca yaşanılacak bir toplumun işaretlerini Kuran bu kavramdan çıkışla şöyle ifade eder. 1) Zürriyeten tayyibe = hayırlı nesil (3/38) 2) Meskine tayyibe = Temiz çevre (9/72) (34/15) 3 – Rihin tayyibe = temiz hava (10/22) 4 – Kelimetin tayyibe = güvenli iletişim (söz)(14/24) 5 –Secerettin tayyibe = sağlıklı gıdalar (14/24) 6- Hayatün tayyibe = temiz toplum (16/97) 7 – Tayyiyeten tayyibe = sağlıklı etkili iletişim (24/61) 8- Mesakine tayyibe = güvenli binalar/ düzenli yerleşim (61/12)… Bu kavramları ve sarp yokuş kavramını birleştirdiğimiz vakit… Ortaya çıkan sonuç bence şudur….
Kuran, yaşanabilir toplum için bize ilkeler vaaz etmekte ve bu ilkeler üzere yaşadığımız da sarp yokuşu aşarak, hem bu dünyamızı imar/mamur, hem de öbür dünyamızı imar/mamur ederiz düşüncesiyle… Ayrıca toplumsal aidiyet duygusunun gelişmesi için toplumun kendi arasın da sevgiye, saygıya, paylaşmaya dayanarak amaçlı ilişkiler için de olması gerekir ki içinde yaşadığımız toplum sorunlarını çözsün gelişmiş ülkeler seviyesine çıksın. Sarp yokuş nedir üzerine düşünmeye ve araştırmaya davet ediyorum… selam ve saygılarımla…
Kaynaklar
1- Kuran
2- Prof. Dr. Ş. Ali Düzgün – Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan – Lotus Yayınları
|