KOLAY MÜSLÜMANLIK
Dinimiz İslam bize toplumsallaşmayı, haddimizi, sınırımızı bilerek yaşamayı önermektedir. Bu had ve sınır işi üzerine düşünelim mi ne dersiniz, yada bu had, sınır işini kavram olarak ele alalım mı? Bu iki kavramla ilgili sözlüklere bakacağız, asıl bizi ilgilendiren toplumsal sorumluluklar, kişisel sorumluluklar ve günah, sevap ilişkisidir… Dinde yasakları yaptığımız da günah, öneri ve emirleri yerine getirdikçe sevap alıyoruz… Dini alan da kar sevap, zarar günah, kar bize ödül, zarar bize ceza getirecektir, dini alanda da ödülün ne, cezanın ne olduğunu iyi kötü hepimiz biliyoruz… Asıl bizim davranışlarımıza yansıyan kolay sevap kazanma düşüncelerimizdir ki, kazanıyormuyuz, kaybediyormuyuz nihai olarak ALLAH bilir biz sadece üzerine düşünebiliriz…. Buyurun düşünmeye…
Şimdi, en küçük bir ekmek kırıntısını yerden almak, üzerine basmamak sevap, komşumuzu, akrabalarımızı, aile fertlerimizi mutsuz etmek günah degil, öylemi? Maddi şeyler uğruna insanı harcamak, onu sömürmek, ona ekonomik ve sosyal adaletsizlikler yapmak, yaşatmak sevap mı? Ben toplumumuzu inceliyorum ve 50 yıldır da içinde yaşıyorum, sanki sevapmış gibi davranışlar sergilendigini, sergilediğimizi görüyorum, siz de büyük ihtimalle görüyorsunuz… Maddi çıkarlarınız bunu gerektirdiği için haddimizi aşıyor bu durumu görmezden geliyoruz… Allah’ın da gördüğünü unutuyoruz, ben buna kolay Müslümanlık diyorum, yada kolay sevap kazanma yanılgısı da diyebiliriz… Yok, yok en doğrusu kişisel çıkarımız için her şeyi yok sayma alışkanlığı desek, daha iyi ifade etmiş oluruz…
Örnegin ticari hayatın içinde Ahlaklı ve Adaletli davranan oranımız neyse Müslüman oranımız da o desek, yanlış mı ifade etmiş oluruz? O zaman şöyle diyelim, Müslüman Ahlaklı ve adaletli davranmak zorundamıdır, degilmidir? Bence zorundadır ama bizim toplum da bu soruya verilen cevap nedir bilirmisiniz? %75-80 müslüman adaletli ve ahlaklı davranmak zorunda değildir diye cevap vermişler… Adam yaşadığını din sanıyor anlaşılan… Neden? Yerden taşı kaldır 70 sevap, yerden ekmek kırıntısını kaldır 170 sevap, bilmem kaç bin kere şu kelimeyi zikret o kadar sevap, şu gece bir rekat Namaz kıl 2000 sayılsın, şu cemaate üye ol, bu partiye oy ver 3-5 bin sevap yok böyle bir yağma…
Sevap iyiliklere neden olan davranış, günah kötülüklere neden olan, bizim yaptığımız davranışların ne kadarı iyiliklere güzelliklere, doğruluklara neden oluyor… Ne kadarı, yanlışa, zarara, kötülüklere, çirkinliklere neden oluyor? Hiç düşünüyormuyuz, bence düşünsek iyi olur… Hem ahretimiz, hemde dünyamız, hem günümüz, hemde gelecegimiz için, iyi güzel, doğru işler sevap, kötü, çirkin, yanlış işler günah…. Biz ne kazanmak istiyorsak onu yapmalı degilmiyiz, evet…. Biz, siz ne yapıyoruz düşünüyormuyuz? Kolay yoldan sevap kazanma dönemini kapatıyorum, biraz hayatın içine girelim, bulunduğumuz her yerde, iyi, güzel, doğru işler yaparak sevap kazanalım mı? En azından zemzemi, hurmayı kutsal saydığımız kadar, ALLAH’IN ben kendi ruhumdan yarattım dediği insanı kutsal sayalım mı? Bence evet, ya sence!! Selam ve sevgilerimle… Son bir hatırlama daha, birbirimizi sevmek farz degilmiydi, birbirimizin sorunlarını çözmek farz değilmiydi? O zaman sevmek ve saygı duymak dileğiyle…
Sıtfık Fani – 6.10.17 … vatandasfikri.com
İki Kavram
1- Had: İnsanın yetkisini aşması, örnegin dedikodu yapması, iftira atması, yalan haber üreterek fitneye neden olması, komplo kurması, gibi durumlar… Haddimizi aşmak diye düşünebiliriz…
2- Sınırını aşması demiştik, aşağı yukarı aynı anlama geliyor…
|