AMEL
(Salih Amelle Yaşamak, Mümince Yaşamaktır. Sıtdık Fani)
İmanlı Birinin Hayata Yansıtması gereken davranışlar diyebileceğimiz SALİH AMEL üzerine Müslümanca ve Mümince durmadıkça eksikliklerimizin farkına varamayacağımızı, yaşadığımız Ahlaki ve Adalete dayalı toplumsal sorunlarımızı çözemeyeceğimizi düşünerek Amel nedir, diyelim, bu konuda bilgilenelim mi?
“Sözlükte "davranış, hareket, iş, çaba, emek, çalışma ve eylem" anlamlarına gelen "amel"; din dilinde, niyet ve iradeye bağlı olarak yapılan dünya veya âhirette ceza veya mükâfat konusu olan iş, davranış ve bilinçli yapılan fiile AMEL denir.” İnsan bilinçli hareket eden, etmesi gereken canlıdır, çünkü ALLAH akıl melekesini, Düşünme yeteneğini, muhakeme yeteneğini iradesiyle iyi ve kötü yapmayı, yapmamayı seçmeyi insan vermiştir… Bu seçim ciddi sorumluluğu ve bilinçli bir Müslüman kişi olmayı gerektirir… Bir amelin amel olabilmesi için..
Bir iş, fiil ve davranışın amel olabilmesi için iradeli ve bilinçli yapılmış olması gerekir. İrade, kasıt ve bilinç bulunmayan fiil, amel olamaz. Dolayısıyla "amel" fiilden daha özeldir. Her "amel", fiildir ama her "fiil", amel değildir. Fiil de bilinçlilik gerekmez, ama amel de bilinçlilik gerekir, buda insanda vardır… İnsanın dışındaki diğer canlıların eylemleri fiildir fakat amel değildir. Çünkü bilinçlilik hali ve irade yoktur… Salih Amel kavramı; hayırlı, iyi ve sevap olan eylemler ve davranışlar için de kullanılır. Dinimizin helal kıldığını yapmak, emirlere uymak Salih Amel, Dinin haram kıldığını yapmamak, ise Salih Amelden uzaklaşmaktır. Her salih amelden uzaklaştığımız da hesap Günün de ceza alacağımızı düşünmememiz ve ona göre salih amel yapmamızı gerektirir... Kur'ân'da insanların ameli iyi yapıp yapmama bakımından imtihana tâbi tutuldukları, amellerine göre âhirette ödül veya ceza alacakları haber verilmiş, biz imanlılardan ona gör göre davranışlar yapmamız istenmemtedir..
Biz inanan insanlar şunu bilmeliyiz, ahirette amellerle değerlendirileceğiz, bu ne demektir? İyi, doğru, güzel, adil, ahlaklı ameller bize hesap günün de şahitli edecek, ödül almamızı sağlayacak.. Kötü, Çirkin, zulme neden olan davranışlarımızda bize aleyhte şahitlik edecek ve ceza almamıza neden olacaktır… Bunu bilip, buna göre yaşamak her Müslümanın, Müminin görevi ve sorumluluğu olduğunu unutmamalıyız… Bu sorumluluk bilinci bizi tam İmanlı bir mümin yapar yada, bu alanda ki ihmallerimiz bizi hesap gününde mahcup eder… Allah salih Ameller İşleyerek Hesap Gününe Ulaşmayı Tüm Müslümanlara Nasip Etsin… Selam ve Saygılarımla
Sıtdık Fani – 18.11.17 – vatandasfikri.com
Kaynak : https://kurul.diyanet.gov.tr/Dini-Kavramlar-Sozlugu
|