|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
ORUÇ |
ORUÇ
Oruç; İbadet maksadıyla yeme, içme, veya haz veren şeylerden, cinsi münasebetten, dedikodu, haram gibi Allah’ın oruç için yasakladıklarından belli bir süreliğine ( gün ağarmaya başlamadan önce başlayıp, gün batımına kadar ) uzak durmak şeklinde yapılan bir ibadettir. Bu ibadet insanları öz disiplin sahibi yapmanın yanısıra, birçok hikmeti olduğunu insanlar bilmekte, ben de bunları tekrar bir hatırlayalım diyerek, oruçla ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşıyorum.
Orucun bu hikmetlerini şöyle sıralayabilriz, irade güçlendirici olarak oruç, sabırlı olmaya ve paylaşmaya katkısı açısından oruç, kanıksamalara karşı orucun katkısı, vücudun organlarına direnç kazandırması açısından ve Allah’ın emri olması açısından oruç ele almaya çalıştım anladığım ve dilimin döndüğünce.
İrade güçlendirici olarak oruç; İnsanların yapması gerekenler ve yapmaması gerekenler diye davranışları ikiye ayrılır. Yapmamamız gerekenleri de, yapmamız gerekenleri de yapmak için irade, akıl, bilgi ve güç gerektirir. İrade bunların içinde nefse karşı bizi güçlendirir, bizi bilgiye ve akla, iyi ve doğruya yönlendirir. Peygamberimiz önerilerinden birin de oruçluların şöyle davranmasını ister; “oruçlu olduğunuz günlerde çirkin söz söylemeyin ve kimseyle çekişmeyin. Şayet biri size sataşırsa oruçlu olduğunu söylesin” diyerek, kötülüklerden uzak durmamız konusunda irade sergilememizi istemiştir. Akıl ve bilgi olmasına rağmen hata yapanlar iradesizliklerinden dolayı hataya düşmektedirler, oruç iyi bir irade güçlendiricidir. Bu irade güçlendiriciden oruç tutarak yararlanabiliriz.
Sabırlı olmaya katkısı açısından oruç; Hayat birçok alan da sabır gerektirir! Öyle durumlarla karşılaşırız ki, sabır bizi beladan uzak tutar, başka bir durumda ise sabır bizi yoksunluk karşısında güçlü kılar, yoksunluğun sabırla geçmesini bekleriz. Öteki bir durumda ise hastalıklar ve acılar karşısında sabır bizi güçlü kılar, kısacası zor işler karşısında, beladan uzak durma karşısında, hastalık ve savaş gibi elimizde olmayan olaylara karşı sabır en güçlü ilaç ve insanların direnç noktasıdır. Bu ilaca da oruç gibi ibadetle ulaşmak mümkündür. Şöyle bir düşünün, 2011 ramazanında oruçlu olduğumuz zaman 16 saattir, üstelik bu zaman Ağustos ayındadır. Bundan daha iyi bir sabır jimnastiği düşünemiyorum. Bu jimnastiği oruç gibi bir ibadetle yaparak hem Allah’ın emrini yerine getirmiş olur, hem de sabır yeteneğimizi geliştirmiş oluruz….
Paylaşmaya katkısı açısından oruç; Yoksulların yoksunluğunu anlamak için oruç ibadeti aynı zaman da 16 saat aç ve susuz kalarak bize yoksulların nasıl bir sıkıntı çektiğini gösterir. Böylece bizi paylaşmaya sevk eder, etmelidir. Kuranı-Kerim’in emrettiği diğer bir ibadet de zekâttır, bu da varsılların, yoksulların yoksunluklarını paylaşarak ilaç olması için emredilmiştir, bu emri yerine getirerek açlığı ortadan kaldırabilir insanlık. Gelişmiş zengin ülkelerin % 2 yoksul açlıkla mücadele eden ülkelere yardım ettiğini düşünün, zekât da % 2,5 olarak belirlenmiştir. Bu % 2,5 ne sermaye dengesine, nede şirketlerin ve kişilerin ekonomik dengesine hiçbir zarar vermez. Ama açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırır. Dünya daha yaşanılır hale gelir... Bu nedenle orucun ve ramazan ayının feyiz ve bereketinden yararlanalım
Kanıksamalara karşısında orucun katkısı; Orucun diğer bir anlatısı ise, nimetler karşısında kanıksamanın ve alışkanlıkların verdiği kıymet bilmezliği, kıymet bilir hale getirmektir. Her öğün acıkıp, acıkmamıza, susayıp, susamamıza bakmadan yemek veya su içmek şeklinde devam eden hayatımıza oruç; zamanı, acıkmayı bekleyerek ve acıkıp, susayarak nimetlerin kıymetini bize çok iyi bir şekilde anlatır. Oruç tutanlar bunu bizzat bilir ve öğrenir. Böylece çok kolay çöpe atılan gıda maddelerinin gereksiz israfının önüne geçilmesi de sağlanır. Ülkemiz de ekmeğin % 10 yakının çöpe atıldığını söylüyor araştırmacılar. Bu rakam 120 milyon ekmeğin %10’u 12 milyon eder. Nedeni bayat olmasıymış..! Bir önceki gün ki ekmek, bayat sayılıyor, anlaşılır bir şey değildir. Doğal afetlerin yaşandığı şu sıcak gündemde örnek; Pakistan halkının sel sonrasında açlıkla pençeleşmesi, Etiyopyalıların içler acısı durumu, Irak ve Filistin insanının uğradığı açlık, sefalet ve 17 Ağustos depreminin ardından ülkemizde yaşanan acı dramlar hala bize bir ışık olmayacak mı? Bu kıymet bilmezlikten başka bir şey değildir, bunu da ancak eğitim ve irade eğitimi olan oruçla yenebiliriz diye düşünüyorum.
İyi ve güzelin kanıksanması hayattan zevk almamızın ve mutlu olmamızın önündeki en büyük engeldir. Fikri Adil.
Vücudun organlarına direnç kazandırması açısından oruç; Oruç aynı zamanda vücut organlarının rutine alışmasını engelleyerek onlara da yoksunluk karşısında direnme yeteneği kazandırır. Aç kaldığımız da elimiz ayağımız dolaşır, bu muhtemelen aç kalan vücudun halsizliği ile tansiyonumuzun düşmesinden, şekerimizin düşmesinden kaynaklanır. Hayatın bizi nereye yönlendireceği belli değildir. Bir bakarsınız dağ başında askersiniz, güvenlik gerekçesi ile size gıda ulaştırılamamıştır, yolculuk halindesiniz aracınız arızalanmıştır, su ve yemek ihtiyacınız karşısında direnç göstermek zorundasınız… Oruç vücut organlarının bu duruma alışmasını ve dirençli olmamızı sağlar.
Allah'ın emri olması açısından oruç; Bütün bunların yanı sıra bizce en önemlisi, orucun tutulmasının olsun, diğer ibadetlerin yapılmasının olsun temel nedeni, ALLAH’IN emretmiş olmasıdır. Biz biliriz ki; emirler bizim iyiliğimiz, insanlığın huzuru içindir. O nedenle de yerine getirmeye çalışır ve elimizden geldiğince getiririz de...
Ramazanın bütün insanlıkla beraber, ümmeti Muhammet'e Ahlak, adalet, sevgi, barış, huzur getirmesini dilerim.
Sıtdık Fani >>www.vatandasfikri.com <<
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|