ALLAH’TAN UZAKLAŞMAK!!!
(Allah’a Yaklaşmak İçin Neler Yapılabilir?)
Allah’tan uzaklaşmak bizim Dünya’ya batmamıza neden olmaktadır, Allah’a yaklaşmak ise Dünyada insan aklına ve edebine göre Salih amellerle, yaşamaktır, dersek… Bunu asıl daha anlamak için açabiliriz ki?
Allah’a yaklaştıranlar nedir, uzaklaştıranlar nedir, sorar ve cevapları üzerine diye düşünürsek? Yazıya başlamadan biraz düşünelim mi? ....? Ben düşündüm ve ulaştığım sonuçlar şunlar ve bunu sizlerle paylaşıyorum… Allah bizden ne istemektedir, kim için istemektedir? Bize iyi güzel doğru şeyler karşılığında vaat edilen yer Cennet’e ulaşmak için Nereyi cennete çevirmemiz gerekmektedir? Sevgi ve Saygının yeri Allah’a yaklaşmakta nedir? Adalet, ahlak bizi ne kadar yaklaştırabilir? İbadetleri unuttuk, ibadetlerin, Allah’a yaklaşmamızda etkisi nedir? Bu soruları çoğaltabiliriz, sorumluluk bilinci, kadın haklarına ve insan haklarına saygı gibi, daha geniş düşünürsek yaratılan her canın hakkına sayğı gibi… Şimdi işi çok karıştırmadan Allah’a yaklaşmanın Beş yolu nereden geçer?
İlk olarak şunu belirtelim mi, bu yollardan hangisine çıkarsanız çıkın, çıkalım, Kuran rehberliğinde çıkmamız gerektiğini belirtelim mi? Bu yollarda rehber Kuran, bu bilinçle yolculuk yapalım…
1- Adalet ve ahlak üzere yaşamak, adalet ve ahlak dairesinden her uzaklaşış, Allah tan uzaklaşmaktır…
2- Salih Amalle Yaşmak, Allah’a yakın yaşmaktır, aksi ise Allah dan uzaklaşmaktır, şeytana yaklaşmaktır..
3- Adalet ve Ahlak üzere Salih amellerle yaşarken ibadetlerimizi de ihmal etmemektir…
4- İyi, güzel, doğru varken yanlış, çirkin, kötüyü tercih etmeyerek Allah’a yaklaşılabileceğini umut ediyorum… Allah’a yaklaşmayı, onun rızasını kazanmak olarak da düşünebiliriz..
5- Dünyayı, Maddeyi, varlığı Vahiyi akıl yoluyla (Düşünsel, Bilimsel) anlayarak insani bir bilince çevirmek…
Biz dinin de temeli olan, toplumsal yaşamın da temeli olan adalet ve ahlaktan uzaklaşırsak, nasıl Allah’a yaklaşırız? Bence yaklaşamayız? Ya sizce?
Kim Allah’ layıkıyla kulluk yapmak istiyorsa Salih amel işlesin emrini hepimiz biliriz, bu Salih amellerin adaletle ve ahlakla yapılmasının gereğini de hepimiz biliriz… Biliriz ama bildiklerimizi toplumsal hayatın içinde uygulamıyorsak, hem insanlıktan, hem dinden, hem de Allah’tan uzaklaşırız ki… Bu uzaklaşışlar kötülük çukuruna düşmemize neden olur… Bunun karşılığı cehennemdir…
Bütün bunları yaparken, adalet ve ahlak üzere Salih ameller gibi insani sorumluluklarımızı yerine getirirken, yaparken, bunu yapan kimdir, kimlerdir diye mührümüzü vurmak gerekirse, işte bunlar Müslümanlardır, demek içinde ibadetlerimizi, ibadethanelerimizi gösterişe, abartıya kaçmadan yapmalıyız ki…. Allah’a yaklaşalım, dünyayı cennete çevirerek, cennete yaklaşalım, bunun için dünyayı adalet, ahlak, sevgi, saygı, hürmet, merhamet küresine Allah rızası için çevirelim ki, Allah’a yaklaşmayı umut edelim, yaklaşalım… Şıh’a yaklaşmakla, Allah’a yaklaşmayı karıştırmayarak yaşayalım…. Şimdi Allah’a, yaklaşırken bize araç olacak kavramlara kısaca bakarak yazıya son verelim mi?
Adalet: Adalet üzere yaşamak, Hak ve hukuka uygun, kişi ve canlı, çevre hakkını gözeterek, doğruluk, üzere davranarak, herkese, her olguya göre kendine, hakkına uygun düşeni, onun hakkı olanı vermek üzere yaşamaktır… Bu ilkeler üzere kendi hakkı ve hukukunu da koruma cabasıdır…
Ahlak: Belli bir dönemde belli insan topluluklarınca benimsenmiş olan, bireylerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen töresel, geleneksel davranış kurallarının, yasalarının, ilkelerinin davranışlara yansımasıdır… Bir kişi ya da bir insan öbeğince benimsenen davranış, eyleme kurallarına ahlak kuralları diyebiliriz… Etik ise Tüm insanlığı Kapsayacak şekil de insanlık felsefesi oluşturmak için akıl, bilgi, düşünce yoluyla çalışan bir felsefi alanda denilebilir… Ahlak üzerine kavramsal öğretileri öğrenerek insanların özümsemesini ve davranış haline getirilmesi çalışması da diyebiliriz… Nihai olarak Hukuk kurallarına da kaynaklık yapan, bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları, aktöre, sağtöre, doğru davranışlar diyebiliriz…
Son olarak adaletin ve Ahlakın, iyinin, güzelin, doğrunun davranışlara yansıması da diyebileceğimiz merhameti de inceleyerek… Allah’a yaklaşmanın yolları üzerine düşünmeye devam edelim… Sadece düşünmeyelim düşünerek ulaştığımız bilgileri davranışlara dönüştürelim ki, Allah’a yaklaşabilelim…
Merhamet: Bir kimsenin veya bir canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzülme hali, acıma duyguları üzerine onu bu üzülecek durumdan kurtarma cabasına kaynaklık eden, duygu ve düşüncenin hayata yansımasıdır…
Allah, İyi, Güzel, doğru, Adalet, Ahlak ve Merhamet üzere yaşayarak, bizim kendine yaklaşmamızı, onun emirlerine göre yaşayarak rızasını kazanmamızı nasip etsin dileyerek… Sevgi, saygı, Hürmet üzere yaşmak dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani – 2.2.18 – vatandasfikri.com
Kaynak: http://www.tdk.gov.tr
|