DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
“Akıbetimiz Hayrola, Olması İçin Gerek Çalışma”
Akıbetimiz hayrola, demekle ati, hayrolur mu, yok, o zaman ne yapmak lazım ki hayır olsun, hayır projeleri, planları, icatları, patentleri yapmalıyız ki akıbetimiz hayrola yoksa, müminleri bekleyen nimetler der, cennet tasvirleri yaparsak, burada cennetin tarlası olan dünyada, burayı iyi imar eder, kendi irademizle, cabamızla burada cenneti hak edecek kadar, burayı cennete çevirmezsek, atimiz ne dünyada nede ahirette hayrolmaz, vaat edilen nimetlere de ulaşamayız… Hayır, İyilik, karşılık beklenmeden yapılan yardımlar, iyi davranışlar, çalışmalardır….
Vaad edilen nimetlere ulaşmak için cabaya, çalışmaya cehtte ihtiyaç olduğunu hepimiz tecrübe etmişiz, bizden önce yaşayan atalarımızı da tecrübe etmişler… Yani nimet cabaya, çalışmaya bağlıdır… Peygamberimizin zamanın da Uhud savaşı neden kaybedildi, gerekli hazırlıklar yapılmamış okçular tepeyi terk etmiş, karşı taraf iyi organize olmuş v.s demek ki, Peygamberimize tanınmayan ayrıcalık bize hiç tanınmaz… Ati de, nimet bekliyorsak, nimet için çalışmalıyız, cennet bekliyorsak cennettin yoluna yuvarlanmalıyız… Cennetin yolu nereden geçer abi diyorsanız, Cennetten derim…
Bu ne demektir, ahirette cennet umut etmek için bir iki yol var hadi dört yol diyelim, 1001 yol varken yöntem demek istemiş olabilir alimler… Bizim kafamız karışmasın 4 yol bizi cennete götürecektir Allah'ın izniyle…
1- Salih Ameller, ne demektir, salih nedir amel nedir, bizi neden bunlar ilk olarak cennete götürecektir, yada öyle umut eder, inanırız… Salih amel demek, İman eden her Müslümanın Allah'ın rızasına layık olmak için kendisi ve çevresi için yaptığı güzel davranışlar, iyiliklerdir. Kişi, çevre ve toplum için yararlı, faydalı olan iş ve davranışlardır.
2- İman Amel ilişkisini iyi kuranlar cennete gidebilirler anlaşılıyor mesajlardan… Sözlükte “iş, çaba, fiil, çalışma” gibi mânalara gelen amel, insan acısından düşünülünce amaçlı olarak yaptığı iş” diye de tarif edilebilir. Konuya ve duruma göre yorumlanabilen Amel kelimesi giderek “dini emir, tavsiye veya yasaklara konu olan, sonunda kötü ameller yapılırsa ceza, iyi, salih ameller yapılması halin de mükâfat bulunan tutum ve davranış” anlamını kazanmıştır… Bu acıdan bakınca inanca, amaca dayalı ahlak ve adalet üzere doğru, faydalı, insanın huzuruna, mutluluğuna hizmet eden insan davranışları der, iman salih amel bağını kurabiliriz…
3- Bu arada sık sık salih amel diyoruz da, çocuklarımıza isim olarak veriyoruzda, salih ne anlama geliyor onu bilmiyoruz… Sözlükte “bir şeyin iyi, doğru, yararlı ve uygun olması, kişi söz konusu olursa, doğru, dürüst olması kısacası, faydalı, iyi, doğru ve güzel olan, işe yarar, her türlü bozukluk ve yanlışlıktan arınmış; barışa neden olan, uzlaşı, uyumluluk gibi anlamlara gelen bir kavramdır… Bu kavramı kim yaşatacak, kim yaşayacak tabiki bizler…
4- İbadet: Etimoloji sözlüklerin de boyun eğme, alçak gönüllülük, itaat, kulluk, tapma, tapınma, gibi anlamlarına gelen ibâdet dinî bir terim olarak insanın Allah’a saygı, sevgiyi göstermek, O’nun rızasını kazanmak niyetiyle yapılan davranışlardır. Bunlar da Allah’a bağlılığın belirtisi sayılarak, cennete gitmemize yardımcı olacak davranışlardır… Nihai olarak kimin cennete gidecegini Allah bilir…
Şimdi son olarak bu konuyu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak üç ayeti buraya alacagım ve bu ayetlerin bize mesajı ne olabilir diye, hepimiz üzerine düşünelim degil mi?
Birinci ayet Peygamberimize hitabet akıbet, gelecek konusunda mesaj vermektedir, kıyametin ne zaman olacağını sorunlara karşı Peygamberimize hitabet sen bilemezsin, Biz biliriz, başka ayette de onun bilgisi bizdedir der… “Ahzâb / 63 İnsanlar sana kıyametin zamanını soruyorlar. De ki: Onun bilgisi Allah katındadır. Ne bilirsin, belki de zamanı yakındır.” Deme ki gelecek bilgisi Allah katındadır, bir ancak tahmin edebilir, gelecek iyi olsun istiyorsak, iyi ameller (davranış) sergileyebiliriz…
İkincisi ise caba, çalışmanın zayi olmayacagıyla ilgili ayettir ve Allah bu konuda din ayrımı da yapmamaktadır, bize bu ayette, hatta Kuranın verdiği tüm mesajlar üzerine duralım düşünelim… “Bakara / 62 Şüphesiz iman edenler; Yahudilerden, Hristiyanlardan ve Sabiilerden de Allah'a ve ahiret gününe inanıp salih amel işleyenler için Rableri katında mükafatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku yoktur onlar üzüntü çekmeyeceklerdir” Demek ki samimi bir şekilde inanır, salih amel işlerse insanlar arasında din farkıda gözetmeyecekmiş Allah, yani iyi işler için çalışanı ödüllendirecek ahirette, çalışmayanı belki affeder, dahası kötülük yapanı da cezalandıracaktır… Ödülünü nasip etsin Allah…
Şimdi akıbetimiz hayrolması, hesap gününde hesabınızın düzgün olması için iki şey yapmamız gerekiyormuş. Bir iman etmek, iki salih amel işlemek, bunları yaparsak vaat edilen cennete girebilirmişiz. “Şüphesiz iman edip salih amel işleyenler için içlerinde ebedi kalacakları Naîm cennetleri vardır. Allah gerçek bir vaadde bulunmuştur. O azizdir, hikmet sahibidir” Lokman 8-9
Şimdi salih amel nedir üzerine düşünmek ve dünyada gelecegimizin, ahirette hesap günümüzün iyi olması için salih amel, yani iyi işler, kedimiz, toplumumuz, insanlık için iyi işler yaparsak cennete gidecegimiz mesajı verilmiş… Biz dünyayı iyilik yurdu yaptıkca, akibetimiz hayrolur, cennete yakınlaşırız, gireriz…. Allah cennet ehlinden olmayı nasip etsin, Amin… Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani – 20.11.2020 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
4* http://www.dildernegi.org.tr/TR,274/turkce-sozluk-ara-bul.html
|