ÂMİN, NE DEMEK?
Her duadan sonra amin deriz, ne anlama geldiğini de merak etmeyiz ve öğrenmeyiz, bu meraksızlığa dayalı öğrenmemenin sıkıntısını Müslüman toplumlar olarak yaşıyoruz…. Biz ve İran Cumhuriyetin ve Demokrasinin verdiği düşünce ve inanç özgürlüklerine dayalı olarak diğer Müslüman ülke toplumlarından daha iyiyiz, nedeni yöneticilerimizi seçebiliyoruz, bizi şöyle inanacaksınız diye kimse zorlamıyor, irademizle inanç ve düşünceye dayalı tarzlar, yorumlar seçiyoruz… İşte bunun içindir ki, merak ediyoruz, sorguluyoruz, araştırıyoruz, itiraz ediyoruz, tartışıyoruz, ben de geçenlerde merak ettim, amin derken ne demek istiyoruz? İşte amin ne demek istiyormuşuz?
Âmin: Öyle olsun, Allah kabul etsin, Duada söylenenlere katılıyorum anlamlarında, duaların arasında ve sonunda kullanılan, duanın kabulünü temenni etmek niyetiyle sonunda söylenen bitiriş sözcüğüdür.
Amîn, kelimenin kökeni ve anlamı hakkında bugüne kadar çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Üzerinde durulan tezlerin başlıcaları, Mûsevîler ile hıristiyanlar tarafından da amen şeklinde (âmen/âmen telaffuz edilir) ve aynı amaçla kullanılmasına dayanılarak İbrânîce veya Süryânîce’den Arapça’ya girdiği, Arapça emn “inanmak, güvenmek” kökünden türediği ve Allah’ın isimlerinden biri olduğu şeklindedir. Sözcük manası “kabul buyur” “icâbet eyle” olmamakla birlikte, bu anlama gelmek üzere Allah’a hitaben kullanılan bir terim olduğu görüşü ağırlık kazanmıştır… Amin derken ne diyoruz, bilmeliyiz, daha başka şeyler de bilmeliyiz…
Bunun gibi yüzlerce sözü, hatta Kutsal Kitabımız Kuranın anlamını merak etmeden, bilmeden, anlamadan bilmediğimiz bize yabancı bir dilde tekrarlayıp duruyoruz… Kuran Biz Müslümanlara anlamadığımız dilde tekrarlayıp durmak için mi gönderilmiş, yoksa onu okuyarak anlayarak kişisel olarak Allah’la bag kurma kitabımızmıdır? Kişi olarak rehber kitabımızdır, anlamadığımızda bu rehberden yaralanamayacağımızı düşünebiliyormuyuz? Anlamadığımız dualara, anlamadığımız Aminle cevap vermek, gerçekten de üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur, merak edelim, okuyalım, öğrenelim, bilelim, düşünelim, soralım, bu nedir, bu ne demektir, bu kelimenin mesajı bize nedir? Amin ne demektir, Elhamdülillah ne demektir?
Bilmeden öğrenmeden olmaz, hayatımızda barışın, iyi olanın, doğru olanın, huzurun, mutluluğun olmama gerekçesi acaba karşılaştığımız mesajları anlamamamız, olması sakın… O zaman Hayatı, Maddeyi, Kuranı, daha başka kitapları anlamaya bakın, bakalım, AMİN demenin kabul buyur olduğunu öğrenelim, bilelim… Bilmek ve anlamak öğrenmek dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle….
Sıtdık Fani --- 19.1.18 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
2- http://www.tdk.gov.tr
3- Dini Kavramlar sözlüğü DİB
|