KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
Kuran nedir dersek, Kuran’ı anlamadan ne kadar imanlı olabiliriz, yada Kuranı anlamadan Gerçek imanlı olunabilir mi dersek, hep beraber bunun üzerin de biraz düşünelim mi, ne dersiniz?
Ben çok düşünmemiz gerekiyor, hem d çok derim… Evet, biz neye nasıl inanacağımızı Kuran ve Peygamber aracılığıyla öğreniriz, bir rivayete göre Peygamberimiz benim sözümle Allah sözü karışmasın diye kendi sözlerinin yazılmasını engellemiş.. Bu nedenle Peygamberimize ait sözler onun ölümünden çok sonları rivayetler üzerine yazılmış, sözlü Kültürle karışma ihtimali yükselmiştir. Bizim elimiz de en sağlam dinimizin kaynağı Kuran vardır, Bir de Kuran’a ve Hadislere dayalı dini anlama cabası içinde olan İslam alimlerinin bıraktığı yazılı kaynaklar vardır… Herkes hem fikirdir, Kuranla Çelişen her kaynak yok hükmündedir, bu nedenledir ki biz dinimizi iyi yaşamak ve bize ulaşan kaynakların sahilliğini anlayabilmek içinde Kuran’ı iyi anlamamız, iyi bilmemiz gerekir. Bunun için ne yapılmalıdır, Kuran okunmalıdır, okunmalı ama nasıl okunmalıdır derseniz, anlayarak üzerin de durarak ve düşünerek okunmalıdır…
Çünkü Kuran Allah’la biz kullar arasında bir sözleşmedir, sözleşmeyi okuyup anlamazsak nelerden sorumluyuz nereden bileceğiz?
Biz iman ettiğimizi söylerken Allah’a, Peygamberlere, Meleklere, Ahiret gününe, Kadere ve Kitaplara iman ettiğimizi söyleriz…
Kitaplar derken diğer peygamberler gönderilmiş kitapların gönderildiğine inanmak, bizim Peygamberimize gönderilmiş olan Kitap da yazılanlara inanmak ve iman etmek demektir…
Şimdi biz Kuran’ı anlamadan okumaya devam edersek neye iman ettiğimizi nereden bilecegiz? Nereden bilecegiz ki Kuran bize ne diyor, biz Kuran’a iman ederken neye iman etmiş oluyoruz? Yani yazı ve kâğıt olarak Kuran’a iman edilmez onun içinde ki Allah dan geldiğine inandığımız uyarılara, önerilere, ögütlere yasak ve serbestliklere, haram ve helallere, günah ve sevaplara, iman etmiş oluyoruz. Bunları bilemezsek nasıl iman edeceğiz? İman ettik bir imanlı nasıl davranır bunları nereden öğreneceğiz tabiki Kuran dan… Kitaba iman etmek o kitap da yazılanlardan sorumluyuz demektir, o kitap da yazılanlara göre yaşayacağım sözü vermektir, biz anlamaz, bilmezsek nasıl imanlı oluruz ki? İnandım, iman ettim demekle olmaz, neye iman ettiğimizi bilmemiz gerekir…
Kuran Allah’ın bize örgütüdür, orada Allah biz Kullarıyla konuşur, Allah bize ne diyor onu anlamak için Kuranı mutlaka anlayarak okumamız gerekir, anlamadan okumak Allah la dalga geçmektir. Anlamadan okumak okumak mıdır? Anlamadan okumak Kuran dan kopmak demektir, Kuran dan kopmak ne demektir? Kurandan koparak iman edilebilir mi?
Kuran’ı anlayamayız, siz anlamazsınız diyenler var ve sıklıkla bu sözleri duyuyoruz, aynı zaman da Kuran da defalarca, biz siz anlasın diye Kuranı kolaylaştırdık, sadeleştirdik, anlamazmısınız, düşünmezmisiniz diye yüzlerce uyarı var demek ki Kuranı okursak anlarız… Anlamazsınız diyenlere arkadaş, Kuran anlarsınız diyor dememiz gerekir… Biri bize diyor ki Kuran’ı anlayamazsınız, Kuran bize diyor ki beni anlarsınız, o zaman biz kime inanacağız, iman ettiğimiz Kuran’a değil mi?
İmanlı olmak sorumlu olmayı gerektirir, neden sorumlu olmayı iman ettiğimiz şeylerden, iman ettiğimiz şeyler bizden ne bekler, Adalet ve Ahlak üzere yaşamamızı, İyi, Güzel ve Doğru işler yapmamızı, ancak böyle yaşadığımız da imanlı olmanın gereklerini yerine getirebiliriz. Bir şeyin gereklerini yerine getirebilmek için o şeylerin neler olduğunu bilerek davranmak gerekir… Yani iman etmek akıl ve bilgi yoluyla mümkündür, bilmeden akıl etmeden, düşünmeden iman etmiş olurmuyuz, yada ne kadar etmiş oluruz? Nihai olarak bunları Allah bilir…
Yorumlara, yorumculara dayanarak sen anlamazsın ben senin yerine bunu okudum anladım ve yorumladım diyenlerin yorumlarının ne kadar güvenilir olduğunu anlamak için yine Kuran’a baş vurmamız gerekir, hem iman ettiğimiz kuralları öğrenmek için, hem de din adına konuşanların konuştuklarının ne kadar dini olduğunu, olmadığını ayırt edebilmek için de Kuran’ı anlayarak okumak zorundayız… Kuranla teması olmayan iman olur mu, belkide günümüzde İslam toplumlarının yaşadığı sorunların çoğunun kaynağın da iman ettikleri Kitaptan kopmuş olmaları olabilir. Kuran dan koparak ne kadar İman edilebilir ki? İman bilmekle edilir, bunun kaynağı da Kurandır… Salih amel için gereken bilgiler nerededir, Kurandadır, Kuran’ı anlayarak okumadığımız, anlamadığımız için bağımız kopmuşsa, salih amellerle de bağımız kopmuş demektir, salih amaleler yapmadığımız da, ahirette neler başımıza geleceğini yine Kuran biz söyler… Bunun için imanımızı güçlendirmek ve güçlü tutmak için sürekli Kuranla irtibat halin de olmalıyız… Kurandan bağımız kopması demek Allah’ın mesajından bağımızın kopması demektir…
Biz imani meseleler dahil, nasıl salih ameller yapabiliriz dahil hep Kuran dan öğreniriz, Allah’ın öğütlerini, emirlerini yasaklarını öğrenmek için de en güzel, en doğru kaynak Kurandır, bu nedenle Okuyalım, anlayalım, hayatımız da gücümüzün yettiği kadar uygulayalım ki, yarın Huzur’u mahşerde yüzümüz kara çıkmasın…
Allah’ım Kuranda ki emirlerini ve yasaklarını, öğütlerini ve önerilerini, iyileri, doğruları, güzellikleri okuyan, anlayan yaşayan kullarından olmayı nasip et… Selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani --- Aralık 15 – www.vatandasfirki.com
|