KUTSALLAR HİYARARŞİSİ
Ne kutsal, ne kutsal olmalıdır, neyi kutsal biliyoruz, bu bizim ve sosyal ve dogal hayatın nasıl yaşanacağını etkiliyor….
Örneğin, Mekke mi kutsal, İnsan canımı kutsal, bu örnek size çok uc bir örnek gelebilir, bundan bazı arkadaşlarım rahatsız da olabilir, olmasınlar bende Mekkeyi önemserim, gidip ziyaret etmek isterim, Allah isteyenlere nasip etsin dilerim..
Mekke kutsal mı evet, İnsan canı kutsal mı evet belki Mekkeden de kutsal, nasıl oluyor derseniz, size Mekkeyi kim yaptı diye sorarım, H.z İbrahim peygamber yaptığı ile ilgili rivayetler var… Sonra sık sık onarılarak günümüze kadar korunmuştur… Bu yapıyı kim yapmış insan, insanı kim yaratmış Allah (Tanrı) o zaman insanın yaptığımı kutsal, Allahın yaptığımı, Allahın yaptığı can, insan, dogal hayat daha kutsal olması gerekmez mi?! Biz Türklerin önceki inanışlarında Doga, güneş, Gök yüzü kutsal sayılırmış bundan mı olsa gerek bilemedim… Bu uc örnekten sonra, biraz ayagı yere basar örneklere dönelim mi?
Paramı, Ekonomik Rant mı kutsal, Yoksa İnsan mı, insanın mutluluğu mu, dogal hayat mı, hemen başa dönelim parayı, rantı kim yaratıyor, insan…. Dogal hayatı ve insanı kim yaratıyor, yaratıcı, o zaman kutsallık yaratıcıdan geldiğine göre kutsallar hiyerarşisin de dünyevi hayatta can, insan en üstte olmalıdır… Bunu dışındaki her davranış bana göre kutsala olan isyandır… Belkide insanlık bunun için huzur ve barış bulamıyor, insan beklide bunun için mutlu olamıyor… Sonra başka bir misale gecelim mi?
Namus mu kutsal, can mı, Zor soru degil mi, zor sorular güzel sorulardır, ben derim ki en kutsal şey yaşam hakkı, yaşam hakkı yok ediliyorsa diger hiçbir hak kalmaz… O zaman can, yani yaşamak kutsaldır diyerek devam edelim…. Şimdi size dinimiz İslam’ın korumaya çalıştığı beş şeyi yazayım, bilenler tekrar yapsın bilmeyenlerde konu üzerine bilgilensin, bilgi üzere düşünsün…
1* Yaşama hakkı, bu sadece insanlar için degil, tüm canlıların, buna bitkilerde dahil yaşama hakkına saygıyı içermektedir… 2* Akıl, insana verilmiş en önemli degerdir, nimettir, bunun korunması demek insanın korunması demektir, akıl olmazsa insan olunur mu? Sonra yaratıcı, yapıcı güç tüm canlılara fıtrat aklı vermiş, bu dogada ki tüm canlıların genlerine kotlanmış olsa gerek.. Bunu kutsal bilip ona göre yaşamak aklın ve insani degerlerin geregidir diyebiliriz… 3* Neslin korunmasıdır, bu sadece üremek, nüfus acısından degil kültürün, sosyal adaleti saylayacak toplumsal hukuk düzeninin de korunması olsa gerek… Neslin korunması ise geçmişin bilgisi, tecrübesi ışığında aklın geregi günümüz koşullarına göre çocuk yapılması ve onları günümüz bilgisine göre yetiştirmek olsa gerek… 4* Dinin korunması, din aslında bize ne öneriyorsa onun korunmasıdır, barış, adalet, ahlak, merhamet, paylaşma, iyilik ve güzellikte yardımlaşma, öneriyorsaki, öneriyor… Bunların korunması dinin korunmasıdır… 5* Malın korunması, ise özel, kişisel malların, eşyaların, insan emeginin korunmasıdır, çalınmasını engellemektir, her hukuk düzeninde çalmak suçtur, emek karşılığı edinmek ise değerli bulunmaktadır… Konumuz neydi en kutsal nedirdi… Son olarak…
Dinin, toplumsal hukuk düzenlerinin birçoğunda durum aşagı yukarı böyle sıralanmıştır, can kutsallar, değerler hiyerarşisinde en üstte olduğunu görüyoruz… Bu öneriler üzerine düşünelim, ne kutsal, ne en kutsal kanaatimiz oluşması ricasıyla.. Selam ve Saygılarımla…
Fikri Adil -- 25.8.2023 – vatandasfikri.com
|