NAMAZIN RUHU
Namaz Farsça bir kelime olup, Arapçadaki Sallat kelimesinin karşılığıdır, sözlükler de Dua, Övgü, Şükür, Hamd, Yakınlaşma, Anlamlarının da verildiği bir ibadet şeklidir…. Namazın içinde Zikir, Tespih, Dua, Kıyam, Rükû, Secde gibi ibadetler de bulunmaktadır… Namaz farz ibadetlerden olup, bazı mezhepler bazı namazları sünnet, vacip, farz diye isimlendirmişlerdir… Günlük beş vakit namazlar farzdır, bu namazları cem etmeyi öneren mezhepler de vardır. Cuma Namazı ise Cemaatle kılınması farz olan bir namazdır… Namazın kişiye farz olabilmesi için, Müslüman olması ve Buluğ cağına erişmesi gerekir gibi ilmihal bilgilerinden bunları hepimiz zaten biliriz… Hatta namaz konusunda hangi ayağımızın nasıl duracağı, ayak aralıklarımız, secdeye kapandığımızda ayağımızın başparmağının nasıl duracağı, elimizin hangi hıza da nasıl duracağı, gözlerimizin nereye bakacağı gibi şekli konusunda abartıya varacak nitelikte ilmihaller de öneriler vardır… Namazın şekli aslında bizim bedenimizi ilgilendirir, yani biz de ruhsal hazırlığın girişidir… Namazın vücudu şekli hareketlerdir, ama bir namazın ruhu vardır, bu ruh nedir derseniz, buyrun birlikte düşünelim, namazın ruhu nedir ki?
Namazın ruhu ne olaki dersek, benim aklıma şunlar gelir, ilk önce Namazda okuduğumuz surelerin anlamlarını bilerek okumak, yada ettiğimiz duaları, anlamlarını bildiklerimizi okumak... Ayrıca abdestle, şekli davranışlarla, okuduğumuz duaların, surelerin anlamlarını bilerek, abdesetle, duayla, şekille birlikte namazın ruhuna girerek ibadet ederek, kabul olması konusunda ki umudumuzu artırabiliriz…
Sonra Allah bize neden namazı farz kılmıştır diye düşünerek… Bazı sonuçlar çıkarmaktır, mesela ben Namazı neden bize farz etmiştir dediğim de, Sürekli kendisinin emirlerini hatırlamamız veya hesap verdiğimiz makamın kendisi olduğunu bize hatırlatmak için olsa gerek… Namaz ahirette hesap verme gününü hatırlamak için bize farz edilmiş olsa gerek… Namaz anlarımız, vakitleri Allah’ın Büyüklüğünü, yüceliğini ve bunun sadece tek yüce, tek büyük olduğunu bize hatırlatma anlarıdır..
Namaz, Allah dışında kimse karşısında eğilmem mesajını vermektir, işte namazın ruhu dediğimizde ilk aklımıza gelenler bunlar sizin aklınıza ne geldi? Biraz düşününce neler gelmiyor ki.. Mesela, namaz Allah’ın verdiği nimetlere teşekkür etmektir, yani şükretmektir… Namazın ruhunun bize yansıyarak Namazımızın sorasında da, ister mesleki olsun, ister ticari, yada kamu işlerinde (kamu işleri daha ahlaki ve adalete dayalı olması gerekir) hakkaniyeti gözeterek ve ahlak adalet üzere Allaha yaşama sözü vermektir… Namaz ruhuyla ibadet etmek, ben sana iman ettim, senin ölçülerine göre Ahlak ve adalet içinde yaşayacağım demektir… Namaz ruhu konusunda Maun süresini okumayı öneririm, çok zaman Namazlar da okuruz ama anlamı üzerinde durmayız, anlamı insanı titretir, buraya anlamını alarak namaz ruhu konusunu üzerinde durmaya devam edelim…
“” Rahmân ve Rahîm Allah'ın adıyla. 1. Dini yalanlayanı gördün mü? 2. İşte o, yetimi itip kakar; 3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez; 4. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, 5. Onlar namazlarını ciddiye almazlar. 6. Onlar gösteriş yapanlardır, 7. Ve hayra da mâni olurlar.” İşte Ereytellezi olarak bildiğimiz Namaz surelerinden olan Maun süresinin bize mesajı bu, anlamı üzerine duralım, anlamadığımız da bilgisine güvendiğimiz kişilerden bu konuda yardım isteyelim…
Namazdaki şekli hareketleri bedene, anlamını da ruha benzetebiliriz, yani bir söz diyoruz anlamıyorsak, anlamını karşımıza anladığımız bir yazı ile koyalım mesela suphanallah diyoruz, ne demek, elhamdülillah diyoruz ne demek bunları yazarak gözümüzün ucuyla dediğimiz an bu yazıya bakabiliriz… Namazın ruhu üzerine düşünelim ve şekli kadar ruhunu da önemseyelim diyerek son olarak…
Namaz ruhuna girebilmek için, bedensel hareketlerin yanı sıra Namazın anlamını, Sure anlamlarını, teşbih çekerken söyldiğimiz sözlerin anlamları üzerine anlayarak, düşünerek, bizde bu düşüncelerin oluşturacağı beden ve ruh birliktelikleriyle, Abdestle girişimimizi yapalım, sonra Namaza niyet edelim Allah’ın huzurunda olduğumuz bilinciyle Namazın ruhunun bizde ki olgunlaşmasıyla hayatın içinde ahlak ve adalet üzere yaşayalım.. Dilerim Namazlarımız, zikirlerimiz, dualarımız, yardım ve paylaşmalarımız, salih amellerimiz Allah katında kabul görür, dilerim ibadetlerimiz iman bağımızı güçlendirir, dilerim Namazlarımız biz de ahlak ve adalet üzere yaşamaya neden olur… Selam ve sevgilerimle…
Sıtdık Fani -- 29.04.2016 07:14 – www.vatandasfikri.com
Kaynaklar :
1- Maun Suresi
2- Dini Kavramlar Sözlüğü - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
3- Tuncer Namlı Hocanın Namaz Üzerine Sohbeti
|