İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ

MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ (Sakife-i Beni Saide (Gölgelik) Vakası)

Önce kim seçecek, Peygamberimizin ölümüyle belirlenmemiş olan bu durumda sahabenin kendi aralarında bir istişare yapması gerekirken, genel olarak bir duyuru yapılmaksızın sadece bazı kişilerin katılımıyla bu seçimin gerçekleşmiş olması, yönetici seçim işlerinin eksiklikle başlamasına neden olmuş denilebilir. Ayrıca biz ilkeleri ve değerleri kutsamak yerine, neredeyse bizim gibi insanlar olan kişileri kutsadığımızdan olsa gerek yaşanılan olumlu ve olumsuz bu olayları sağlıklı değerlendiremiyoruz… Bu nedenle bu olayda isim kullanmayacağım ve sadece kim ne dedi, sonuç nedir, sonucu etkileyen ilkeler ne kadar dinidir? Gibi üzerine düşünmenizi rica edeceğim… Ayrıca her mezhep ve ekol olayı kendi durumuna göre değerlendirdiği için olayların sağlıklı değerlendirilemediğini düşünerek, şu mezhebin yorumu bu, şu şıh bunu dediden çok Kuran, yönetici seçerken neyi önermektedir? Günümüzde yönetici seçerken neye dikkat etmemiz gerekir, demokrasi yönetici seçme işinde işimizi ne kadar kolaylaştırmıştır? Gibi sorularla da bu konu hakkındaki düşünce genişletilebilir…

Hz. Peygamber'den sonra kimin halife olacağı konusundaki tartışmalarla birlikte Peygamber döneminde bir kenara bırakılmış olan kabile taassubu (asabiyet) tekrar ortaya çıkmıştır.  Halife seçiminde önemli bir unsur olan asabiyet, aslında Mekke toplumu tarafından İslamiyet’ten hemen önce yavaş yavaş terkedilmeye, kabile bağları, yerini bireyselliğe bırakmaya başlamıştı. Dolayısıyla hilafet tartışmalarının, Arapların sosyal hayatını belirleyen kabilecilik anlayışı çerçevesinde gerçekleştiği şüphesi bu ilk ve sonraki yönetici seçimlerde etkili olduğu söylenebilir…

  • Halife seçiminde, Dine girmede öncelik sıralaması ve fazilet kazanmış olmak, Resullah'ı ve ashabını himaye etmek ve dinin yayılması için uygun ortam hazırlamış olmak, İslam'ın düşmanlarıyla savaşmış olmak, Hz. Peygamber'in rızasını (memnuniyetini) kazanmış olmak. Gibi ilkelerin olduğu/olması gerektiği söyleyenler..

  •  Muhacirler'in en üstünü olmak (Efdaliyet), Mağaradaki iki kişiden biri olmak (Akrabiyet), Namazda Allah'ın RasOiüne vekalet etmek (Niyabet) Yukarıda zikredilenlerin dışında Ensar ve Muhacirler'in seçilecek halife ile ilgili olarak Sak'ife'de üzerinde durdukları hususları ise şöylece sıralayabiliriz: Ortaya çıkışı veyayılışı sırasında islam'a malıyla ve canıyla hizmet, islam' ı kabul etme sürecindeki kıdem, Riyasetin Cahiliye devrinden beri Kureyş'e ait olması, Hz. Peygamber' e yakınlık, tecrübe ve aynı kabileden olması gibi nedenler ileri sürenler…

  • Genel olarak ortaya çıkarılabilecek ilkeler ise şunlar : Ortaya çıkışı ve yayılışı sırasında İslam'a malıyla ve canıyla hizmet, İslam' ı kabul etme sürecindeki kıdem, Riyasetin Cahiliye devrinden beri Kureyş'e ait olması, Hz. Peygamber' e yakınlık, tecrübe ve aynı kabileden olması gibi nedenlere dayalı olarak seçim yapılmış… O zaman ki toplum bile kıyaslandığında çok dar bir kadro tarafından seçilmiş olması ise sahabenin genelinden seçimin kaçırılmış olduğu anlamı çıkarılabilir…  

 

Konuşmaların devamında "sizden bir emir, bizden bir emir seçilsin" gibi başka alternatiflerin gündeme gelmesini, hoş karşılanmamış ve bunu "dağılmanın ve zayıflık göstermenin başlangıcı" olarak nitelemiştir.

Öte yandan Muhacirler'in en faziletlisi oluşunu, hicret sırasında Hz. Peygamber'in yanında bulunuşunu ve namaz kıldırma konusunda onu görevlendirmesini gerekçe göstererek ona biat edilmesi gerektiğini vurgulamış… Tartışma uzamış, tartışmayı bitirecek bir hareketle "uzat elini sana biat edelim" diyerek meseleye son noktayı koymuştur. Tartışmalar sertleşmiş ve tartışmacılardan biri şöyle demiştir…

"Yerimden kalkacak gücüm olsaydı Medine'nin etrafında ve sokaklarda aslan gibi kükrediğimi görürdün. O zaman sen ve arkadaşların korkarak bir yere sığınmak zorunda kalırdınız," dedikten sonra evine çekilmiş, mücadele etmeye devam edeceğini ve seçilen Halifeye biat etmeyeceğini açıklamıştır.

İki tartışmacı arasında şiddetli tartışmalar yaşanmış, orada bulunanlardan birinin müdahalesi ile hadise büyümeden sonlandırılmıştır. Bu tartışmalar da, herkes kendine bir rivayet bulmakta orada bulunan, bulunmayan bir grubu haklı çıkarmaya çalışmaktadır… Kim haklıdır, kaynaklar farklı şeyler söylemektedir, biz ise günümüzde bu sorunu günümüz yönetim sorunlarıyla kıyaslayarak düşünmek yerine, orada kim haklı kim haksız tartışmalarına girmekteyiz… Bu konuda günümüz bilgileri neyi gerektiriyor, kutsal kitabımız ne diyor?

Kuran ne diyor, günümüzde insan aklı yönetici seçmek için hangi nitelikleri arıyor, kısaca değinelim mi? Ayrıca Müslüman toplumlarda ki dini lider ve siyasi liderin aynı kişide toplanması gücün tek elde toplanarak fitneye neden olduğu üzerine düşünülmelidir.. Aslında Biz Müslümanların siyasal tarihini bir de fitnelerin nedenleri üzerinden okumak gerekmektedir..

Akılla Ulaşılan Sonuçlara Göre Liderin Özellikleri

•       Vizyon sahibi olması - Vizyon, bahsedilen kurumun/firmanın/topluluğun gelecekteki hedefleri hakkında bilgi verir. “Amacımız nedir, nerelere gelmek istiyoruz?” gibi soruları yanıtlar. Misyon ise, bahsedilen kurumun/firmanın/topluluğun kurulma amacı hakkında bilgi verir.

•       Tutkulu ve fedakar olması

•       İnançlı, kararlı ve tutarlı olması

•       Örnek teşkil etmesi

•       Güven; Güven Vermesi, Takipçilerine güvenmesi

•       Motive etmesi Heveslendirmesi, Güdülülemesi

•       Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi

•       İlham vermesi

•       Gelişim odaklı düşünce için de olması

•       Adalet duygusunun olması, adaletle hareket etmesi

•       Mütevazı olması, Kibirden uzak durmasının gereği….

•       İyi bir dinleyici olması, Karşılaştığı sorunlarda tarafları, uzmanları dinlemesi..

•       Açık iletişim kurması, gizem vereceğim diye dedikoduya nedne olacak davranışlardan uzak durarak iletişim kurması…

•       İnsanlara karşı duyarlı olması, insanların yaşadığı sorunlara ve neşelere karşı duyarlı olması, katılması…

•       Durumlara karşı duyarlı olması

•       Yenilikçi olması, Gelişime acık olması

•       Hızlı ve etkin karar vermesi, gerektiği zaman karar verebilme kabilyetinin olması…

•       Esnek olabilmesi, hoş görülü olması

•       Hız (zamanı etkin kullanması)

•       Sinerjik takım kurabilmesi, takımın, toplumun genelini dikkate alarak karar vermesi..

•       Bilgi sahibi olması, yönetim konusunda genel bir bilgi sahibi olması

  • Karimatik olması

Yönetici özellikleriyle lider özellikleri kısmen  benzeşmekte, kısmen ayırlmaktadır…

Eleştirel düşünce yapısına sahip misiniz?

Çalışanlarınızı dinliyor musunuz?

Zamanınızı doğru şekilde yönetebiliyor musunuz?

Yeterli geri bildirim veriyor musunuz?

Hedefleri önceden planlıyor musunuz?

Çalışanların motivasyonuna katkıda bulunuyor musunuz?

İyi bir mentor musunuz?

Son olarak Kuran Yönetiçi İçin Ne Der, bunu Yusuf Suresinde Örneklerde görebiliriz Yusuf nasıl biriydi? (Yusuf-55: (Yusuf) Dedi ki: "Beni (bu) yerin (ülkenin) hazineleri üzerinde (bir yönetici) kıl. Çünkü ben, (bunları iyi) bir koruyucuyum, (yönetim işlerini de) bilenim.") Hazine malına sahip çıkan biriydi…

(Muhammed-22: Demek, 'iş başına gelip yönetimi ele alırsanız' hemen yeryüzünde fesad (bozgunculuk) çıkaracak ve akrabalık bağlarınızı koparıp parçalayacaksınız, öyle mi?) Fitneden uzak duran biri olmalı fesada neden olunmasın…

(Nisa-58: Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir) Emanetini yani yönetimi ehline, liyakat sahibine verin önerilmektedir…  (Şura-38: Rablerine icabet edenler, namazı dosdoğru kılanlar, işleri kendi aralarında şura ile olanlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak edenler,) Kararları Şurayla yani meclis kararıyla alınması önerilmektedir.. (Bakara-177: Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır). İşte bunlar, doğru olanlardır ve müttaki olanlar da bunlardır.) Bu örnekleri çoğaltabiliriz son örnek ise bize ve yöneticilere şunu önermektedir: (Maide-8: Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.) Bu ayet  hem biz inananlar hemde yöneticiler için adeta bir manifesto(bildiri) niteliğindedir…

Kuran insanlara da yöneticilere de  adaleti, ahlakı, doğru ve güzel olanı yapmayı önerir, yapabilenler Kuran rehberliğinde yaşayanlardır, yönetenlerdir, işte tam da bu nedenle yönetim işi kabile kültürünü aşmayı gerektirir… Örneğin sizin kabileden mi olacak bizim kabileden mi olacak tartışmasını bitirecek, seçimdir, iyi, ahlaklı, adaletli olanın seçilmesidir… Kuran başka ayetlerde bunu takva ehli, liyakat sahibi diye de ifade eder… Ayrıca bizim gibi demokratik ve laik ülkeler gibi  siyasal sistemi olmayan Müslümanların, dini önderlikle, siyasi yönetimi ayırmaları gerekir.. Bunu kısmen İran başarmıştır, bu ayrım bir denge, denetim, güçler ayrılığı gibi düşünülebilir… Yazı çok uzadı, daha değineceğimiz onlar bakış acısı, vardı… Allah akıl yoluyla dünyayı, dini, kendimizi, toplumumuzu anlayarak daha iyi yönetilmeyi, yaşamayı hem milletimize hem de ümmetimize nasip etsin, dileğiyle, duasıyla… selam ve Sevgilerimle..

Sıtdık Fani – 29.7.19 – vatandasfikri.com

Kaynaklar

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
VERİMLİ/MÜBAREK YAŞAMAK!!
DİN ETKİSİ!!!
KUTSALLAR HİYERARŞİSİ -1
FESAT/FİTNE'NİN MALİYETİ!!!
HİCRETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
DİNİN, DİNDARLAR ELİYLE YORULMASI!!
DİN VE SİYASET ELİYLE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
İHSAN KAVRAMINI KAVRAMAK
AHLAK ve MÜSLÜMANLAR
GERÇEK DİN NEREDE?
RAMAZANIN İYYASI
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ÖLÜM ve İNSAN
UMUTVARIZ!!
ZABİT, ZAHİT, AHLAK ve ADALET
MİRAÇ KANDİLİ ve YENİ MİRAÇLARIMIZ
LAİKLİK, DİNİ LAİKLİK!!
REGAİP KANDİLİ
Üç Aylar
İSLAM NEDİR? Sadece İbadet mi?
İNSAN NEDİR? (Dini Düşünce İçinde)
DİNDAR TASAVVUF İLİŞKİSİ
DİN NEDİR!!??
KURAN İLE ARAMIZDAKİ ENGELLER!!
DİN NEYİ KORUR!?
DEMOKRASİ ve iSLAM
SİYASET DİN, DİN SİYASET İLİŞKİSİ
DİN ve İŞ HAYATI
TAKLİT - TAHKİK ( Sorgulamak, Araştırmak)
KURAN OKUMAK!
KADERİN, KADERSİZLERİ!
Bunları Din mi, Emrediyor?
SÖZLÜKLER HAFIZAMIZDIR!!
İSLAM ve TEMSİL
KELİMEYİ ŞEHADET KELİMEYİ TEVHİD
TÖVBE (İyiliğe Dönüş İradesi)
Dindarlık // Ateistlik
DİN, SİYASET ve ŞİDDET
CUMA
DİN, NE İLE NASIL ANLAŞILIR?
DİN ve FİTNE
İslam’ın, Beş Şartı
DİNDE DİL SORUNU!!!
RAMAZAN NASIL İHYA EDİLİR?
BERAT KANDİLİ, BERAT GECESİ
ALLAH, KADININ SESİNİ DUYDU
AYETLERLE PEYGAMBER
MÜSLÜMANLARIN YİTİĞİ (Sevgi)
REGAİP KANDİLİ NASIL KUTLANMALIDIR?
AMENTÜ
ŞERİAT/ADALET İSTERİZ!!
GÜNAH, SUÇ ve CEZA
MÜRŞİDİMİZ
DİN DE, DİL ve ANLAM SORUNU!!
TAKLİDİ, TAHKİKİ İMAN!!!
GÖRÜNEN DİNCİ, GÖRÜNMEYEN DİN!
DİNİ DÜŞÜNCE ACISINDAN ATİ (Gelecek)
AHLAK CIKARABİLMEK
İNSAN ve DİN
KAVRAMLARDA VE KURAN DA, PEYGAMBER-LER
BEN ve O, ONLAR ve BİZ!!
Uydurduk, İnandık!
İmanla mı Yaşıyoruz, İmayla Mı?
TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
KURUMLAR DEĞERLER
TAKVA SEVİYESİ
KURBAN KESİMİ
MESAJ VAR!! Okudun mu? Okuduk mu?
İSTİMNA, GÜNAH MI?
KURANDAN SİYASAL SİSTEMLERE, SİYASİ/DİNİ DÜŞÜNME
YANLIŞ DİNİ BİLGİ İMANDAN, EDER!!
Dinimizi Anlamada ki Engeller
Müslümanlarda Din Etkisi
DİNİN ÖNÜNE GEÇMEMESİ GEREKİRKEN GEÇENLER!
CANLI YAYINLA CEMAATLE NAMAZ
MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
DEVLETİN DİNİ, OLUR MU?
MÜSLÜMANLAR ve SAVAŞ!
KANDİLLER AYDINLATSIN
FAİZ
H.Z YUSUF
KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR
DEPREM KOVAN ADAM/ŞEYH
DİNİ GELENEĞİN SINIRLARI
DİNİ YORUMLAR
ÖLÜMCÜL GÜNAH 1
ÖLÜMCÜL GÜNAH 2
İNSAN ve HAYAT
DİNİ YARGILARIMIZ!!!
İLİM/İMAN İLE AMEL!!
DİNİ İLKE, SORUNU!!
DİN ŞURASI, DİN ŞURASININ, ŞURASI!!!
DİN, KÜLTÜR İLİŞKİLERİ, OKUMALARI, ANLAMALARI
DİN, DEVLET İLİŞKİLERİ
GAVS OLMAK, GAVSA TABİ OLMAK (Gavs’lık Nedir?)
KÂFİRLİK // KAFİRLEŞME // KAFİRLİŞTİRME
MÜSLÜMANLAR BİLİMDE NEDEN GERİ KALDIK?
MÜSLÜMANLAR, GEÇMİŞ ve GÜNÜMÜZ SİYASETİ
MİLLET, ÜMMET, VATANDAŞ FARKI
BAK, DİN BİZE NE DİYOR?
RAHMET EHLİMİYİZ, ZULMET EHLİ Mİ?
MÜSLÜMANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ
İFFET, ÜZERİNE MÜLAHAZALAR
TEVAZU
İSLAM NEYİ KORUR?
MAKYEVELİST MÜSLÜMANLAR
BAYRAM BAYRAMOLA
MÜSLÜMANLAR DA HALİFE/YÖNETİÇİ SEÇİMİ
CANLI DİN, ÖLÜ DİN FARKI
MÜMİN, MÜMİNİN AYIBINI GİZLEYEBİLİR Mİ?
MÜLKİYET YIĞILMASI
DİN AFYONMUDUR, DEGİLMİDİR?
FIRKAYI NACİYE KİM?
MUHALİF, MÜSLÜMAN!
KURAN OKUMA NEDENİMİZ
HER ŞEYLE, HERKESLE SORUNLU!!!
DİN ve OLGUNLAŞMA (Tasavvufi Olgunlaşma)
MÜSLÜMANLAR NE KADAR MÜSLÜMAN?!?!?!
DİNİ DÜŞÜNCE
Ramazanın İhyası!
RAMAZAN NE AYI?
AHLAK, ADALET, DİN ve TOPLUM
İman
MUBAH// MÜSTEHAB
DİNİ DÜŞÜNCE
DİN NEDİR?
İMAN, İNANÇ, DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
KUTSAL NEDİR??
FIKIH PROBLEMİMİZ!!!
DİN NASIL YAŞANIR?
DİN NE, DER? Biz Ne Anlarız, Ne Yaparız?
BİLİM + DİN = DİNDAR
ÖLÜM!!
MÜMİN MİYİZ??
İRŞADSIZLIK (Yönsüzlük)
HIRS!! (Meşru/Gayrimeşru Hırs)
MERHAMET
MÜSLÜMANLAR ve ÖZ ELEŞTİRİ
KİTAP’IN HAKLARI
DİNİ DÜŞÜNÜŞ DE DONUŞ!!
DÜNYEVİLEŞMEK!!!
MÜSLÜMANLARIN SORULARI NASIL OLMALI?
CENNETİ KOVMAK!!
DAVET (Cennete Davet)
İKİ MEKAN, İKİ YAŞAM
KİTAPLI YAŞAM
SADAKA, ZEKAT, İNFAK (Paylaşma Farzı!)
Hanginiz MUHAMMED?
SİVİL İLAHİYAT (Sivil Dini Düşünce)
MAŞALLAH - Maşallah Ne Demektir?
Cenaze Defni
İMAN İNSANI
ALLAHTAN UZAKLAŞMAK
HİCRET
Şahit miyiz, Şehit miyiz?
KIBLE (Kıblesizlik)
YERYÜZÜ MESCİDİ
BAYRAMLAR
KADER ANLAYIŞIMIZ - Yaşanılanlar Kaderimiz mi?
HAC KURBANI
Din Adamı/Kadını Nasıl Olunur?
DİN İKTİDAR İLİŞKİSİ
Cennete kim gidecek? Bizim Şıha Soralım mı?
YANILMIŞ, TANRI(ALLAH) VARMIŞ!!
CUMA DA, CUMASIZ KALMAK!!
CENNETİN YOLU
CENNETİNİ KAYBEDEN TOPLUM!!
TÜRKİYE CAMİ RAPORU
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI – 2
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI - 1
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
MÜSLÜMANLARIN HATALARI!!
MÜSLÜMANLARIN DÜŞÜNSEL SORUNLARI!!
ELHAMDÜLİLLAH (Derken Ne Diyoruz?)
FRANSA DAN İNANÇ ALANINA HADSİZ MÜDAHALE
MÜSLÜMANLARIN, İSLAMİ SİCİLLERİ, NEDEN BOZUK?
MUHSİN MÜSLÜMAN KİMDİR?
MÜSLÜMANLARDA AHLAK
MAHREMİYET, MAHRUMİYETE DÖNÜŞMESİN!!
İHSAN (İhsani İnsan)
MÜSLÜMANLAR VE ŞÜRASIZLIK!!!
Zikir Matikten Sevgi, İyilik ve Fikir Matiğe
SIRAT KÖPRÜSÜ (Sırat Köprüsünden Kolay Geçme Yolu)
DÜŞÜNSEL DONMA HALİ!!
Mübarek
DİNİ DÜŞÜNCE
DİNİ DÜŞÜNCEDE İSLAH
GÜNAH ALĞISI
ŞEYTAN TAŞLAMA
HARAM/ GÜNAH - MÜBAH- HELAL/SEVAP
DİNİ İLKE Mİ, UYDURULMUŞLUK MU ?
DİNE KİM DARBE VURUYOR?
ALLAH’A YAKLAŞMANIN YOLU!!
H.Z. MUHAMMEDİYE YOLU
ÂMİN, NE DEMEK?
ŞEYTAN'A UYMAK
MESAJI OKUMAK
DİNİMİZİ ANLAMA ÜZERİNE DÜŞÜNMEK
SECDE
ASIL, İBADET (Anlama İbadeti)
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN
SALİH AMEL
İLAHLIK İDDİALARI
SANATTAN VE KADIN VÜCUDUNDAN KORKANLAR
MANGURT MÜSLÜMANLAR
DİNİ TÜRKÇE OKUMAK
KOLAY MÜSLÜMANLIK
SÜNNET SORUMLULUĞU
HOCAM SİZİ ANLAMAK İSTİYORUM!!
BAYRAM
BARIŞ MI, BAYRAM MI?
VAHYE DAYALI BİLGİ
PUT NEDİR Kİ?
MUHKEM VE MÜTEŞÂBİH
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI
RAMAZAN, BAYRAM
ÖRNEK İMAM
İNANÇ SEVİYEMİZ
KURAN’LA BULUŞMA
MÜSLÜMANLARIN KAPİTALİZMLE İMTAHANI!!
DİN EĞİTİM MÜFREDATI
ÖZÜR!!
ADALET HAK, HUKUK, AHLAK
İFTAR SOFRALARIMIZ
RUHİ ORUC
KUL OLABİLME
TÖVBE
AKLI SELİM
ZULÜMDEN SAKINMA, ADALETİ ÖNERME SORUMLULUĞU
İMAN
MARUF VE MÜNKER
DİN NEDİR?
TEKNE MÜSLÜMANLIĞI, TAKVA MÜSLÜMANLIGI
NAMAZ BİZDE NASIL ETKİ YAPMALI?
ZİKİR
MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN SORUNLARI - 5
BELAMLAR ve BELALARI
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 4
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI -3
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI - 2
MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI
CENNETİN YOLU - CENNETİN TAPUSU
MÜSLÜMANIN KAYIBI
DÜNYA VE DİN KİRLETİCİLERİ
HALİFEYE NE YAPTIK?
ADALET FARZ, ZULÜM HARAM
ŞEFAAT EDİLECEKLER
AYET OKUMAK, AYETLERİ ANLAMAK
İÇTİHAT ÜZERE, İCMAYA İCABET
İSLAMİ ÖRGÜTLER
CEMAATLER DE YOZLAŞMA
MÜSLÜMANLAR DA FİTNE NEDENLERİ
MÜSLÜMANLAR DA MÜSAMAHA
CEMAATLERİN EGİTİMDE YAPTIKLARI HATALAR
UYDURULMUŞ DİNİN YALANLAR
DİN/DİNDARLIK, SOSYAL DEMOKRASİ
EMEK KUTSALSA!
KERBELA
MUHARREM AYI
DİNİN DİLİ
KURBAN İBADETİ
KURBAN BAYRAMI
İSLAM
DİN İSTİSMARI
DİNİ GÖRÜNÜMLÜ ÇATIŞMALAR
BAYRAMLAR BAYRAMOLA
İSLAM DA HAK ve KADIN HAKLARI
RAMAZAN ORUÇ AYI OLDUĞU KADAR KURAN AYIDIR DA
ORUÇ ZAMANI
RAMAZAN/ORUÇ
GÜNAH ANLAYIŞIMIZ ÜZERİNE
DİN, AFYON MUDUR?
İFRAT/TEFRİT
NAMAZIN RUHU
İSLAMIN DAVETİ, KARDEŞLİGEDİR
MÜSLÜMANLAR ve KAMUSAL ALAN
BİRLİĞİMİZE NEDEN OLACAK KAVRAMLAR
ÖLÜM ve ÖTESİ
DİN DENGE İLİŞKİSİ
UYDURMA DİN, GERÇEK DİN
İSLAM TOPLUMLARIN DA KADIN SORUNU
KURAN’LA NASIL BULUŞABİLİRİZ?
Kutsalla, Kültür İlişkisi
ÜMMET BİLİNCİ
SORU ANLAM İLİŞKİSİ
ADAVET/ADALET
AHLAK, ADALET NE YAPMAYI GEREKTİR?
HARAM – HELAL
@@. ANA HAPSOLMAK !! . @@
HAS DİN, HAS KUL
PEYGAMBERİMİZİ, ONUN MESAJINI DÜŞÜNMEK!
İSLAM’IN DEGİL, İSLAM TOPLUMLARININ SORUNU
AHDE VEFA
DİNİN YANSIMASI
KURAN’I ANLAMAK/ANLAMAMAK
İMANLA HAYATIN İÇİN DE AMEL
KURAN DA SARP YOKUŞ
DİN ve İNSAN/İNSANLIK
İSLAM ÜLKELERİN DE HALK KALMAYACAK
HİCRET - MUHARREM AYI
MEZARLIK ZİYARETİ
KURBAN/BAYRAMI
ÜMMET BİLİNCİ
ÜMMET, ÜMMET'E ZULMEDİYOR!!
UTANDIRAN ÜMMET!!
RAMAZAN
EMANETLERİN KUTSALLIĞI!!
HAZİNE MALI
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER - 2
DİNİMİZDE KÜLTÜREL ETKİLER -1
İYİLİKLER GÜNAHLARI YOK EDER
AKIL/DÜŞÜNCE NİMETİ
KURANI ANLAMAK , KURANLA YAŞAMAK
DİN DE KÜLTÜREL ETKİLER
AHİRET BİLİNCİ NEDİR?
ADALET/AHLAK
GUSÜL
ABDEST - 1
GÜNÜN CİHADI / MODERN CİHAT !!!
DUA
İBADET DEN, İMANİ ALANA DİN EGİTİMİ
MÜLK ALLAH’IN SA ….
KUTLU DOGUM ve VEDA HUTBESİ
KAMU/TİCARET AHLAKI
DİNDEN UZAKLAŞMA!!
ABDEST
HAK, KUTSAL TECAVÜZ, HARAMDIR
MÜSLÜMAN AHLAKI
SEVAP/GÜNAH
Mutmain
İSLAM'IN TERÖRLE KİRLETİLMESİ
HAFIZLIK
GERÇEK DİNDARLAR NEREDE?
HİDAYET - ENANİYET
CAMİ TOPLUM İLİŞKİSİ
Şİİ Mİ, SUNNİ Mİ, MÜSLÜMAN, MIYIZ?
ADALET VE DALÂLET
DİNDARLIK ÜZERİNE
ÖRNEKLERE SAHİP ÇIKABİLMEK
HARAM
KERBELA KATLİAMI/ MUHARREM AYI
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI - 1
KERBELA KATLİAMI / MUHARREM AYI -2
HİCRET
AF / AFFETMEK
İSLAM KARDEŞLİĞİ
DEDE, BANA KURAN'I ANLAT
PARAYA ESARET
EMEK//RIZIK GASPCILARI
HAC, BİRLİGE YOLCULUKTUR
GAZZE DE ÇOCUK OLMAK
ZİKİR
RAMAZAN
KİBİR
KUTLU DOĞUM
GÜNAH İŞLEME
CANA SAYGI DUYMAYAN, NEYE DUYABİLİR?
VURMA İNSAN KARDEŞİN
İNANAN KİŞİNİN SINIRLARI
KURAN DA PAYLAŞIM İNSANLARIN RIZKINI KESMEYİN
MEVLİD KANDİLİ
İKİ TÜR İSLAM TEMSİLCİSİ
EZAN
İMTAHANDIR!
HAC İBADETİ
İNSAN KATLETMEK!!
ÜMMET KAN AĞLIYOR
ÜMMET'İ MUHAMMED'İN HALİ!!!
H.Z MUHAMMET'İN ÜMMETİNE DİLEKCEMDİR
DİNDE ZORLAMA YOKTUR
ALLAH'IN SINIRLARI (HUDUDULLAH)
ORUÇ
KELİME-İ TEVHİD
OL, ÖL !!
NAMAZ SÜRELERİ -1
PEYGAMBERLER NEDEN GÖNDERİLDİ?
ALLAH'IN SINIRLARI
İSLAM'IN BİLİMLE İMTİHANI!
LAİKLİK
İSLAMİ FOBİ VE NEDENLERİ
MEVLİT KANDİLİ
TAKVA ELBİSESİ
SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft