RAMAZANDA DİNİ YAŞAM!
Ramazanın İhyası (iyi yaşanması)
Dini yaşam sadelik üzere olmalıdır, bunu ben degil bir çok alim der, dini değerler hassasiyetle yaşanmalıdır, bunu Müslümanlar Maruf kabul etmiştir.. Dini değer nedir?
Bizi iyiliğe yöneltecek, kötülükten uzak tutacak her şey, ne iyi, ne kötüdür derseniz, insanlığı adalete, ahlaka, iyiliğe, barışa, huzura, refaha götürecek her yol iyi, aksi ise kötüdür… Biz Müslümanlar buna “iyiligi emret, kötülükten uzak dur, tut diyerek özetlemişiz..Ayrıca Sıratilmüstağim üzere yaşamak deriz, hatta bazı din adına konuşanlar buna sırat köprüsü demiştir, ben bunu iyilik ve doğruluk, güzellik üzere yaşamak diyorum… Bu kavramı anlamak için Fatiha süresini Türkçe okuyun öneriyorum.. Ki anlaşılsın, kavram Arabça konuşur biz Türkçe konuşursak Kavramı anlayamayız, Kavramları Türkçeleştirmeliyiz.. Oruç nedir, mübarek ay nedir, kutlu, nedir kutsal nedir bunları bilerek dini bilgilere yaklaşmak gerekir… Artık bilgi her yerde, artık bilgi parmağımızın ucunda, o kadar çok bilgi, o kadar çok dini yorum varki, biz bunlardan hangisini bilgimize ve davranışımıza dönüştürecegiz? Şimdi Ramazan ayı geliyor, biz bu ayda oruç tutarız, orucu ne için tutarız, Allahın emri olduğu için, Allah sebepsiz yere emreder mi, bize ne için orucu farz kılmıştır, üzerine düşünmeyecekmiyiz? Bence düşünmeliyiz?
Yoksula yardım etmek Allah’ın emridir. Kur'an-ı Kerim fukaranın her türlü maddi ihtiyaçlarının karşılanması için zengin Müslümanlara zekât, sadaka, fitre, yemin ve oruç kefaretleri gibi yükümlülükler getirmiştir. Bu Ramazanda deprem bölgesinden herhangi bir muhtarı arayarak, yardıma muhtaç isim, aile ibanlarını, hesaplarını isteyerek, yardımlarımızı o bölgede yaşayan depremzedelere yapabiliriz… “Sadakalarınızı açıktan vermeniz güzeldir ama fukaraya gizlice vermeniz sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın bir kısmının bağışlanmasına neden olur…” (Kur’an-ı Kerim 2/271) Kuran ayıda olan Ramazanda Şu önerilerle Ramazanı daha verimli (Mübarek) gerçirebiliriz. “Tövbe edenler, ibadet edenler, hamt edenler, oruç tutanlar, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten men edenler ve hududullahı (Allahın emir ve önerilerine Riayet Edenler) koruyanlar var ya işte o müminleri (cennetle) müjdele.” (Kur'anı Kerim 9/12) Allahım sınırları nedir? Derseniz? Dönerim Sratilmüstagim üzere yürümeye, Bu ne derseniz?
Dünyanın, şeytanın, nefsin,(bencilce istekler, Hırs, Ego) gibi bizi iyilikten, doğruluktan, güzel iş ve davranış yapmaktan uzak tutacak her şey.. Bizi iyilik doğruluk, güzellik, adalet ve ahlak yolunda yürütecek her şey dinidir aksi, din dışıdır denilebilir..
Nefret, kötülük, dedikodu, iftira, din dışı, sevgi, saygı, hoş görü, merhamet din içi, bunu sadece kendi Mümin kardeşimizede degil, tüm insanlığa yayacak şekilde davranamıyorsak o zaman hududullaha dikkat etmiyoruz demektir. BU sefer de başka alanda gösteriş yapmaya başlarız? Bu alan 1400-1500 yıl önce başka bir kültürün giyim kuşamı olabilecegi gibi, ibadetde aşırılıklarda olabilir… Bunda sınır nedir derseniz makul olandır derim… Makul nedir, Dini Olandır…. Devam edecek olursak konumuza…
Oruç ayına giriyoruz, zenginlerin davet edildiği gösterişli oruç açma sofraları görecegiz, en lüks otellerde, orta halli gelirleri olanlar bile yemek konusunda abartacaklar.. Oysa oruç fakirin haliyle hallenmek, irade sergileyerek Allahın emrine uymak, rutin, monoton beslenme düzeninden cıkmak gibi nedenlerini sayabiliriz… Son olarak…
“”Andolsun biz, Kur’an’ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan? Kamer 17”” Demekki hayatı anlamak için abartmayacağız kolaylaştıracağız, sadeleştirecegiz, Kuranı anlamak için dilimizden okuyacağız kolayımıza geleni abartmadan, başkaca dini yorumları(mezhepleri, cemaatleri) bırakın düşmanlaştırmayı, ötekileştirmekten bile uzak durarak dinimizi Devletimizin kanunlarınada riayet ederek yaşayacağız.. Aksi fitnedir, fitne insan öldürmekten de kötüdür, bu yaşama tarzına sadece Ramazan ayında degil hayatın her alanında yaşamaya özen gösterecegiz. Yaşayamadığımız durumda ise pişmanlık duyup tövbe edecegiz… Allah İbadetlerimizi ve Dualarımızı, Tövbelerimizi Kabul Etsin, Ramazanımızın mübarek (verimli) geçmesine yardım etsin. Selam ve Saygılarımla..
Sıtdık Fani – vatandasfikri.com – 17.2.2022
Kaynaklar
1* https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=54&ayet=17
2* https://ayazagaaihl.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/17/758901/dosyalar/2020_12/11171357_MEB_DOGM_Dini_Terimler_SoYzluYgYuY.pdf
3. https://islamansiklopedisi.org.tr/sirat-i-mustakim
|