|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
DİNİ KAYNAKLARIN AŞIRI YORUMLANMASI |
KUTSAL KİTAPLARIN AŞIRI YORUMLANMASI
(Biz Müslümanlar Üzerinden Değerlendirme)
Bir metin var, buna Kuran ve çeşitli isimler veririz, bunların birçoğu yine Kuran kaynaklıdır bunların kimi kaynaklarda 100’e yakın, kimi kaynaklarda ise yüz’ü geçen isimler verildiği görülmüştür… Mushaf, Zikir, Rehber gibi, Dinimizin asıl kaynağı deriz şimdi bu isimlere bakalım mı?
-
El-Aceb: Hayrete düşüren, ilginç hakikat.72/1
-
Ahsenü’l-Hadîs: Sözün en güzeli olan.39/23
-
El-Alî: Yüce olan ve yücelten.43/4
-
El-Âyât: Ayet cümlelerinden oluşan.2/252 Allah’a, doğruya, huzura götüren, ayet adı verilen parçalardan oluşan bir kitap olduğuna dikkat çeken bir isimdir.
-
El-Azîm: Büyük olan.15/87
-
El-Azîz: İzzet kaynağı, çok değerli olan, aziz eden.41/4
-
El-Bahr*: Güzellik ve hikmetleri bitmek tükenmek bilmeyen bir derya/deniz olan.(Tirmizi, Fadâilü’l-Kur’ân 14.)
-
El-Bâliğa: Üstün ve yüce olan.54/5
-
El-Belağ: Kutlu mesaj.14/52 Kur’an’ın insanlara ulaştırılması gereğini vurgulayan bir isimdir.
-
El-Beşîr ve en-Nezîr: Müjdeci ve uyarıcı olan.2/119 Kur’an’ın en belirgin iki özelliğini belirten iki isimdir.
-
El-Beyyine: Belge, delil.6/157
Devam edelim mi, bence etmeyelim, siz daha çok Kuran ismi merak ediyorsanız verdiğim kaynak bağlantısına gidiniz okuyunuz… Asıl bizim merak etmemiz gereken konu Kuran’nın günümüz için mesajı nedir, ne olmalıdır, üzerine düşünmeliyiz diye öneririm ve okumaya anlamaya, anladığım üzerine düşünmeye ve yaşamaya çalışırım… Bizde akıl yoluyla Kuranı anlayarak, bunun üzerine düşünce bina etme olmadığından olsa gerek, kişisel ve toplumsal yaşamımız için oluşturacağımız değerler kaynağının en önemlilerinden birini kaybetmiş oluruz… Diğeri ise insanların ortak aklıyla ulaşılan toplam bilgiler… Bu değerler nimetlerine kısaca baktığımız da Akıl, Bilebilme kapasitesine dayalı bilgiler, Kuran, daha yüzlerce Kutsal olan ve olmayan kitaplar evrenin içinde ki toplam bilgiler… Bizim hayatı anlamamıza yarımcı olmaktadır, biz bunlardan birini İhmal edersek, anlayamayız, yada birini bunlar kutsal kitaplar da olabilir, bizim kutsal kitabımız Kuran da olabilir, aşırı yorumlarsak onu anlamak yerine ona isim koyma, onu anlamadığımız bir yabancı dille ezbere okuma gibi hataların yanı sıra… Onu aşırı yorumlayarak da aslından uzaklaştırmış oluruz… Bunu bir iki örnekle açmak gerekirse…
Birinci örnek alkol yasagı: Bu yasak abartıldıkça abartılmış, bu yasak neredeyse faiz yasağının bile önüne geçirilmiştir.. Hatta bazı abartmacı alimler sakındırmak, önlem almak adına bir yudum alkol aldın mı iman 40 gün çıkar demişler… İkinci örnek ise: Cünüplükle ilgilidir, Kurana baktığımızda bu ayeti alsak, daha iyi anlaşılır olacak nasıl abartıldığını, aşırı yorumlarla aslından uzaklaştığı… “Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüb iken de yolcu olanlar müstesna gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur, veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince veya cinsî münasebette bulunup, su da bulamazsanız o zaman tertemiz bir toprak ile teyemmüm edin. Niyetle yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. 4-43” Şimdi bu ayeti alıp, şöyle yorumlarsanız… Hey Müslüman cünüp gezme, gezdiği vakit Allah’a senden hesap soracak, cünüpken aldığın nefes, içtiğin su, yediğin yemek senden huzurda davacı olacak, yeter mi bu kadar sakındırma, yetmez, teyemmümle temizlenmek için kullanılması önerilen toprağı da davacı yapalım, bastığın toprak da davacı olacak… İşte tam da burada aşırı yorumlarla Kurana rağmen, ayetlerin yorumlarla, anlam zorlamasıyla, kaymasıyla hayatın kolaylaştırılması gerekirken… Aşırı yorumcu kişiler ise hayatı zorlaştırmaktadır… Aslında Alkol ayeti de bu aşırı yoruma nispeten bir cevap olmaktadır… Bu ayette alkol yasağı belirgin değildir ama başka ayetlerde belirgindir… Aslında İlahiyatçılar kurul oluşturacak alacağız bir elimize Kuranı, diğer elimize Fıkıh kitabını bu tür tüm abartmaları çıkaracağız… Cumhurbaşkanımızın da dikkat çektiği dinde güncelleme demesi de bu olsa gerek.. Yada bu tür fıkıh kitaplarını bilgi kaynağı olmaktan çıkaracağız, diyanetin fıkıh kitaplarına bakarak dinimizin kaynağından çıkarılan bilgilerin bize ne söylediğine bakacağız… Böylece aşırı yorumların bize, nefsimize yaptığı zulümlerden kurtulabiliriz…
Dini inanç alanında, aşırı yorumlayanlar eleştirileri kapatmak için de, kendi yorumlarını kutsal kitabın kendisi söylüyor gibi sunmaları ise… Yorumlayanların neredeyse haddi aşarak Allah adına konuşması gibi bir durum ortaya çıkmaktadır ki.. Bu ise Allah ve akıl Korusun Şirke Kapı açar…. Aşırı yorumların bizi sakındırma adına dinden çıkarması da böylece söz konusu olabilir… Bu konuda daha çok şeyler söylenebilir, bir yazı ortalama 400-500 kelime olmalı, hatta günümüzde daha kısa 250-300 kelime olmalı uyarıları yapılıyor, bizde hiç olmazsa 700’’e yakınken duralım değil mi?
Allah Kuranı Aslına Göre Anlayarak Dinimizi Yaşamayı Nasip Etsin… Diler, Önerir, Selam ve Sevgilerimi Gönderirim…
Sıtdık Fani –24.5.18 --- vatandasfikri.com
Kaynaklar
-
-
http://www.kuranmeali.org/4/nisa_suresi/43.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx
|
|
|
Bu Üyenin Diğer Yazıları |
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|