TEMİZLİK (Manevi, Maddi)
İç, Dış, Manevi, Maddi, Temizlik üzerine düşünelim mi? Herkes temizlikten bahseder buna rağmen bu kirlilik nedir? İç temizlik neyi gerektirir, buna manevi temizlik denir, yani soyut temizlik, bu normal deterjanlarla olmamaktadır nasıl olur bu temizlik? Önce, bilginin kaynağı sonra doğru bilgi, daha sonra doğru düşünce son olarak doğru davranış….Kuran bizi bu konuda şöyle uyarır: “Şunu iyi bilin ki Allah, çok tövbe edenleri ve içi dışı temiz olanları sever.” 2/222 Bu ne demektir, biz Kuranı anlamamak için elimizde geleni yapıyoruz, hatta Türkçe anladığımız dilden okumuyor, bize göre yabancı bir dil olan Arabcadan ezbere okuyoruz, anlamıyoruz, anlamadığımız bilgi bizde nasıl manevi temizlige ve degişiklige neden olsun ki? Biz anlamazsak, bizim yerimize anladıklarını söyleyenler, bize Kuran dan bunlar şarttır diye bize bazı şeyler önerirler, hatta sınırlarını aşarak emrederler, uymadığımızda ise bizi zındık/kafir/münafık ilan ederler… Oysa iman meselelerinde yargıç, hesap gününde yaratıcıdır, bilmezler mi? Her neyse manevi, yani iç temizlikten bahsediyorduk….
İç temizligin birinci şartı nedir derseniz, iyi dururken kötüyü yapmamaktır, bunu Yunanlı filozof Platon şöyle demiştir… iyi demişse, ondanda alacağız başkalarından da, İlim, bilim, doğru, saglam bilgi bizim yitigimiz degil mi? Bu filozof 2500 yıl kadar çnce manevi temizlik için şöyle diyor… “ Ahlaksızlık Nedir, El Cevap İyi Dururken Kötüyü Yapmaktır Diyor” bunun bizim kültürde ki karşılığı ise “iyiligi öner, özendir kötülükten men et, uzaklaştır” degilmidir… O zaman manevi temizlik iyi/doğru olanların bilinmesi, bunların kişisel davranış ve toplumsal kural olarak kişisel ve toplumsal yaşayışa aktarılmasıdır… Biz kişisel alanda serbestken, toplumsal alanda başkaların da devreye girmesiyle, orada siyasal sistem ve devlet devreye girmektedir, bizde devletle ve diger vatandaşlarla anayasal sözleşme geregi birlikte yaşadığımızı unutmamalıyız… Kısacası bazı cemaatlerin önerdiği gibi bu sözleşme direk dinden ilkeler almak zorunda degildir, cünkü herkesin aynı dine, mezhebe, cemaate üye olmadığı için, bunun için yeni bir anlayış olan, aynı vatanın vatandaşı olma bilinciyle birlikte yaşanmaktadır… Kimi çok dikkat eder dini inanca ve düşünceye kimide etmez, bunun için laiklik siyasal sisteme eklenmiş ve din, mezhep kaynaklı çatışmalar yerine barış tesis edilmiştir… Bakın başka konulara girmek zorunda kalıyoruz, konumuz neydi temizlikti…. Bu is kısaca iyi, doğru bil, bunları düşünce ve davranış haline getirdi… Bu ise şöyle olabiliir mi? Ahlak, Adalet Erdem, takva ile mümkün mü, bence mümkün….
Maddi temizlik ise görünen, fiziki kirliliklerin temizlik malzemeleriyle yapılan temizliktir, insanlık kendini bu konuda çok geliştirdi, hatta artık kendi alanını temizleyeyim derken, dogal alanları kirletmeye hatta aşırı kirletmeye başlandığı görülmektedir… Bu kimyasal kirliliğin zararını görmeye başladık, daha da görecegiz gibi… Hepimiz Hem manevi temizlige Ahlak, Adalet, erdem, Takva üzere yaşamaya hemde maddi temizliği abartmadan yaparak, yaşamaya çalışmak dilegiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Sıtdık Fani ** vatandasfikri.com ** 4.9.2020
Kaynak: https://www2.diyanet.gov.tr/DinHizmetleriGenelMudurlugu/HutbelerListesi/I%CC%87slam%20Temizlig%CC%86i%20Emreder.pdf
|