DİN NEDİR? NE DEGİLDİR!!
Din kitabi vahiye dayalı dinler söz konusu olduğunda yaptığımız, yaşadığımız, yaşattığımız iyiliklerden ve yaşadığımız, yaşattığımız kötülüklerden dolayı hesap gününde ödül ve ceza alınacağına inanmaktır. Dine inanıyorsak iyilik yapmak ve kötülük uzak durmaktır din…
Din, insanı, canı, bitki ve hayvanlarda dâhil, dünyayı, evreni Tanrının(Allah’ın) yarattığını düşünerek onların dogasına/fıtratına zarar vermemektir. İnanmak iman etmek, yaratılan, dünyayı paylaştıklarımızla barış içinde yaşamak demektir… Tersi din degil zulümdür…
Din la ilahe illallah, diyebilmektir… Bu Allahtan(Tanrıdan) başka tapacak yoktur, diger her yapılmış onun aşagısındadır… Bu nedenle bizim yaptığımız, maddi şeyler yüzünden dogal hayatı bozmak da dahil, yaratılan hayatın dogasını/fıtratını bozmamaktır din… Tersini yapıyorsak, İmanlı insan bunu yapamaz, yapıyorsak da imani zayıflık içinde olunabilir… Dünya nimetlerinden meşru sınırlar içinde yaşamak demek dini yaşamak demek… Din nedir diye düşünelim, din neden bize ulaştırıldı diye düşünelim, dinin temel ilkleri nedir diye düşünelim ve dini, din simsarlarından kurtaralım bizim aklımıza gönlümüze emanet edelim ve bu Peygamberimizin emanetini iyi öğrenelim, iyi yaşayalım ki barışa adalete neden olsun, din adalet ve barış demek olduğunuda unutmayalım… Tersi dinden çıkmak bile sayılabilir..
Din Nedir, Allah'ın birliğine inanmaktır. Hesap günü yaptıklarımızın hesabının görüleceği düşüncesine, iyilikler karşısında ödül, kötülükler karşısında ceza alınacağına inanmaktır… Hesaba inanmamak dini yok saymak olabilir…
Din nedir Adalettir, "İnsan fiillerinde hür müdür, degil midir, insan iradesine dayalı davranışlarda bulunamazsa sorumluluğu olmaz, başka bir güç veya otorite şunu yap, bunu yapma derse sorumluluk o otoritenin olur. Bu bir işletmede normaldir ama Allah katında işletmenin hükmü yoktur, orada iyi kötü, zulüm, adalet gibi, iyi olana sevap, kötü olana günah denilen ölçüler vardır. Bu ölçülere göre irademize dayalı yaşama sorumluluğu bize aittir, bu nedenle irade özgürlüğü gerekir, özgürlümüze sahip çıkma da dinidir… Biz Allah katında hesap gününde kendi irademizle yaptıklarımızla yargılanacağız, otoritelerin yaptırdığı yanlışa, adaletsizlige tepkisiz kalmışsak bu durumda yargılama ve ceza sebebi olabilir.. Ahlak da bu duruma girer, barış içinde yaşamak, biz dindarız, şu dine inanıyoruz dendimi, ahlak, adalet, barış ve iyi olan üzere yaşama kararı veriyoruz demektir… Öylemi yaşıyor dine inananlar? Yaşamıyorsa dini yaşam üzere degiller denilebilir…
Din nedir demeye devam edersek.. sratilmüstağım üzere yaşamaktır diyebiliriz, bu ne demektir, iyi olan, güzel olan, adil olan, faydalı olan, insanların mutluluğuna refahına katkı sunan, barış ve dostluk üzere dost doğru yaşamak demektir.. Böyle yaşıyorsak dindarız, öbür türlü dinidarız.. devam edelim din nedire?!?!? Bence sizde bu konu üzere beş vakit düşünün, her namazdan sonra Allahın dini gönderme muradı nedir diye, mülazalar edin…
Devam edecek olursak son olarak şunu söyleyebiliriz, düşünebiliriz, inanabiliriz, din nedir?
“”Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker””
"Emr-i bi'l ma'rûf" yani iyiliği emretmek, maruf olan genel olarak iyi bilinenler demektir, bu evrensel doğrular da diyebilecegimiz bir durumdur… "nehy-i anil münker" yani kötülükten sakındırmak, bu da evrensel veya yerel düşünüş bilgi ile kötülüklerin ne olduğunu bilmek ve bundan uzak durmak ve durulması konusunda iradelere saygı duyarak yardımcı olmaktır… Bu temel esasa göre kişi itikadi ve ameli konularda insanları iyiliğe çağırmalı, iyiliği yaymalı, kötülüğe karşı ise sakındırmalı, uyarmalıdır. Kendi de davranışlarıyla bu temel ilkeye uymalıdır.. Ayrıca ekonomik, sosyal maruflar ne, ne olmalıdır üzerinede düşünülmelidir.. Örnegin dünyada 140 ailenin mal ve serveti dünya nüfusunun yarısının mal ve servetine eşitse, ekonomik paylaşımda sorun varsa, bu sorunu hak ahlak ve adalet ölçülerine göre çözmeye çalışmakta marufun önerilmesi demektir.. Çevre kirletiliyor doganın dogal dengesi doganın marufu(Ekolojik olarak dogasına uygun, sosyal olarak genel geçer kural) bozluyorsa, biz bunlara karşı da iyi olanı önerecek kendimizde yapacağız ki inandırıcı olalım… Son olarak..
Marufsuz din, startilmüstağimsiz din, ahlaksız ve adaletsiz din, nimetide, külfetide adalet ölçülerine göre paylaşılmayan din, insanın yorumlarla fıtratını yok sayan din, barış, huzur refah için çalışmayan din, din olmaktan çıkmış dünyevi otoritelerin elinde oyuncak olmuş dini yorumlardır, gerçek din degil denilebilir.. Allah dost doğru adalet ve ahlak üzere, iyi olanı, barış içinde yaşamayı nasip etsin… Selam ve Sevgilerimle..
Sıtdık Fani – vatandasfikri.com 8.12.2023
Kaynaklar
1* https://islamansiklopedisi.org.tr/maruf#:~:text=%C4%B0yili%C4%9Fi%20emredip%20k%C3%B6t%C3%BCl%C3%BCkten%20vazge%C3%A7irmeye%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma,ahl%C3%A2k%C3%AE%20ve%20hukuk%C3%AE%20bir%20tabir.
2* https://sozluk.gov.tr/
|