MİRAÇ, ÇIKIŞ, YÜKSELİŞ
Miraç nedir, ne değildir üzerine düşünelim mi? Miraç peygamberimiz için başka bir şey, bizim için ise başka bir şey, çünkü o seçilmiş kişi!
Peygamberimiz için şu olsa gerek: Miraç, göğe çıkma, bu ruhsaldır, fizikseldir bilemeyiz ama bana göre, yorum yaparak düşünürsem metafizikseldir… Bunun için kısaca metafizik nedir anlamız gerekir..
Metafizik: Gördüğümüzün, dokunduğumuzun, fizikselle anladığımızın ötesi, doğaötesi, yani görünen fiziki maddenin, varlıkların ötesinde olduğunu düşündüğümüz, varsayımsal bir olgular alanı… Bu miraç vakası Recep ayının yirmi yedinci gecesine rastlayan Hz. Muhammet’in göğe çıktığına inanılan bir gecedir… Bunun kaynağı nedir derseniz, Kuran dır derim, kuranın ise şu ayetidir derim… Ayet şu: “Bir gece, kendisine âyetlerimizden/kâinatın işleyiş kanunlarından bir kısmını gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya yürüten Allah, noksan sıfatlardan uzaktır. O, işitendir; görendir. İsrâ-1.” Ayrıca Peygamberimizin tecrübesidir derim, ne hissetmiştir kaynaklara bakmak gerekir…
Biz İnsan olarak Miraca nasıl çıkabiliriz, insan, insani olarak nasıl yükselir, iyilikleriyle, güzellikleriyle doğaya, topluma katkılarıyla, faydalarıyla, neden olduğumuz mutluluklarla, yükseliriz düşüncesiyle… Miracı anlama cabamıza devam edelim mi?
Biz bu miraç vakasını akılla, anlamaya çalışacağız, bunu mantıklı hale getirmeye çalışacağız yoksa sadece ben inanıyorum dünyada benim inandığım gibi inansın dersek, inancımız sadece bizde ve bizim kabilede kalır, evrenselleşemez… Yani sadece bizim kabileye hitap edersek, zaten bizim kabile bizim gibi inanıyor mu, inanıyor… Bizim dinimizin insanlığa hitap eden bir din olduğuna inanıyoruz ve bu dinin mensubuyuz deriz… Öte yandan dinimizin evrensele hitap ettiğini deriz demesine.. Tüm insanlığı kapsayacak şekilde düşünsel alt yapısını hazır edermiyiz, etmeyiz, ya da edemeyiz. Neden?
Biz inanıyoruz, nedeni dinimiz insanlığın sorunlarını çözecek dünyada insan hak ve özgürlüklerine katkı sunacak, ahlak ve adalete dayalı bir yaşam tarzı oluşturacak, toplumsal yaşam içinde öncelikle fizik alemde sağlıklı, mutlu yaşayarak hesap gününe, metafizik aleme, ahirete kendimizi hazırlamamıza, insanların hazırlanmasına yardım ettiğine inanırız.. O zaman bu iyi ve güzele neden olacak dine, neden diğer insanlar inanmıyor ki? İnanmıyorsa ya biz iyi yaşamıyoruz dinimizi, ya da dinimizden günümüz için, günümüz sorunlarını çözen düşünceler çıkaramıyoruz olabilir mi? Bunun için Müslümanlara nasıl yaşıyorlar bakmamız yeterde artar bile…
Dinimizi sadece bizim inancımıza, dini düşüncemize hitap eder halde bırakamayız, tüm insanlığa hitap eder hale getirmeliyiz ki.. Bu ise bilgiyle, akılla, bilime dayalı düşünceyle, mantıklı olarak insanlığa düşünceler sunarak, dini yaşayışlar önererek, örnek olmak zorundayız.. Kim örnek olacak tabiki biz… Dönüp bize baktığımızda ne görüyoruz? Bu ögütü/öneriyi biz önce kendimiz kişisel olarak yaşayarak örnek olmalıyız diğer, insanlara toplumlara.. Olabiliyormuyuz, cevabı size bırakıyorum…
Kandilimiz Mübarek (verimli) olsun dilerim, verimli olması için ne yapabiliriz, üzerine düşünerek geçirelim bu kandili önerimle, selam ve segilerimle…
Sıtdık Fani – Vatandasfikri.com – 20.3.2020
Kaynaklar
|