Sözcük anlamı olarak "anmak, hatırlamak, yad etmek" anlamına gelen zikir, ıstılahta, Allah'ı anmak ve hatırlamak, O'nu unutmamak ve gaflet halinde olmamak, Allah kelimesini ve tekbir, tehlil, tesbih, tahmid cümlelerini tekrarlamak demektir. Buraya kadar klasik açıklamadır, Allah bizden neden kendisinin anılmasını ister, sorusunu sorduğumuzda, zikirde amaca bir adım daha ulaşmış oluruz… Bu amaç nedir diye sorduğumuzda Allah’ın rızasını kazanmaktır, Bu nerede olacaktır dediğimizde yaşadığımız mekan olan dünyada ve yaşadığımız toplumsal çevrede olacaktır… Evet, beni ve bu dünyayı imar ederken Allah’ı zikir ederek, onun emirlerini zikrederek yapılmasının yanı sıra bunun bir adım ilerisi olan iyi amellere geçerek yaşadığımız ortamlara bir kişi, bir Müslüman olarak katkılar sunmak ve yaratılış amaçlarımızdan temel amaç olan dünyayı imar etmeye katkı sunarak da zikredebiliriz… Bence…
Sözle zikir pasif bir zikirdir, ama eylemle, davranışlarla, adaletle, ahlakla, yapılan iyi, güzel doğru işler aktif zikirdir, bana sorarsanız hangisi daha iyidir, Allah bilir, ama düşüncemi açıklamam gerekirse aktif zikir pasif zikirden daha iyidir, yaratılış gayemize daha uygun olduğunu düşünüyor ve aktif zikirin mMüslüman toplumlara daha çok katkı sunacağını görebiliriyorum… Ben yaşadığım toplum için ne yapabilirim düşüncesi bizi aktif zikire götürecektir… Kuran zikir konusun da ne diyor, her zaman olduğu gibi şimdi de ona baş vuralım…
Zikir, Allah'ın yüceliğini dile getirmek ve manevî yetkinliğe ulaşmak amacıyla yapılır. Zikrin çoğulu ezkâr ve zükûrdür. Zikir, aynı kökten gelen kelimelerle birlikte, Kur'ân'da üç yüze yakın yerde geçmektedir. Bu âyetlerde "Allah'ı zikir" emredilmiş (Bakara,
2/152), Allah'ı zikreden müminlerden övgüyle söz edilmiş ve kendileri için mağfiret ve büyük mükâfatlar bulunduğu müjdesi verilmiştir (Ahzâb, 33/35).
Sana indirilen Kitap, mü’minler için bir zikirdir (öğüttür) ve onunla onları uyarman içindir. Artık ondan dolayı, göğsünde artık bir darlık (sıkıntı) olmasın. 7/2
Peygamberimiz ise bu konu da bizi şu şekil de uyarıyor. Zikir, dil, kalp ve beden ile olmak üzere üç çeşittir. Dil ile zikir, Allah'ı güzel isimleri ile anmak, O'na hamdetmek, tesbihte bulunmak, dua etmek ve Kur'ân okumaktır. Beden ile zikir, bütün organların Allah'ın emirlerine uyması ve yasaklarından kaçınması ile olur. Kalp ile zikir ise Allah'ı gönülden çıkarmamaktır.
Evet gönlümüzden çıkarmadığımız Allah inancı ikici, dilimizden düşürmediğimiz Allah zikrinden sonraki adımda işlerimize, ticaretimize, kişisel ilişkilerimize iyi, güzel, doğru ve ahlak adalet olarak Kurandaki öğüt olan zikri yansımadıkça tam anlamıyla zikir edilmiş olmayacağını düşünüyor… Allah, Allah diyerek yanlış yapanların pozisyonuna düşmemek için tam zikir olan kurana göre yaşamaya çalışarak zikirlerimizi daha yüksek bir seviyeye çıkarabiliriz düşüncesi ve umuduyla selam ve sevgilerimle..
Sıtdık Fani – 27.1.17 --- vatandasifkri.com
|