MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI -2
Milliyetci yaşam tarzı ve Kültür
Bir toplumda yaşayanlar öncelikle yaşadığı toplumun faydası için çalışırlar, doğrumu doğru. Şimdi herkesin faydalı olamayacağını yaşlıları, çocukları, sakatları görünce anlayabiliyoruz. Bunların dışında kalan sağlıklı ve güçlü fertler, güçsüz fertlerin de yerine faydalı olması geregi ortaya çıkmıyor mu? Evet…
O zaman bize, iyi, güzel, doğru, ahlaklı, adaletli olarak faydalı şeyleri yaptıran nedir? Bizlerin yaşam tarzlarını oluşturan kültürdür, yani itici motor güç kültürümüzdür. Bize ürettirende tükettirende bizim kültürümüzdür. Ne yazık ki milli kültürümüzden uzaklaştıkça başka kültürlerin etkisi altına giriyor onlar gibi yaşamaya ve onlar gibi tüketmeye başlıyoruz. Tam bu noktada manevi kayıplarla maddi kayıplar birleşip birbirlerini besliyor ve sorunlarımız büyüyor. Hem maddi hem de manevi açıdan güçlenmek için milli kültürden kaynaklı yaşam tarzımızın hayatımıza şuur ve şekil verecektir… Bunun şekil verebilmesi için bu kültürel karışıklıktan, milletimiz kurtulmalıdır.
Kültürel karışıklıktan bizi kim kurtaracak, batılı düşünürlerden ve siyasetçilerden mi bekleyeceğiz bizi kurtarmalarını. Hayır, bizim için iyi şeylerin ne olduğunu kötü şeylerin ne olduğunu milletimizin neler yapması gerektiğini biz ve bizlikten uzaklaşmamış olan aydınlarımızdan bekliyoruz ve bu birikimin olduğunu da hepimiz biliyoruz.
Bizi biz yapacak kültürel değerlerin bizim tarihimizde mevcut olduğunu da biliyoruz. Ama yabancı kültürlere özenti o hale geldi ki toplumumuzda yabancılar gibi yaşayan ve tüketenler kültürlü gibi anlaşılmaya başlandı. Bu ders kitaplarımıza da yansıdı kitaplarda bizden örneklerden çok yabancı aydınların düşüncelerinden alıntılar yaparak daha eğitim aşamasında kültürümüze güveni öldürüyoruz. Tiyatroya bakıyor yabancı oyun, sinemeya bakıyor yabancı sinema, dinlenilen müzikler yabancı müzik… İşte kültürüne güveni kaybetmiş genç nesiller ve kültürünü yaşam tarzı haline getirememiş, kültürünü iyi temsil edememiş bizler, kültür ithal edilemez, yaşam tarzı halin de yaşanır.
Her hareketin bir enerjisi vardır, toplumsal hareketlerin enerjisi ise kültürdür. Fikri Adil
Yabancı aydın ve düşünürlerden tabiki yararlanmamız lazımdır, şuan yaşadığımız yararlanma boyutunu aşmış yabancı kültürlerin işgali, asimilasyon boyutuna varmıştır. Bu yararlanma bizim kültürel kaynaklarımızı, aydınlarımızı ve bize ait olanları gölgede bırakmayacak seviye de olmalıdır. Siyaset bilgisi, Davranış bilgisi, kitaplarımızda, lise ve ortaokul ders kitaplarında örnekler çoğunlukla yabancılardan alınmaktadır. Yabancı yazarlar ve düşünürlerden aldığımız düşüncelerle kendi kültürümüzü desteklemek başka onlar gibi düşünüp onlar gibi yaşayarak, kültürel kargaşaya izin vermek başkadır.
Kültürün milliyetci yaşam tarzına katkısını önemsemeli, kültürsüz ne milliyetcilik nede toplum olunamaz düşüncesiyle bu konuya gelecek yazımız da devam edelim, düşünce dileğiyle selam ve saygılarımla…
M.Akif Gökalp- www.vatandasfikri.com
|