KAÇAK GÜREŞEN SİYASİLER
Kim Kacak Güreşiyor?
Demokratik, siyaset er meydanı gibidir, çıkarsın meydana söyleyeceğin sözü söylersin, millet de seni seçerek şampiyon ilan eder… Bu şampiyon ilan ettiğimiz gerçekte de iyi olan mı? Bunun üzerine vatandaşlar olarak düşünmemiz gerekmez mi? Gerekir ama işin içine kaçak güreşmeler, şikeler, yalanlar, yanlışlar girerse, karşılıklı suçlamalar, iftiralar girerse… İyi olanı değil sesi iyi çıkanı seçersek, iyi olanı seçmemiş oluruz ki… Bu ülkemiz için de, vatandaşımız için de iyi olmayacak demektir… Şike ve kaçak güreşenleri nasıl anlayacağız? Kim bunlar? Bunun için bazı ölçülerimiz olursa onları tanırız, onların söylem tuzağına düşmeyiz…
Bir, medyayı dayandığı ekonomik güçle ele geçirmiştir, seçecek olanlara sadece onun sesi ulaşır…
İki, Partisi iktidardadır, devletin imkanını kazanmak için sonuna kadar kullanır…
Üç, siyaseti ekonomik ve siyasal gerçekler üzerinden yapmaz, kültürel değerler ve milli duygular üzerinden yapar…
Dört, Sürekli birilerini düşman ilan eder, onlar gelirse, şu, olur, bu olur, beka der, saldırıyorlar der…
Beş, Sendikalar, Patron Örgütleri, Sivil Toplum Örgütleri, Medya Yöneticileri, Kamu Yöneticileri baştan birini seçmiştir, bu iyi, daha iyi arasından bir seçim değil, makam, mevki, ekonomik çıkarlara dayalı bir seçimdir…. Gücün Önerdiği Zorunlu Seçimdir, Biz Bağımsız Seçici Olmalıyız…
Altı, seçme işi için gereken seçenler, bizler ön yargılarımıza dayalı seçimler yapıyorsak, ondan adam olmaz, bu şuralı, o şu meshepten, bu şunlarla yan yana, o şu, bu bu, kimi seçeceğiz… Bundan iyisi yok, düşünüşü bizim seçim yapmamızı engelliyor… Bu iyi seçim değil kerhen seçim olur…
Yedi, entelektüeller başka mahalleye taşınmışlardır, Bize bizi aydınlatacak sesleri ulaşmaz Entelektüeller kimdir, maddi çıkar değil, daha iyi yaşam arayışı içinde olan aydın, alim, yazar, çizer, düşünür, din adamlarıdır… Bunların aydınlığında seçim yapmıyorsak, bize ulaşma imkanı olanı, en bağıranı, en güzel slogan atanı seçeriz… Öylemi oluyor ne?
Sekiz, Ne zaman nasıl, hangi şartlarla güreşileceğine, güreşin, oyunun kurallarla yapılacağına hep kazananların belirlediği, bir er meydanı er meydanımızdır, yoksa güce tapanların alkış meydanımıdır?
Dokuz, Seçme işi, iyi olanın seçilmesi değil, bizim adamın topluma onaylatılması halini alırsa, demokrasi, askıya alınmış demektir… Demokrasinin askıya alındığında ise iktidarı kim kullanacak, nasıl kullanacak sorunu çıkar ki…
Toplumsal çatışmanın temel nedenlerinden biridir bu, ikinci neden ise iktidarların adaletten uzaklaşmasıdır… Bunun içindir ki devletin bütün gücü demokrasilerde tek elde toplanmaz, bizde bazı sorunlar olmasına rağmen, aksak da olsa demokrasi işliyor, bunu daha iyi işletmek ise topluma, vatandaşlara düşünüyor… Demokrasi sınırı dışına çıkan, lider, siyasal grup, dini gruplarla devletin kurumları hukuk içinde mücadele etmeli ve demokrasiyi daha iyi işler hale getirmeliyiz… Daha iyiyi seçmek ülkenin, vatandaşın yarınadır, daha demokratik, daha iyi seçimler yapabilmek dileğiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
M. Akif Gökalp – 19.4.18 --- vatandasfikri.com
|