MUHALEFETİN HALİ ve CHP
Muhalefete Destek Demokrasi Görevidir!!!
Demokrasi de muhalefet olmazsa demokrasi olmaz biliyoruz degil mi? Uzun dönem 22-25 yıllık iktidar dönemlerinde devlet hükümet benzeşmesi olacağından, hükümet eden partinin karşısında muhalefetin alternatif olarak iktidar olması daha da zorlaşacaktır… O zaman biz demokratik sistemi, cumhuriyeti ve ilkelerini sevenler olarak muhalefetimizi 20 yıllık iktidarın yeniden seçilmesinin ardından 25 yıllık iktidarda olan partiye karşı desteklememiz gerekir degil mi? Bu soruma bazılarının muhalefette biraz kendini desteklese dediklerini duyar gibiyim… Tartışma zaten buradan başlıyor, önerilerimiz bu minvalde(yolda) olacak..
Muhalefet bloğu millet ittifakının lokomotifi CHP ile başlayalım mı muhalefetin halini değerlendirmeye bir muhalefet sevdalısı olarak onlara bazı önerilerde bulunmaya…
Uzun dönemde iktidar olmayan genel de muhalefette, özelde CHP de hem kendi tabanından, hemde ortalama vatandaşlardan degişim talepleri var… Bu talepler nasıl karşılanacak? Bir bütün yardımcılar degişti, iki bütün danışmanlar degişti, üç bu degişimler tatmin edici odlumu? Yada şu soruyu soralım, degişim üstten mi başlamalı, alttan mı, kim daha çok sorumlu ise oradan başlamalı ve lider daha çok sorumludur cıkarımında bulunursak… O zaman degişim liderden başlamalıdır, konuştuğum on CHP liden onuda degişim istiyor, sadece degişimde istemiyor parti liderine ve genel merkeze hakaret seviyesinde kızıyor… Ayrıca benim bu partimize önerim şu olacaktır, zaten ülkemizde yeterince sağ ve liberal parti var, bu partiler ekonomik eşitsizlikleri o kadar artırdı ki, 5-6 milyon refah seviyesi yüksek, lüks araba kuyrugu, 20 milyon ortanın altında geçinir durumda, 60 milyona yakın yoksul ekmek et yardım kuyrugun da … İşte bu nedenlerle ana muhalefet partimiz işçi partisi gibi partilerle de görüşerek, daha sosyal demokrat bir parti ve daha sosyal demokrat ekonomi gibi sol düşünceleri savunmalı derim… Ben bunları CHP genel merkez yöneticilerine ve yaşam tarzıyla, mütevazi kişiligiyle sevgdiğim liderler arasında olan Kemal KIlıçdaroğlu’na rapor olarak sunmak gibi degerlendirilsin isterim bu yazıyı ve önerileri… Şu notu da ekleyerek bu partimizle degerlendirmeyi bitirelim. Ümit hocayla (Zafer Partisi) yapılan protokolde kazanılması halinde, iki bakanlık ve mit müsteşarlığı verilecekti söylentileri, ittifak destek arayışlarında büyük gruba eklemleneceklere verilen tavizlerin küçük grupların katkısını aşmamalıdır önerisiyle… Gelelim ikinci büyük muhalefet partisi İyi Partiye…
İyi parti, parti içi mücadeleden doğmuş ve başarılı olmuş bir partidir, MHP kongre süreçlerinin tıkanması üzerine orada mücadele verenler tarafından kurulmuş, bazı engellemeleri CHP destegiyle aşmış başarılı bir parti olarak TBMM de grup kurmuş hatta merkez saga alternatif bir demokratik, liberal sag parti olacak havası yakalamış kısmen bu hava devam ediyorda.. Meral hanımda, son genel kurultaydan da anlaşıldığı gibi, parti lideri olarak partilileri tarafından kabul görmüş görünüyor… Seçimlerdeki başarısızlıkları millet ittifakının büyük partisine ve liderine kesildiği için daha az sorumlu gbi degerlendiriliyor.. Oysa masadaki tartışmaları kamuoyuna taşırarak, sert konuşmalarıyla karşı tarafı yıpratarak ne kadar oy kaybettirdi millet ittifakına üzerine durulması gerekir… Seçilemez aday diyerek adaylarını ne kadar aşagıya çekti bunlar üzerinede durularak, ayrıca seçim çalışmalarında bazı iyi partili vekil adaylarının sadece kendilerine çalışması, cumhurbaşkanlığında kime oy verirseniz verin, gibi ifadelerin kullanılmasına tanık olunduğuyla ilgili iddialar var.. Bu nedenlerle yenilginin tek sorumlusunun CHP olamayacağı düşünülmelidir.. Gelelim Millet ittifakının dört yavru partisine..
DEVA beklenen atılımı yapamadı, aşırı batıcı ve liberal profil çizdiğinden, ben Babacan’ın biraz sosyal demokrat, biraz da milli söylemlerle daha gelecegi olan bir siyasetci olarak düşünülmesinin gerektiğini hatırlatarak… Diger partimize geçiyorum..
Gelecek Partisine gelince Deva Partisinde parti lider eşit agırlıktayken GP de sade lider Ahmet Davutoğlu taşıyıcı olmuştur. Bunu genel başkanlık ve başbakanlık yapmış olmasına baglayabiliriz… Bu partimizin de ittifaka beklenen katkısı olmamış, bu küçük partileri iki büyük parti yönetici kadrosu dışında ki tabanları ittifaka katkısı degil… Aldıkları vekillerden dolayı yük olarak degerlendirildiğine tanık olmaktayız.. GP başkanı katkısının üzerinde söylemlerle ittifakta çok başlılık görüntüsüne neden olduğunu söyleyebiliriz… Gelelim Saadet Partisine..
SP gelenegi olan bir parti, milli görüşten taviz vermemeleriyle bilinirler, ben yerli ve milli oluşlarından dolayı onlara sempatiyle baktığım olmuştur. Onlar iktidar partisinin kontrolündeki yayın organları tarafından en çok saldırıya uğrayan parti gerçegini bir kenara not ederek… Bu partimizde örgüt tabanını bilemedim ama taraftar tabanını Yeniden refah partisine kaptırdığını düşünerek.. Bir partimiz kaldı DP onuda sizin degerlendirmenize sunarak..
Muhalfetsiz demokrasi olmaz, her sistemde iktidar vardır sadece demokraside muhalefet vardır, muhalefete sahip cıkmak demokrasiye sahip cıkmaktır.. İktidar partisine oy vermiş olsanız bile muhalefetimize sahip cıkmayı öneriyorum.. Muhalefet liderlerine de degişim mi degişin, yeni söylemler mi, söyleyin, ama ittifak birligini kaybederseniz genel seçimlerde başarısız olduğunuz, yerel seçimlerde daha da başarısız olursunuz, Uyarısıyla.. Birleşin, birleşirken eylem ve söylem birligini topluma yansıtın der.. Demokrasi yolunda muhalefetimize başarılar dilerim.. Selam ve Saygılarımla..
Mehmet Akif GÖKALP **19.7.2023 – vatandasfikri.com
|