İŞSİZLİK VE ÇÖZÜM YOLLARI
İşsizlik sadece ülkemizin sorunu degildir, bütün dünaynın sorunudur, bununda çeşitli nedenleri vardır. Bunlar makineleşmenin ve otomasyonun yanında robotlaşmanında getirdiği sıkıntılardır.
Tarım sektörüne baktığımızda, makileşme nedeniyle işsizliğin arttığını görüyoruz, Sanayi sektörüne baktığımızda otomatik makilerin ve robotların gelişmesine paralel işsizliğin arttığı görülmektedir. Bunlar dünya ile birlikte yaşanılan işsizlik sorunlarıdır. Ülkemize has izsizlik sorunları ise, yabancı işçilerin kacak çalıştırılması, çalışma saatlerinin, normal çalışma sürelerini aşması ve nufus artış hızımızdır.
Bunları kısaca ele alarak ülkemizi yönetenlerin bu soruna dikkatini çekmek istiyorum.
Artan maliyetlerden kurtulma için başvurulan teknik gelişmeler, insanları işsiz bırakmaktadır, tekniğin verdiği destekle artan üretimin ortaya çıkardığı ürünleri işsizlerin tüketememesi durumunda kim tüketecektir. Robotlaşmayla da insanlarımız işsiz kalmaktadır, otomatik makine, robot derken işsizliğin artması kacınılmaz görülmektedir. Ama bu sonuç kacınılmazsa alternatif çözümler devreye girmelidir.
Bu çözümde işsizlik sigortasının yaygınlaştırılmasıdır, hatta işizler için ayrı bir vergilendirme sistemi yapılabilir. Bu vergide sadece işsizlere geçimlerini sağyalayacak bir maaş verilerek onların tolumsal sorunların kaynagı olmaları engellenmiş olacaktır. Gelirleri, 2000 TL yi aşanlara bu vergi konulabilir.
Ülkemize has işsizlik sorunları ise kacak yabancıların, kaçak çalıştırılması demiştik, bu sorun polisiye önlemlerle aşılacak bir sorundur, Ayrıca patronlara kar için her şeyin mübah olmadığı düşüncesi anlatılmalıdır. Olaganüstü durumlarda sana paranın yardımı bir yere kadaqr olur, ama ortak kaderi paylaştığın vatandaşlar, seninle ortak hareket edecektir.
Nufüs artış hızına gelince yöneticilerimiz çocuk yapmayı teşvik etmektedirler, bu çocuklara nasıl iş verecegiz diye düşürlerken buldukları çözüm daha ilginçtir. Şu kamu kuruluşuna şu kadar kişi alırız, bu kamu kuruluşuna bu kadar kişi alırız diyerek sorunu çözdükleri yanılgısına kapılmaktadırlar. İşe aldığımız kişiye iş yerinde iş veremiyorsak işsizliği çözmüş mü oluyoruz? Ütelikte iş sahibi olan kimsenin hayattan beklentisi artmakta ve ürettiği yanılsaması ile daha yüksek bir maaş ve beklenti içine girerek üretmediği halde çok tüketmeye başlamaktadır. Kamuya gereginden fazla kişi almak görüldüğü gibi pek çözüm degildir.
Patronların ısrarla çalışma saatlerini 10 saatin üzerine çıkarma çabalarıda izsizlige neden olmaktadır, vardiye sayısı azalmakta neredeyse bazı işyerlerinde çalışan sayısı kadar kimse işsiz kalmaktadır. Bunun engellenerek fazla çalışanların, ya fazla çalışma üçreti ödenmeli, yada ek vardiyalar konarak yeni işçiler alınmalıdır. Fazla çalışma da bir nokradan sonra işsizliğe neden olacağından ya yasal yaptırımla fazla mesai üçretleri aşırı olarak belirlenmeli, yada denetimle şuanda olan angarya çalışma engellenmelidir. Anagarya çalışmada nedir derseniz, bedava çalışmadır, birçok işyerinde fazla çalışma olmasına rağmen, fazla çalışma üçretinin olmamasıdır.
Bütün bunları düşündüğümüzde kaçak çalışmanın engellenmesi, fazla ve angarya çalışmanın engellenmesi, işsizlik sigortasının yaygınlaştırılması( İsşizlik sigortası asgari üçretin 3/2 kadar olabilir) Ülkemizde kısa vadeli işsizlige çözüm olacaktır. Hepimiz biliriz, işsizliğin belasının ve paylaşımdaki adaletsizliğin toplumsal sorunların kökenini oluşturduğunu, bu nedenle, bu konu üzerinde durularak çözüm üretilmesi gereken bir konudur.
Yöneticilerimizin dikatine bu düşünceleri sunar, işsizliğin çözümüne katkıda bulunabilirsek ülkem toplumu adına sevinirim selam ve sevgilerimle…
|