DİYANET İŞLERİ NEDEN KURULUŞA DUYARSIZ!!??!
Diyanet İşleri Başkanlığımız Neden Milli Bayramlara Duyarsız?
Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olması düşüncesiyle kurulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuş olup, yeni hükümet sistemiyle birlikte 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmış, bir kamu kurumumuzdur…
Anayasanın 136. Maddesinde Kurumla İlgili Şu İlkeleri Belirlenmiştir. "Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir." hükmü yer almaktadır.” Diyanet işleri bu hukuksal temelde görevini yapmaya çalışır, bu kumumuzun başarısı hepimizin dinimizi daha doğru anlamamız demek olacağında başarılı olmasını dileriz… Bu kurumumuzun başarılı olabilmesi için gördüğümüz bazı eksiklikleri gündeme taşımalıyız, bazı davranışları eleştirerek, vatandaşlarımız gözünde daha iyi, daha saygın kurum nasıl oluşur bunun yollarını aramalıyız…
Şimdi 28.10.2022 Cuma namazında Kastamonu Tosya’ya giderken dönüp Cuma Namazını Kıldığım Ankara Pursaklar Merkez Camisin de tanık olduğum, iki olaya deginerek bu kurumumuzun vatandaşların dini duyguları yansıttığı kadar milli duygularınıda zaman zaman yansıtması gerektiğini belirtmek isterim.. Birinci tanıklığım Namaz öncesi vaaz veren hocaefendi, yıkılmış olan devletimize ve o dönem yöneticilerine, siyasal sistemine övgüler dizdi… Ben bazı vatandaşların yaptığı gibi tarihimizin şu dönemi kutsal, bu dönemi makbul, şu dönemi reklam arası diyenlerden degilim iyiki de degilim… Osmanlının övgüyle anılması beni rahatsız etmez, ben atalarımla övünen biriyim, öncelikle bunu anlatmak istiyorum… Osmanlı devlet sistemi siyasal bir devlet sistemidir, siyaset biliminde karşılığı monarşidir… Monark, yani kral, padişah tek başına yöneticidir, hatta vatan toprakları onun toprağı sayılır… Devlet hazinesi neredeyse onun malı sayılır, orada yaşayan halk da onun tebasıdır… Devletide, yönetimide, iktidarıda miras olarak tebasına sormadan ogullarına bırakabilir… Bu nasıl övülecek bir siyasal sistemdir anlamış degilim.. Sanırım şöyle bir hataya düşülüyor, Osmanlı Şeriat sayılıyor, şeriat sayıldığı içinde dini duygularıyla hareket edenler Osmanlıyı övüyor, Cumhuriyet dinden uzak görülüyor yeriliyor.. Bu hoca efendi, cumhuriyeti yermedi, 28 ekimde konuştu 29 ekimde milli bayram olan Cumhuriyetin kuruluş bayramı var bahsetmedi… Sonra hutbeyi bekledim, hutbe çok güzeldi aile kurumundaki erezyonlardan bahsediyordu.. Ama Gelecek hafta bu konudan bahsedebilirdi, yarın cumhuriyetin ilan edildiği gündü, bu kutlamaya kayıtsız kalınmaması gerekiyordu.. Acaba ne için kayıtsız kalınmıştı, siyasetten uzak durmak maksadıyla mı, O zaman yıkılmış devletimiz olan Osmanlı siyasal sistemine neden övgü yapılıyorduda, yeni kurulmuş devletimizin siyasal sistemi Cumhuriyet kutlamasına katkı neden sunulamıyordu?!?! Üstelik taa Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında, Cumhuriyetin ilanından 5-6 ay sonra 3 Mart 1924 tarihinde kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir kurumu olan Diyanet işleri başkanlığı nasıl bu kadar Cumhuriyetin kuruluşuna ilgisiz kalabilirdi?!?
Kalınmaması gerekmezmiydi, bunlar üzerine hem vatandaşları, hem bu kumumuzu yönetenleri, hem siyasal olarak şuanda devleti yönetenleri düşünmeye davet ediyorum.. Düşünelim, eleştirelim, daha iyisini bulalım ve yaşayalım ricasıyla, selam ve sevgilerimle…
Mehmet Akif Gökalp – 30.10.2022 -- vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* https://tr.wikipedia.org/wiki/Diyanet_%C4%B0%C5%9Fleri_Ba%C5%9Fkanl%
C4%B1%C4%9F%C4%B1
2* https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/tc_anayasasi.maddeler?p3=
136#:~:text=136.,Madde&text=Genel%20idare%20i%C3%A7inde%20yer %20alan,kanununda%20g%C3%B6sterilen%20g%C3%B6revleri%20yerine%20getirir.
|