AŞIK VEYSEL SÖZLÜ KÜLTÜRÜN TEMSİLCİSİ
Her aşık gibi Aşık Veysel de bir geleneğe yani bizim sözlü kültürümüze, aşıklık geleneğine dayanır, dayanmasına ama Aşık Veysel’i Aşık Veysel yapan başka bir şey vardır… Bu nedir dersek, onun kendisinden ürettiği şiirlerdir. Her hangi birini ele alın, alalım, üzerinde dura, dura okuyalım, ne demiş anlamaya çalışalım. Bunu isterseniz hep beraber bir şiiri üzerinden yapalım mı?
Beni Hor Görme Gardaşım
Beni Hor Görme Kardeşim
Sen Altınsın Ben Tunç Muyum
Aynı Vardan Var Olmuşuz ( Hepimiz Aynı Varlıktan, Topraktan, Aynı Elle Var Edilmişiz, Bu Kadar Ayrılıga Enaniyete Gerek Yoktur, Bu Derin Bir Gönül Gözüyle Görme İşidir.)
Sen Gümüşsün Ben Saç Mıyım
Ne Var İse Sende Bende
Aynı Varlık Her Bedende
Yarın Mezara Girende
(Sen Toksun Da Ben Aç Mıyım (Aynı Varlık Beden Hammaddemiz, Aynı El Yaratma Ustamız, Aynı Yere Dönecegiz, Bu Ayrılık Gayrılık Nicedir? ) Veysele bu dizeleri hangi ortam yazmdırmıştır?
Kimi Molla Kimi Derviş
Allah Bize Neler Vermiş
Kimi Arı Çiçek Dermiş
(Sen Balsın Da Ben Cec Mıyım (Hangi Meslege, Hangi Meshebe, Hangi İle Mensup Olursak Olalım Allah Bize Aynı Şeyleri Vermiş, Sen Bal Degilsin Ben Cec (Bugday Yıgını) İnsanız Yaratılıştan Eşitiz, Döndürülüşten eşitiz. Bunu Bil Kibir Çukuruna Düşme )
Topraktandır Cümle Beden
Nefsini Öldür Ölmeden
Böyle Emretmiş Yaradan
Sen Kalemsin Ben Uç Muyum ( Yine Aynı Maddeden Yaratıldığımızı Anlatıyor, Nefisin Ölmeden, Öldürülmesi gereken Bir şey olduğunu ifade ediyor, Bu Derin Bir Tasavvufi Bilgi Gerektiren Bir Haldir, Tasavvufi Bir Deyimle Devam Ediyor, Bunu Yaratanın emrettiğini Söylüyor)
Tabiata Veysel Aşık
Topraktan Olduk Kardaşık
Aynı Yolcuyuz Yoldaşık
Sen Yolcusun Ben Bacmıyım ( Dogaya Aşık Olduğunu, Onun Bir Parcası Olduğumuzu, Böylece Yine eşit Olduğumuzu, Aynı Aşamalardan geçerek İlerlediğimizi, Yaşadığımızı, Dogal Olmayan Bir Şekilde Eşitsizliklerin Ortaya Çıktığını, Ayrılığın, Gayrılığın Gereksizligini Bize Aşagı Yukarı Her Şiirinde Türküsünde Şu Mesajları veriyor: Saygı, Sevgi, Birlik, Barış Kardeşlik, İnsan, Doga, Tanrı Aşkının Mesajlarını, Yüklediği Her Şiirinde, Öneriyor, Uyarıyor.)
Sivas/Şarkışla-Aşık Veysel Şatıroğlu-TRT
Biz kültürümüzün mesajını bu uyarı ve önerilerle alacağız, Veysel Gibi Büyük çınarlar bize bu mesajları bırakmışlar, onlar kültürel sorumluluklarını yerine getirmiş, biz kültürel sorumluluklarımızı yerine getiriyormuyuz? Veysel 60-70’li yıllarda ne kadar yaygındı, şimdi bu kadar iletişim imkanına rağmen ne kadar yaygın? Örnegin ben Veysel’in yaşaması için ne yapıyorum? Düşündüm sadece çocuklarımın eğitimine katkısı olsun diye onlara şiirlerini okudum, bazen de türkülerini dinlettim… Sonra ara verdim, bugün ölüm yıldönümü olduğunu hatırladım ve onun üzerine onun dilinden onu anlatmaya çalıştım. Büyükleri biz küçükler zor anlatırız, çünkü onların yaşadığı hiçbir şeyi yaşamıyoruz, zaman farklı, mekan farklı, imkan farklı dolayısıyla biz farklıyız, ama biz kalabilmek için Aşık Veysel gibi sözlü kültürümüzün son temsilcilerini, günümüzde ki takipçilerini dinlemeliyiz ki, onlar yapıtlarıyla yaşasın, bizde Millet olarak biz kalabilelim. Bunun için Kültür Bakanlığımız Yetkililerine, Biz Türk Milletinin fertlerine çok iş düşmektedir.
Yazarlar, sanatçılar, nasıl yaşar kültürümüzün bir parçası olarak, onları yaşatmak bizlerin görevidir, onları dinlersek, okursak yaşatmış oluruz, Aşık Veysel’i ve onun gibi sözlü kültürümüzün temsilcilerini yaşatmalıyız ki Onlar da, kültürümüz de yaşasın… Aşık Veysel’i saygıyla, rahmetle anıyoruz…
M. Akif Gökalp – 21.3.17 – vatandasfikri.com
Kaynak : http://www.turkuler.com/sozler/turku_beni_hor_gorme_gardasim.html
|