SİVİL SAVUNMA
(Sivil savunma nedir?)
Sivil savunma nedir dersek, ilk aklıma gelen olaganüstü durumlarda sivillerin organizesinin planlanmasıdır diyebilirim. Ülkemizde Adapazarı depremi sonrasında böyle bir eksiklik tespit edilmiş, bununla ilgili planlamalar yapılmaya çalışılmıştır. Ne kadr başarılı olunmuştur, işte orası tatışılır, tartışalım ozaman…
Yapılmaya çalışılmıştır derken, istisnalar olabilir ama şu deyim “istisnanalar kaideyi bozmaz der” doğru der. Yüz kurumu ele alalım, Belediye, Valilik Fark etmez %? Yüz kurumdan kaçının ekipleri göstermelik, kaçının ise gerçek anlamda sivil savunma ölçülerine uyan ekipler oluşturulmuştur?
Ben bilirim, adam kurumun çaycısıdır, odacısıdır sivil savunma kıyafeti giydirilmiştir, olmuştur kurtarma ekibi, bunun adına svil savunma degil sivil, savuşturma diyebiliriz. Ya ülkede adam mı yok, nasıl topcu ithal ediyorsak, sivil savunmacıda ithal edelim. Yok, daha parlak bir fikir geldi, nasılsa adam bol, adam degilde düşünce ithal edelim, kim nasıl yapıyor, hangi kurumlar bu alanda öncüler, küçük bir araştırma yapalım sivil savunmanın öneminide böylece kavramış oluruz.
Sivil savunma, savaş gibi, açlık ve kıtlık gibi, toplumsal kargaşaların yaşandığı, deprem ve sel felaketi gibi afet anların da, kısacası olağanüstü durumlar da sivillerin organize olabilmesidir demiştik.
Ne kadar organizeyiz, ben bilmiyorum bu konuyla ilgili hiçbir yetkili bize daha ulaşarak, Allah korusun olaganüstü bir durum yaşanırsa, şehrimizin veya mahallenizin şöyle bir yapıyla hareket etmesi gerekiryor. Bağlantı telefonları şu, telefonlar çalışmadığı durumlarda şu telsizler bu frekans da kullanılacaktır. Toplanma yeri bu, oradaki sorumlu şu kurumun başındaki kişi bu, yapılacak işler bunlar, bunlar gibi bir plandan mahalle sakinlerinin haberi yok, acaba yerel yöneticilerin varmı?
Sanırım onlarında yok veya var çaktırmıyorlar, devlet sırrı olabilir, başka bu bilğiyi paylaşmamalarındaki amaçları bana ihtiyaç duysunlar mantığıda olabilir ve bu biroksasiye yakışan bir tavırdır.
Her neyse bu alanda ciddi eksiklikler vardır, bunların giderilmesi için sivil toplum örgütlerinden, (Hemşeri derneklerinden, hemşire derneklerinden, Tabibler birliğinden, partilerden, emekli cemiyetlerinden, Camii ve Cem evi derneklerinden ve Muhtarlıklardan da) yardım alınarak sivillerin ağırlıklı olduğu, kamu görevlilerinin ve sivillerin birlikte hareket edecekleri sivil savunma unsurları oluşturulmalıdır.
Hem insan kaynağı, hem araç gereç, hemde bu insanların nasıl haberleşecegi, nerelerin toplanma merkezleri ve malzeme depoları olacağı belirlenerek bu sayılan sivil yapılarla yılda en az iki defa yanyana gelerek nispeten bir tabikat yapılarak sivil savunma bilinci canlı tutulmalıdır.
Bu sivil savunma işi en ihtiyacımız olduğu an ortaya çıkacak bir ihtiyaçtır ki bu eksiklik ancak hazırlıklı olunarak aşılabilir. Bütün kurumlarımızdan bu konuya hassasiyetle yaklaşmalarını rica ediyorum. Selam ve sevilerimle…
|