YÖRE, YÖRESEL ÜRÜN
(Yöresel Ürün, Pazar, Dayanışması)
Yöre, bir coğrafyanın belli bir alanını oluşturan bölüm, buna mahalle, Köy, Şehir, İlçe, İl, Bölge, Ülke, diyebiliriz… Dünya ile kıyaslandığında yöre, yerel Ülkedir, Ülke üzerinden değerlendirildiğin de, bölgedir, Bölge üzerinde değerlendirildiğin de, İl’dir, İl ile kıyaslandığında İlçe, ilçe ile kıyaslandığında Mahalle, Mahalle ile kıyaslandığında köy, Köy ile kıyaslandığında mezra yöredir… Bizim konumuz yöreyi coğrafi olarak bulmak değil, ekonomik ve üretim ilişkileri üzerinden değerlendirmektir.. Ama sınırı çizmez isek değerlendirmeyi de zor yaparız…
Yöremizi, üretim acısından değerlendirelim ve yöresel üretimin artırılması için ne yapılabilir üzerine düşünelim… Yöresel üretim neden artırılmalıdır?
Yörenin üretim yeteneğinin güçlenmesi öncelikle yöre halkının güçlenmesi demektir, yörenin ekonomik hayatın da hareketlilik demektir… Unuttuğumuz bir kavram ama kendi kendine yetme, kendi göbeğini kendi kesme, kendini besleme gibi, tüketim kaosu(kargaşası) içinde unuttuk bunları… Bunları unutursak ne olur? Ne olacak başkası üretir biz kullanırız, şimdi öylemi oluyor ne? Biz onların ürettiklerini kullandıkça onların bizim ürerimizde nüfusu, etkisi artar… Artıyor mu ne? Bunları geçtik, üretmeyen toplum olduk, benim yöreye bakışım yöresel ürünlerin üretiminin ve tüketiminin tercih edilmesidir. Evet, hem üretim ayağının güçlü, hemde tüketim ayağının güçlü olması gerek, yani üretilen yöresel ürünler yörenin pazarında pazarlanabilmelidir… Büyük üreticilerin üretim imkanı da, dağıtım imkanı da yöresel değil, ülkesel, hatta ülkesel değil küreseldir… Bunlarla başa çıkılması zor, işte tamda bu nedenle yöremiz üreticilerini korumamız lazım, bunu hem valilikler, hemde belediyeler eliyle yöresel ürünlerin yöre halkına ulaşması için pazarlarda yöre ürünleri bölümleri oluşturulmalı ve bu pazarlar aracılığıyla yöre ürünleriyle, yöre halkı yani hemşeriler buluşmalıdır… Yöresel ürünleri tercih edilmesinde onlarca neden sayabiliriz, lezzeti bizim damak zevkimize uygundur, bu ürünlerin üretimin de bizim çevremizde ki insanlar çalışır, yörenin parası, yörenin pazarında, yöre halkının cebin de kalır. Bunlar önemli şeylerdir, nakliye maliyeti de yoktur bunlar kadar önemli başka bir şey daha vardır ki….
Bence en önemli neden bir kaos anında yörelerin arasındaki ulaşım ağı bozulacağından, yörenin kendini beslemesi son derece önemlidir… Çatışmadan kaynaklı güvenlik sorunu nedeniyle, başka yörelerden beslenmemiz için gıda nakledemeyeceğimize göre… Bu sorunu şu anda çatışma sorunu yaşayan ülkeler de görüyoruz, onlar yörelerinde üretilenlerle yetiniyorlar… Allah korusun bizim başıma gelmesin, olaki gelme halinde de yöresel üretim gücümüz kendi kendimizi besler seviyede olmalıdır… Yöremiz(Kastamonu- Tosya) tarımsal acıdan kendini besleyecek seviyededir.. Yeter ki üretim yerel yönetimlerce teşvik edilsin, yeter ki biz yöre halkı olarak yöre ürünleri varken başka ürünler tercih etmeyelim, yörede üretilenleri tercih ederek yöre üreticilerimize destek olalım, dilek ve düşünceleriyle…. Selam ve Sevgilerimle…
M.Akif Gökalp – 5.9.17 – vatandasfikri.com
|