SİYASAL MÜLAHAZALAR
Mülahaza nedir derseniz, ben deyim düşünmek, siz deyin düşünsel yargı, neden, sonuç üzerine derin düşünmek deyin…
Oturun kahveye dinleyin, toplumun siyasal mülahazası nedir, sosyal medya da bakın toplum hangi siyasal mülahaza yalanına inanıyor, hangi siyasal mülahaza gerçegini yalan sayıyor, örnekleriyle doludur.. . Biz bu mülahazaların hangisinin gerçek, hangisinin yalan olduğunu nasıl anlayacağız??
Örnegin bir siyasal mülahazacı dedi ki, ihracat patlaması yapıyoruz, ihracatımız gecen yıla göre %15.3 arttı, doğruda olabilir, yanlış da… O zaman biz geçen sene, önceki seneye göre ne kadar ihracatta artış olmuş ona bakacağız, ihracat artmış, iyi güzel de ithalat ne kadar artmış onada bakacağız! Bagımsız, güven duyduğumuz, liyakatine güvendiğimiz (Durmuş Yılmaz, İbrahim Kahveci, Mafi Egilmez, Ugur Gürses) gibi otoritenin dışında kalan ekonomistler ne diyor? Yada biz kendimizce bir araştırma yapalım mı?
Siyasal, mülahazacının, ifade ettiğine göre ihracatta rekor kırdığımız yıllar olan 2019 -2020 yılları ile ilgili bilgiler şöyle, 169 milyar 514 milyon dolar ihracat, ithalat ise 219 milyar 425 milyon dolar oldu. Gerçek bu işte… Sonra dini mülahazacılara bakalım mı?
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla cıkmak lazım dedi, dini yorumcunun, mülahazacının biri, biz ne diyecegiz, doğru da olabilir, yanlışda.. Dini konuların bilgi kaynagı kimdir, nedir? Peygamberimiz ve Peygambere verilen vahiye dayalı Kurana dayalı bilgilerdir… Bu kaynaklarda varmıdır? Sanırım yok, o zaman bu konuyu da siz araştırın ne kadar doğru bilgi, ne kadar söylenti, kim ne demiş? Araştırma yapmak lazım!!!
İşsizliğimizin nedeni nedir, siyasiler, patronlar, belki de insanlar çalışmak istemiyor diyor olabilirler… Vatandaş okumuş öğretmen olduysa, o neden pazarda, pazarcılık, halde hamallık, markette kasiyerlik yapsın ki? Kısacası mülahaza demek, ne demek? Devam edelim mi?
Mülahaza demek neden sonuç ilişkisini kurabilmek demektir, neden kuraklık var, küresel ısınmaya dayalı, neden derede su yok, küresel ısınma derse ki yöneten siyasetci, otorite inanmayın baraj yok da onun için, dere de su yok… Kışları, baharda, son baharda derede su var, tam ihtiyaç olan iki ay Temmuz ve Agustos da yok.. İki ay dereye su verecek baraj olsa o derenin/cayın/Irmagın suyu orada tarıma, hayvana, agaca, börtüye böcege yetecek, tarımsal kuraklık yaşanmayacak.. Kim baraj yapması gerek, devletin hizmet, gücünü kim kullanıyorsa, hangi alana yatırım yapılacak diye karar veren siyasilerin kararıyla baraj, sulama kanalları yapılacak kii…. Orada Su sıkıntısı olmasın…
Mülahazalara devam edelim mi? Edelim, edelim de bize mülahaza için konu lazım, konu üzere bilgi lazım, bunlardan da önce merak ettiğimiz konu lazım der… İyi mülahazalar, iyi günler dilerim…
M. Akif Gökalp – vatandasfikri.com – 26.8.2021
Kaynaklar
1* https://www.haberturk.com/ihracat-rakamlari-aciklandi-haberler-2926645-ekonomi
|