ÜLKEMİN EMEKLİLİK SORUNU – EMEKLİNİN GEÇİM DERDİ
(Sosyal Güvenlik Acığı)
Bu emekliler kim, ne iş yapmışlar, bu hakkı nasıl elde etmişler, bunlar aldıkları maaşlarla nasıl geçiniyorlar, bunlar emekli zamanlarını nasıl geçiriyor, ne gibi sosyal faaliyetler yapıyorlar? Bunların hepsi emeklinin sorunu ve bu emekliler ülkemizin vatandaşı olduğuna göre devletimizin ve bizim de sorunumuz….
Emekli: Görevli bulunduğu işlerde, yasalarla saptanan belirli bir süreye ve yaşa değin çalıştıktan sonra kendisine bağlanan belirli bir aylıkla görevinden ayrılan kişilere emekli dendiğine göre… Yani bunlar yasaların öngördüğü süre çalıştıktan sonra emekli olmuş kişilerse yani geçimlik bir maaş almaları yasal haksa ki öyle bir sosyal güvenlik sistemimiz var. Önce, bu sistem için de nasıl emekli olunur, ona bakalım mı?
1999’da bir Sosyal Güvenlik Reformu ile parlamento yasal bir düzenleme yaptı, emeklilik yaşı kademeli olarak 38 – 43’ten 65’e çıkarıldı. Gerekçesi neydi, insanlar neredeyse orta yaşta emekli oluyor, uzun yıllar emekli maaşı alıyor ve sosyal güvelik sistemimiz acık veriyordu. En az 55-60 yaşa kadar çalışılması lazımdı, kısmen haklı bir gerekçeydi… Bizde iş ortamları ve emekli sonrası geçim derdi düşünülünce, ortalama ömür düşünülünce acaba çalışanlarımıza haksızlık mı yapıyoruz diye de düşünülmesi de gerekirdi… Ülkemizde ortalama insan ömrü ne kadardır, 70-75 olduğu düşünülürse, 60 yaşında emekli olan kişi 10-15 yıl maaş alacağı varsayılır… Düzenlemeden önce ki halle göre gerçi o zamanlar 65-70 olduğu düşünülerek hesap yapılmalıdır… Neredeyse 20 yıla yakın maaş alındığı düşünülebilir… Bu durumda SGK, sisteminde açıklara neden olmaktadır… Sadece açıklara emeklilik yaşımı neden olmaktadır, yok başka nedenlerde vardır…
Bunlar sigortasız kaçak işçi çalıştırma, eksik prim yatırma, pirim alacaklarının tahsil sorunu, ayrıcalıklı emeklilik gibi nedenlerde sayılabilir… Bir yanda emekli olmak isteyen diğer yanda bir de istemeyen grup olduğuna göre… Allah, Allah kim emekli olmak istemeyenler?
Kamuda özel iş yerleriyle kıyaslandığında %20 iş verimiyle çalışan, aynı zamanda özel şirket çalışanlarından daha çok maaş alan kamu çalışanları ise emeklilikleri gelmesine rağmen emekli olmamaktadırlar… O zaman bir tarafta emekli olmak isteyen özel çalışanlar, diğer tarafta emekli olmak istemeyen kamu çalışanları olduğuna göre… Ne yapılabilir, derseniz? Bence özel iş yerlerinde çalışma şartları iyileştirilebilir, emekliliğini doldurmuş ama olmayan kamu çalışanlarından daha çok sigorta pirimi kesilebilir… Yada özel şirketlerde ki çalışma şartları iş yerlerinin durumuna göre ayrı ayrı değerlendirilerek ayrı ayrı emeklilik süreleri, yaşları belirlenebilir.. Bunun için bu konuyla ilgili akademisyenlerden, sendikalardan raporlar alınarak… Başka emekli sistemleri incelenerek ve ortak akılla bir karar alınarak kimse ne haksız bir şekilde emekli edilme, neden çok uzun süreler çalıştırılarak mağdur edilmelidir…
Emeklilik maaşlarıyla ilgili durum değerlendirmesini ise başka bir yazıya bırakalım ve diyelim ki… Daha adil bir sosyal güvenlik sistemi için herkes gerekeni yapmalı ve sistemin dengeleri gözetilerek hareket edilmelidir… Çalışanlarımıza iyi çalışmalar, Emeklilerimize sağlık ömürler, iyi yaşamlar dilerim…
Mehmet Akif Gökalp – 28.10.18 – vatandasfikri.com
|