CAMİ-CEMAAT
Dağınık şeyi toplamak, birleştirmek, biriktirmek, giydirmek anlamındaki c-m-a kökünden türeyen cami, toplayan, bir araya getiren, birleştiren demektir. Bu sözcük anlamı acısından cami, bunun yanı sıra İslam dini acısından degerlendirince cami, ise toplu ibadet edilen yerlere denir. Kuran ve sünette cami, mescid kavramı ile ifade edilmiştir, mescid secde edilen yer demektir.
Yeryüzünde ilk ibadet yeri mescid, Kâbe’dir; Buraya "Mescid-i Haram" da denir. İslam inancına göre: Kâbe ilk defa hazret-i Âdem tarafından yapılmıştı. Nûh aleyhisselam tûfanında yıkıldı. Böylece Kâbe’nin yeri, hazret-i Nûh’dan hazret-i İbrahim’e kadar boş durdu. Bugünkü Kâbe’yi İbrahim aleyhisselam oğlu hazret-i İsmail ile birlikte bina etmiştir. Zamanla çeşitli tarihlerde tamir edilmiştir.
Kuran ve sünnette camilerin bakımına, temizligine ve cami cemmatine cok önem verilmiştir.
7/31- Ey Âdemoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez.
72/18- “Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin.
9/18- Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.
Cemaate yapışın Allah’ın eli cemaatin üzerinedir. Herkim cemaatten ayrılırsa şüphesiz cehenneme gider. Tirmizi 2255
Cemaate yapışın, fırkalaşmayın, bölünmeyin, şeytan tek kişiyle beraberdir, iki kişiden daha uzaktır. Tirmizi 2254, Beyhaki Şuabu’l-İman, El Kenz 8/207
Mescide ne maksatla gelinirse nasibi odur. Ebu Davud 472
Mescide sarımsak ve soğan yiyerek gelmeyin. Buhari Ezan 160, Müslim 73, Ebu Davud 3822
İstişare edilen kişi kendisine emniyet edilen kişidir. Tirmizi 2975
Yukardaki ayet ve hadis örneklerinde de gördüğümüz gibi, mescidin ve cemaatin çok önemli olduğudur. Bu nedenle toplu ibadet yerleri olan camilerimize ve buraya inadetlerini yapmaya gelen cemaatlere çok sevap olduğu kadar çokda iş düşmektedir.
Camiden bahsederken mutlakada cemaatten bahsetmek gerekmekir diye düşünüyorum, neden ikisi birbirini tamamlayan önemli unsurlardır.
CEMAAT
Sözlüklere baktığımızda insan topluluğudur, ama dini acıdan baktığımızda müçtehitler, imamlar, müsslümanlar topluluğu anlamına gelir. Ayrıca Müslümanların oluşturduğu birlik ve beraberliklere de verilen addır.
Fıkıhi acıdan baktığımızda ise, namazda imama uyanlar, imama uyan topluluk manasında gelir. Cemaatle nazman kılma peygamberimizin önerileri doğrultusunda teşvik edilmiş ve İslamın önem verdigi bir durum olmutur. Cemaatle namazın, tek başına kılınan namazdan 27 kat daha fazla sevap olduğu birçok kaynağa göre peygamberimiz tarafından belirtilmiştir( Buhari, Sahih, Ezan 30- Müslüm, Mesacid 42)
Bütün bunlardan Camilerin bizim için ne kadar önemli yerler olduğunu görüyoruz, bunun için camileri bir tanışma ve samiyet ortamına çevirme ihtiyacı vardır. Camilerde yan yana gelenlerin, İslami kurallara göre birbirlerine davranmaları esastır.
En azında Cami avlusu içinde, kıybetten, kibirli davranışlardan, gösterişlerden hayatın her alanında uzak durulmalı, camilerde ise bu konulardan hassasiyetle uzak durulmalıdır. Amaç cematleşmekse, Öncelikle mensubu olduğumuz İslamın kurallarını iyi öğrenmeli, sonrada iyi özümsemeliyiz. İslamın kurallarını özümsemişlerden oluşan toplumların cemaatleride ona göre bribirini seven, kendisi için istediğini Mümin kardeşi içinde isteyen kişilerden oluşur. Böyle bir toplumda barış ve huzur içinde yaşar. Şimdi ise camilerin kullanım maksatlarının genişletilmesiyle ilgili birkaç önerimiz olçak ve bu önerilerin camilerin ibadet dışındada kullanılarak toplumu ve gençleri camilere çekme konusunda daha başarılı olunacaktır.
Her caminin yanına mahallelilerinve gençlerin kullanabilecegi mahallelerin büyüklüğüne göre sosyal tesislerin yapılması, burada kurulacak derneklere cemaatin üye yapılması, bu üyelik aracılığıyla cami cemaat ilişkisin resmileştirilmesi cemaatleşmenin daha uyumlu ve verimli bir hal almasını sağlayacaktır. Bunun için her Mahallede bir iki cami seçilebilecegi gibi ihtiyaca göre her camide düzenlenebilir. Bu düzenleme ibadet mekânlarıyla, sosya mekânların ayrı olması önceliğine göre olması dinen daha uygun olacağı kanaatini taşımaktayım. Bu konuyla ilgili diyanet işleri başkanlığımızın bazı projeleri ve çalışmaları var. Bunların zaman geçirmeden işlerlik kazandırılması lazımdır. Bu çalışmalara gençlerinde ilgisini cekecek eklemeler yapılarak uygulanması iyi olacaktır.
Gençler için ne yapılabilir? Diye sorarsak genler en çok neyle meşguller ona bakmak lazımdır. İstayalim, istemeyelim şimdiki gençlere İnternet ve sosyal medya paylaşım siteleri ve bilgisayar oyunları cazip gelmektedir. Bunun için Diyanet işleri Başkanlığımızın öncülügünde çok detaya girmeden, sıkmada, eylence yanını unutmadan yeni oyun yazılımları oluşturmak, bunların kahramanlarının ise Türk ve İslam karekterlerinden oluşturmak genlerin ilgisini cekecek ve bu hazırlanılacak sosyal ortamlara ilgilerini artıracaktır. Burada kızların ve erkeklerin aynı mekânları kullanması gençlerin oralara ilgilerini dahada artıracaktır.
Böylece sokak başlarında serseri diye baktığımız gördüğümüz gençler bir uğraş, bir öğreniş içine dâhil edilecektir. Hem onların dine sempatisi, kazanılacak, camiyle bir bağları oluşacak bvöylece İslamın kurallarına yabancılaşmanın da önüne geçilecektir.
Bunların maliyeti nedir, emin olun yapılamayacak kadar yüksek maliyetler degildir. Bana göre yeni cami yapmaktan çok mevcut camilerin işlevlerini artırılması gerekmektedir. Böylece kaynakda sağlanmış olur. Ayrıca Mahallede ekonomik durumu iyi olanların katkılarıylada yapılabilecek bir sosyal alan yaratma projesidir bu bahsettiklerim. Başka bir kaynakda DİB’lığının her mahallede bu işi organize edebilecegini düşünüyorum, Muhtar, İmam, Cemaatten oluşturulacak bir ekiple hangi cami uygun, nasıl bir yöntemle ne tür işlevleri olmalı sorularını bir sosyal hizmet uzmanıyla tartışarak bu sosyal mekanlar hazırlanmalıdır. Yapılması toplumumuz açısından faydalıdır. Bazı tahrikâtların yaptığı külliyeler buna örnektir, ama orada aşırı bir disiplin oraları itici hale getirmektedir. Disiplin ve otorite kişiler aracılığıyla degil, kurallar aracılığıyla sağlanması halinde bu iticilikte ortadan kalkacaktır.
Camilerimiz işlevinin artırılması dini bilgilerin daha geniş toplum tabanına yayılması demektir…
Selam ve sevgilerimle…
|